To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Siena 1.6 16v HL -
Powiedzialem swiece do gazu Najlepsze - Wiec takie dal prawdopodobnie jakie mial na sklepie. Odnosnie kabli - Mial magneti..Proponowal mi je zaraz po oryginalnych..Wiec mysle ze dobry zakup. ODnosnie swiec Trudno wybrac dobre itp.. nawet jak jest duzo tych poradnikow..Musze Sie Zastanwic jak wymienic te swiece - Reka dociskac czy jak??
cena za kabel 130zl. Za wszystko 164zl :)
-
no a jak masz wymieniać.. wykręć stare i dokręć nowe dobrze i musi być dobrze..
-
Wystarczy poczytac troche internetu i glowa sie kreci. Jedno wogole zakazuja wykrecania samemu itp. Drudzy mowia ze trzeba kluczem dynanometrycznym..Inni ze wystarczy reka..
U 4 wychodzi ze przed odkreceniem starych swiec trzeba wyczysic do okola powietrzem itp..Wiec sie zastanow sam w czym to jest taki problem...
A odnosnie swiec 1 i 2 elektrodowych - Niech tez polowa zacznie czytac choc troche cos..- bo patrze ze niektorzy pomagaja bo im wiecej tym lepiej ..
A taka D....
Fabryki nie poprawisz...
-
bo wlasnie tak to jest jak sie czyta za duzo internetu ;) wystarczy ze bedziesz miec klucz do swiec i tyle :P zero w tym filozofii :) jak sie zmienia swiece regularnie to nie bedzie zadnego problemu z ich wykreceniem, no chyba ze ktos ma 2 lewe rece to moze swieczki ulamac i wtedy trzeba bedzie sciagac glowice :D
-
Cytat:
Napisał
kamilo62
Wystarczy poczytac troche internetu i glowa sie kreci. Jedno wogole zakazuja wykrecania samemu itp. Drudzy mowia ze trzeba kluczem dynanometrycznym..Inni ze wystarczy reka..
U 4 wychodzi ze przed odkreceniem starych swiec trzeba wyczysic do okola powietrzem itp..Wiec sie zastanow sam w czym to jest taki problem...
A odnosnie swiec 1 i 2 elektrodowych - Niech tez polowa zacznie czytac choc troche cos..- bo patrze ze niektorzy pomagaja bo im wiecej tym lepiej ..
A taka D....
Fabryki nie poprawisz...
bo każdy robi sobie pod górkę.. a nie mów ze świeczki dwu nie są lepsze.. lepszy zapłon..
-
Cichy ale nie myśl że masz jednocześnie dwie iskry,między obydwoma elektrodami bo nie masz :cool: Jedyne co dają takie świece to dłuższą żywotność,bo po prostu elektrody są dwie i wolniej się upalają,przez co wolniej zwiększa się szczelina.
-
ale przecież nikt tu nie mówi o dwóch iskrach... są "twardsze"
-
Cytat:
Napisał
CichyJerry
są "twardsze"
trwalsze chyba?
-
-
No ale sam napisałeś że jest "lepszy zapłon" a to nijak ma do dłuższej żywotności.
-
No w sklepie gosć powiedział że szybciej będzie łapał iskrę
-
Nie może łapać iskry szybciej,tylko w momencie podania wysokiego napięcia na świece a tym steruje komp i tyle.Nie ważne ile świeca ma elektrod,jedna,dwie lub cztery to zawsze jest to w tym samym czasie.
Jak nie raz słucham tych gości w sklepie to ręce opadają.
-
" Jedno- czy wieloelektrodowe?
Eksploatacja świec zapłonowych powoduje ich zużycie wskutek erozji iskrowej. Prowadzi ona do stopniowego usuwania materiału z elektrod, a tym samym powiększania przerwy pomiędzy nimi. Zjawisko to występuje zawsze, lecz można mu przeciwdziałać, przez co przedłuża się żywotność świec zapłonowych. Jedną z metod jest stosowanie świec wieloelektrodowych, w których wyładowanie rozkłada się pomiędzy poszczególne elektrody boczne. Tego typu świece nie są jednak zalecane do silników zasilanych gazem z uwagi na mniejszą energię zapłonu, która rozkłada się na większą liczbę elektrod. Silniki gazowe powinny być wyposażane w świece jednoelektrodowe, najlepiej z nieco zmniejszoną przerwą, co zapewnia większą energię wyładowania elektrycznego. Aby zapewnić ich odpowiednią trwałość stosowane są inne (lepsze) materiały."
Nie moglem sie doczekac o dyskusje na ten temat :P.
Ogolnie takze wczoraj odebralem zamienniki blotnikow przednich - puki mam wolny czas to zadbac trzeba..Koszt obu 330zl w aso.Koszt lakiernika z montazem -600zl. I tu mnie wlasnie boli :P
Kurde - niemam klucza do swiec - Mam tylko treszczote z przedluzka itp :P
-
2 załącznik(i)
Załącznik 7925Załącznik 7926
Tak wygladaja stare swiece.
Wymienione razem z kablami i pod regulowane troche linki od hamulca recznego - bo jakos slabo mi bral..Niewiem co i jak...ale ogolnie nozny hamulec hamuje bez problemu :)
-
no niestety sprawy blacharsko lakiernicze nie naleza do najtanszych :) ale za błotniki z ASO to dobra cena :) tylko niech Ci lakiernik dobrze ja zabezpieczy od wewn bo zamienniki podobno lubia gnic bardzo szybko ;/