To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Codziennik -
A ja w pn zacząłem urlop ;) Przez tydzień mieszkamy z młodą u jej rodziców poza miastem tak więc już umyłem jej i mój samochód, a dziś to nawet samochód przyszłej teściowej ;) Z takich rzeczy które mnie martwią wypatrzyłem, że mój fiacik gubi delikatnie olej :/ Sam nie jestem pewien którędy tak więc umyłem cały silnik środkiem K2 i karcherem - tak czysty to nigdy nie był ;) No i będę obserwował.. Ehh zawsze coś :( W dodatku widzę że progi w okolicach przednich kół powinno się jakoś zakonserwować bo mają na małym fragmencie już rdzawy kolor.. Boje się to ruszać bo jak już rozbabrze to się pewnie zacznie no ale trzeba będzie puki można to zrobić możliwie bezinwazyjnie..
-
Ja zabrałem się dzisiaj za wymianę rozrządu i ......poległem po ściągnięciu plastikowej osłony i paska od klimy.Przez nieuwagę uklęknąłem tym moim kochanym kolanem na nasadkę klucza i ból jak cholera.Teraz siedzę i robię zimne okłady a bryka rozkręcona w garażu czeka na ciąg dalszy.:mad:
-
a ja czekam na diagnozę mojego fiata. jak to przeplywka to ponad 500zł poleci a ciekawe co wyjdzie z ASR'em. kurcze a miało być tak pięknie
-
Jak wszyscy to i ja. Moja padaka u kolegi mechanika. Nowe sprężyny,amory,wahacz,oliwa filtry,pasek wielorowkowy,jeszcze musi jedną rzecz mi sprawdzić. Nie pisze żeby nie zapeszyć. Ot tak jak uda mi się to może w przyszły weekend będę konserwował dół
Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk
-
ja może kupie od znajomego astre jednak drugie auto takie awaryjne by sie przydało. ach te nasze auta, nie mogą nam dać odpocząć żebyśmy nie zapomnieli o nich
-
Się nam kumulacja zrobiła. Sam muszę na diagnostykę jechać. Coś skrzypi przy kręceniu kierą. Sam nie wiem - maglownica, łożysko, czy Bóg wie co jeszcze.
-
A ja zakupiłem juz regulator ciśnienia paliwa, Brava czeka tylko na montaż, ale pewnie dopiero w sobotę, bo teraz trochę więcej km robi, bo Punto zostało sprzedane i na zmianę z zoną nią jeździmy, więc trochę czasu mało )
-
Mi przyznaje trochę ostatnio maleje zapał do auta bo non stop się coś dzieje.. Coś w kole stuka (nie ustaliłem jeszcze co to), jakby w silniku zaczynało, olej gdzieś gubię, w zawieszeniu lekko coś tłucze, głośno chodzi (pewnie ten pęknięty kolektor wydechowy), pompa wspomagania czasem szumi.. Ehh.. Połowy z tego nawet nie widać na pierwszy rzut oka ale jakoś kompletnie zniechęca mnie to do pracy.. Każda z tych pierdół to kasa ehh..
Dziś przerejestrowałem auto na siebie - nowy dowód, naklejki legalizacyjne i dowód tymczasowy i 81zł lżejszy.. Do tego dochodzi 480zł ubezpieczenia i 160 przeglądu w tym miesiącu.. Baja ;)
A co do ubezpieczenia to dostałem w tym roku wzwyżkę za 12 letnie auto :-(
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
-
no to ci pojechali z tą zwyżką
-
Jest coś takiego możliwe?gdzie masz ubezpieczone?
-
A u mnie na przekór nic nie robiłem od dłuższego czasu :-k i nic nie kupowałem.Hmm pewnie maryśka coś będzie chciała hehe haha
-
a ja za ciosem. właśnie wymienione filtry powietrza i oleju (MANN) oraz olej (Valvoline 10W40). silnik pracuje bardzo ładnie.
-
A mi się zbliża grubsza wymiana. Oleje, filtry itp. Trzeba skompletować i wymienić rzeczy. Pewnie ciut $ pójdzie, ale trzeba ;)
-
Ja też wymiana oleju, filtry.
Zabieram się do wymiany trochę czasu i brak chęci ;D
Do tego dziś zacząłem słyszeć stuki w zawieszeniu, na malutkich dziurach słychać więc może sprężyna, amor, albo łącznik. Tak przynajmniej podejrzewam.
-
-
O tym nie pomyślałem ;D
Chyba że któraś gałka już wybita, wtedy trzeba pomyśleć o zawieszeniu, lub jeden wahacz wymienić- raczej ta 2 opcja bo wydatki weselne się szykują, dokładniej wesele w rodzinie, nie moje ;D
-
Cytat:
Napisał
lukq
Jest coś takiego możliwe?gdzie masz ubezpieczone?
Heh no możliwe nie możliwe a ubezpieczalnia to MTU. Teraz będę podpisywał nową umowę na siebie to zobaczymy jak to zrekalkulują.. W każdym bądź razie na drukach które przesłali nowa pozycja i w stosunku do zeszłego roku różnica 70zł..
Cytat:
Napisał
lukq
albo końcówka drążka :P
Fakt - to pada najczęściej ;)
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
-
Pytam bo też mam w mtu. Jak będę przedłużał to pojadę do sopotu do głównej siedziby w sierpniu
-
Byłem na diagnostyce sprawdzić i tak:
Wahacze wszystkie ok, drążek też, łącznik być może "zgrzypi" więc trzeba go nasmarować a tak to jest dobry, bardzo słychać od góry amortyzatora/ sprężyny więc to może ta guma nad sprężyną [McPerson?] nie znam się na częściach w tamtych okolicach :D
Trzeba będzie albo czekać aż bardziej zacznie, albo wymienić coś [gumy] w tym kielichu od sprężyny/amortyzatora.
Co do ubezpieczeń, to wszystkie ubezpieczalnie mają zwyżkę za wiek auta ? Chodzi mi czy weszła jakaś ustawa?
Ja w PZU płacę ok 800zł za ubezpieczenie, za silnik 1.9, zwyżka za wiek, [prawko ponad 2 lata ale tam nie patrzą na to], ale i tak mam napisane -60% czyli chyba full zniżki :D
-
polecam zapoznać się z ofertą Liberty Direct.