PAnowie :smile:...środkowy tłumik generuje ten dźwięk. Można się tylko drapać w głowę dlaczego występuje. W lato to wam nie wystąpi ale zima i jesień tak.
To jest widok strony w wersji do druku
PAnowie :smile:...środkowy tłumik generuje ten dźwięk. Można się tylko drapać w głowę dlaczego występuje. W lato to wam nie wystąpi ale zima i jesień tak.
Wg mnie ASO nic nie wymyśli....gdyż to chyba taka wada fabryczna wszystkich aut tj Tipo i 500L z tym silnikiem. Być może to spowodowana błędnie zaprojektowanym układem wydechowym...- zbieranie się wilgoci lub wody w środkowym tłumiku po dłuższym postoju auta. Występuje to głównie zima i jesień gdzie wilgotność w naszym kraju największa. Włosi jak projektowali to nie uwzględnili chyba warunków klimatycznych w naszym kraju:smile:
Rafał- to już bardziej sensownie. Ale czy rura wydechowa aż tak zmienia kształt przy niskich temperaturach, że zaczyna o poranku dzwonić kulkami??
Wlasnie wrocilem z ASO i stwierdzili ze jakas tulejka byla do wymiany ktora uderzala gdzies tam przy dolocie jakims powietrza, jutro rano test i sie pochwale czy kulki zagraly w garnku.
Mam tak samo... TTTM ;)
Dziś rano termometr za oknem pokazywał -16, -17 *. tuptuś pokazał po uruchomieniu -13*. Chyba fałszuje. oprócz tego wyraźne kulki w garnku przy odpalaniu. Jednocześnie doszło terkotanie wskazówek licznika i obrotomierza. Dochodze do wniosku że TTTM. Aby do wiosny....
U mnie po wizycie w ASO na przeglądzie poprawiono przewód odmy (prawie spadł), naciągnięto pasek alternatora i jak na razie spokój - nie mam dźwięku jakbym odpalał stare SDi.
Wątpię, że fałszuje.
Jeśli masz akumulator Exide - coraz więcej problemów na forach ludzie opisują (w tym włoskich), to zapewne może być tylko gorzej. Dziś jadę z pincetą do ASO właśnie w sprawie akumulatora, który po prawie dwóch latach powoduje problemy z elektroniką auta. Nie jestem w stanie naładować akumulatora prostownikiem. Teraz naładowany w 60%, miał 53%, w ciągu godziny prostownik uznał, że naładował aku 72Ah :!: Co więcej co chwilę załączał ponownie cykl ładowania/podtrzymania, bo napięcie spadało poniżej 12,8V zaraz po "naładowaniu " :!: Napięcie spoczynkowe po ładowaniu 12,2V...
Co ciekawe problemy z elektroniką pojawiają się kilka minut po ruszeniu, ale tylko gdy auto stało na mrozie. Nie zdarza się to po wyjeździe z ogrzewanego garażu. Poprzedniej zimy tego typu scen nie było.
Proponuję dokładniej przyjrzeć się tematowi.
Ja mam ten akumulator Exide - czy jest możliwość diagnozy czy jest od uszkodzony? Ja mam też problemy z obrotami silnika - opisane w poście http://fiatklubpolska.pl/500l-532/sp...-obroty-39852/ ASO jak na razie nie wie co jest powodem tych anomalii - stąd moja ciekawość czy Exide może być po części za to odpowiedzialny. pozdro