Sami dowcipnisie na tym forum. ;-)
Ale odpowiedzcie konkretnie ::roll:
Nic się nie stanie.
To jest widok strony w wersji do druku
Sami dowcipnisie na tym forum. ;-)
Ale odpowiedzcie konkretnie ::roll:
Nic się nie stanie.
Lej Pan śmiało ;-)
Hej,
No to jaki olej zalać ?
Zbliża się wymiana.
Jak tylko biedronka wstawi na półki odpowiedni :-)
Napisał Ci prawidłowo . Bo już tyle było pisane o tym , że jeśli dalej nie jesteś zdecydowany to lej co chcesz aby się ze specyfikacją producenta zgadzało albo to co producent wymaga ....znaczy Selenie . Ja osobiście lałem Motul , a obecnie Orlen . Ale przejeżdzając autem 5 tyś km i wymieniając co roku, nie zamierzam lać bardzo drogich olejów . Sam zdecyduj .
Kolego.
Dyskusje o olejach silnikowych (na wszystkich formach samochodowych) przypominają dyskusje:
- o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia
- o tym co było pierwsze - jajko czy kura
- czy papier toaletowy należy wieszać nadsiębiernie czy podsiębiernie
itp.
Ale generalnie w każdej z nich przewija się jeden motyw (z którym się zgadzam). Jeśli nie eksploatujesz auta w sposób mocno ekstremalny, to lać trzeba olej taki, jaki zaleca producent. I ważniejsze jest jak często go zmieniamy niż jaki to olej. I to wystarczy.
Zwróć uwagę na to, że zdecydowana większość użytkowników pojazdów nie czyta forów internetowych (a co za tym idzie debat akademickich o olejach silnikowych) i ich auta jeżdżą normalnie i bez usterek wywołanych niewłaściwym smarowaniem silnika i jego podzespołów.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Jeśli Biedronka wprowadzi do obrotu odpowiednie produkty, to czemu nie?
Ja się powtórzę: niezależnie co tam wlejecie, byle to robić w rozsądnych interwałach, czy jakiegoś orlena lotosa czy liqui moly millersa itp. coś innego z górnej półkizezłomujecie albo sprzedacie te auta kolejnemu właścicielowi z w pełni sprawnym i działającym silnikiem.
Ja mam wlanego Motula 8100 x clean 5 w 40 i sobie chwalę. Nie pożera oleju. Polecam.
Taki z Biedronki to raczej nie polecam;-)
Jak Kolega czech22 wlewam Motula 8100 x clean 5 w 40. Norma Fiata 9.55535-S2, Acea C3. Na stronie Orlenu do Tipka "wyszukiwarka wskazała" olej PLATINUM Max Expert C3 5W-40, (API: SN,/SM/CF ACEA: C3 chociaż bez "aprobaty" Fiata)
Ja też się chyba przekonam do Motula (do tej pory na Selenii od nowości 40 tys. km, zużycie oleju jakieś 200 - 300 ml na 10 tyś. km) - porównując karty charakterystyki to nie ma większej różnicy w parametrach, normę Fiata spełnia więc ok. Dodatkowa zaleta, że Motul jest około 2 razy tańszy i łatwo dostępny u mnie. Selenia w Skandynawii jest mega droga i rzadko dostępna - może dlatego, że Fiat nie jest tu popularną marką.
Załącznik 43203
Załącznik 43204
Już o tym pisaliśmy , zobacz specyfikacją między Motulem, a Orlenem..... Co tam się różni . PORSCHE, VW , RENAULT , FORD , GM - ta sama specyfikacja , na etykiecie Orlenu nie ma tylko napisu FIAT i BMW . :smile::smile:
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Też wlewałem bo się bałem , że Fiat samochód zabierze :smile::lol: