tak tylko napiszę, że pomiar na hamowni podwoziowej jest zawsze obarczony błędem, ponieważ pomiar jest robiony na osi napędowej a nie na silniku ze względów oczywistych :)
To jest widok strony w wersji do druku
tak tylko napiszę, że pomiar na hamowni podwoziowej jest zawsze obarczony błędem, ponieważ pomiar jest robiony na osi napędowej a nie na silniku ze względów oczywistych :)
Wiem jak to jezdzi i 5 czy 10 KM na papierze nie sprawiłoby ze poczułbym sie lepiej ;) była okazja to skorzystałem ale głowny cel to było porównanie dwóch paliw
nie przesadzajmy że z wolnossącego silnika 1.4 w hyundaju jakieś rewelacje można wyciągnąć. Fizyki się nie oszuka albo masz gdzieś moc wysoko w peaku a słabą elastyczność na dole albo odwrotnie albo bo trochu tego i tego. po to te wariatory wydłużone kolektory z klapami itp. Silnik w tipo wykastrowano i jest efekt. ciekawe czy jeat klapa zmiennej dlugosci dolotu.
Mnie na tym wykresie zastawiania przyrost momentu obrotowego, który wygląda jakby to był silnik z turbosprężarką.
Dziś przyszły żarówki, tu wszyscy biorą osramy a ja wole philipsy... na przód i na tył... teraz jeszcze tylko wymienić...
No właśnie nie wiem po co kupiłem... tu na forum ludzie pozmieniali na takie osramy bo niby w kloszu nie widać pomarańczowego koloru w głębi... coś mi odbiło i kupiłem... teraz sobie poczekają na ewentualną wymianę...
Czasem coś człowieka zamroczy...
Ja też wolę Philipsy tylko,że kupiłem takie +60% i leżą rok w schowku,bo się żadna jeszcze nie spaliła,a stare przecież trzeba zużyć:smile:.
A ja dziś wymieniłem filtr kabinowy, który mnie kosztował całe 16 zł i profilaktycznie zdezynfekowałem klimatyzację pianką w spreju.
Mam prośbę , chcę samemu zmienić olej , nie mogę znaleźć jakim kluczem odkręcę korek spustowy ( 1,4 95KM ) ? Osłonę widzę i ogarnę ale chodzi mi o sam korek ....
o ile nic nie zmienili od miciaka to 17tka ale korek ma płaski łeb i nasadka/klucz się ześlizguje. musiałem zrobić dedykowaną zeszlifowaną żeby głębiej weszła w gniazdo ukształtowane w misce
Na ile skuteczne jest takie odgrzybianie "szprejem"?
Ja tym szprejem robię tak od dobrych kilku lat i problemu ze smrodkiem z klimy nie mam.
Ja walę bezpośrednio na parownik i trochę w kratki wentylacyjne.