To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo 2021 -
To za 45 nie wygląda jak wersja droższa. Jest kolosalna różnica zwłaszcza w kabinie. Przed kupnem swojego brałem pod uwagę warianty: biedniejsza wersja ale z multijet 1.6 albo t-jet i conajmniej lounge. Po obejrzeniu obu przestałem sobie zawracać głowę tańszą (biedniejszą) opcją. Przepaść.
-
Jakie są dokładnie różnice w kabinie? Inne radio i jego obudowa, srebrna ramka przy liczniku, inny kolor listwy (czarny mat zamiast srebrnego który imho wygląda gorzej), inna ramka przy dźwigni zmiany biegów, inna tapicerka drzwi i foteli, inny panel klimy. Co przeoczyłem? Różnica w koszcie produkcji max 50 dolarów? Lubię to auto ale troche to po staroswiecku zrobili w porównaniu do konkurencji. Tzn nie jestem zwolennikiem samochodu który wyglada jak jeden wielki błyszczący tablet ze swiatełkami jak np. nowy leon ale w tipo na nadmiar polotu nie można narzekać. A dośc łatwo byloby tam ładniej zrobic bo narysowane ładnie.
A na zewnątrz to już wgl się dobrze trzeba przyjrzec żeby zobaczyć róznicę.
-
Z dodatkowych różnic, to jeszcze "miękka" tapicerka deski rozdzielczej w górnej części. Z tego co się orientuję, to w tańszych wersjach jest twardy plastik.
Czy to są rzeczy warte dopłacania to już indywidualna ocena.
-
miękkie jest od popa w górę i licznik z grafiką też. Wszystko kwestia gustu bo i są lexusy z podobnie nudnawym wnętrzem. A np takie argo na kraje trzeciego świata ma tam troche urozmaicenia. Może o to chodzi -tipo dla dojrzałego klienta który nie lubi personalizacji, kolorowych wstawek, nadmiaru chromu itp. Mi jednak coś tam brakuje
-
-
A mi się podoba, ze mam lounge i ze wyglada prawie tak samo jak pop... mam kilka rzeczy, które chciałem mieć i nie wyróżnia się z tłumu... tak miało być... kto poza większością forumowiczów z tego działu forum zauważa niuanse w różnicach między wersjami? Nawet niektórzy sprzedawcy u dilera maja z tym rozróżnieniem problem...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
A mi się podoba, ze mam lounge i ze wyglada prawie tak samo jak pop... mam kilka rzeczy, które chciałem mieć i nie wyróżnia się z tłumu... tak miało być... kto poza większością forumowiczów z tego działu forum zauważa niuanse w różnicach między wersjami? Nawet niektórzy sprzedawcy u dilera maja z tym rozróżnieniem problem...
W sumie to inny temat. Ale tu z Kolegą się zgodzę. Mam lounge, ale jeżdżę też innymi wersjami. Niby drobnostki, ale człowiek się przyzwyczaja. Na pewno dużą różnicę robi ten 7 calowy tablet. Zwłaszcza jak ktoś brał nawigację i AA. Dla mnie on jest na w idealnym miejscu i wysokości. Akurat dla mnie to ważne bo noszę okulary. Ale do wszystkiego można się przyzwyczaić i każdy ma inny gust. A wracając do tematu. Czy ktoś z Kolegów przymierza się do wymiany swojego obecnego autka na nowszy model Tipo? I ewentualnie na jaki?
-
Nie. W nowych silnikach nie dostrzegam miejsca dla âgazowej ekonomiiâ...
-
Cytat:
Napisał
pietics
Czy ktoś z Kolegów przymierza się do wymiany swojego obecnego autka na nowszy model Tipo? I ewentualnie na jaki?
Ja się przymierzam do wymiany. Raczej w grę wchodzi sedan w wyższych wersjach wyposażenia. Może po faceliftingu znajdzie się odpowiednik obecnego wariantu Mirror
-
Cytat:
Napisał
pietics
Czy ktoś z Kolegów przymierza się do wymiany swojego obecnego autka na nowszy model Tipo? I ewentualnie na jaki?
Ja być może tak, bo nie trzymam samochodu dłużej niż 5 lat, ale najpierw:
1. Muszę go obejrzeć, a na razie nie ma co
2. Musi być SW, może cross i min Lounge
3. Musi być min 150 KM
4. Muszę wziąć na jazdę testową przynajmniej na cały dzień
5. Muszę dostać rabat przynajmniej jak przy obecnym
6. I najważniejsze musi być znana cena :smile:
Jak Fiat przegnie z cenami, to się kupi co innego.
-
Cytat:
Napisał
giannini
6. I najważniejsze musi być znana cena [emoji2]
Jak Fiat przegnie z cenami, to się kupi co innego.
Jeśli wszyscy przeginają z cenami, nawet Biedronka, to fiat nie zostanie w tyle :)
-
-
Cytat:
Napisał
pietics
ale badziew
-
Premiera nowego Tipo miała być chyba w październiku?
-
Na pewno nie będzie tak wyglądało. Nie ma co się spodziewać całkowitej zmiany wyglądu, a raczej odświeżenia obecnego wizerunku + nowe logo
-
Logo zderzak lampy elektroniczny predkosciomierz. A te artykuly że peżot to dno dna. Po primo mowa o nastepnej generacji która nie wiadomo czy bedzie a po drugie to że autamają tę samą płyte nie znaczy że są do siebie podobne. Jakis debil cos w corelu namalował i snuje fantazje
-
Cytat:
Napisał
aegean
Wydaje mi się, że fiat zrobił właśnie najbardziej optymalny krok. Postawił na tani kompakt, w miarę dobrze wyposażony i porządnie zrobiony + dał wybór klientom: kupujecie tanie duże auto z wyraźnie gorszymi materiałami i brakami, albo wersje zdecydowanie droższe, ale już niewiele odbiegające (lub wcale) od konkurencji. I fiat na tipo zarabia. W przypadku stilo była tylko jedna opcja: drogi kompakt. Jak było ze sprzedażą stilo? Wiadomo.
Gdyby Tipo w wersji pop nie kosztowało mnie tyle ile kosztowało, prawdopodobnie nigdy nie kupiłbym nowego auta z salonu. Co do segmentu - nie wiem na jakiej podstawie, niektórzy mają wątpliwości jak zakwalifikować Fiata? Wyposażenie, jakość materiałów? Jeśli zawiozę Pandę do tunera i zamontuję cuda wianki, nie stanie się nagle limuzyną pokroju lexusa, choćbym zrobił w niej złote klamki. Jak już kiedyś pisałem - sukces Tipo polega na stosunki wielkość/cena/jakość. Jak dla mnie najlepszy kompromis na rynku
-
Cytat:
Napisał
pawelhenryk
Gdyby Tipo w wersji pop nie kosztowało mnie tyle ile kosztowało, prawdopodobnie nigdy nie kupiłbym nowego auta z salonu. Co do segmentu - nie wiem na jakiej podstawie, niektórzy mają wątpliwości jak zakwalifikować Fiata? Wyposażenie, jakość materiałów? Jeśli zawiozę Pandę do tunera i zamontuję cuda wianki, nie stanie się nagle limuzyną pokroju lexusa, choćbym zrobił w niej złote klamki. Jak już kiedyś pisałem - sukces Tipo polega na stosunki wielkość/cena/jakość. Jak dla mnie najlepszy kompromis na rynku
Kilku znanych dziennikarzy/recenzentów rzuciło hasło "niepełnoprawny kompakt", a reszta bez namysłu zaczęła powtarzać to i nawet właściciele tipo wierzą, że ich auto nie jest kompaktem. ;) Swoją drogą, większość testów to kalki innych i szablon "miękkie/twarde plastiki", "dobrej/słabej jakości materiały wykończeniowe", "precyzyjny/mało precyzyjny układ kierowniczy" i inne tego typu niewiele znaczące dla przeciętnego kierowcy kwiatki.
-
I to jeszcz używają tego wgl jakiejś logiki np. co ma wiekszą precyzję: układ który ma dużą przekładnię tzn duży ruch reka powoduje minimalne przemieszczenie elementu wykonawczego cz taki ze ruszasz np joistickiem o milimetr a głowica przesuwa sie o pół metra? Oczywiście to pierwsze patrz roboty chirurgiczne. I tipo ma akurat przekładnie gdzie sie trzeba nakręcić. Ale te debile pod pojeciem precyzji rozumieją szybkosc reakcji i tu zgoda jest wolowate.
-
Szczerze mówiąc nie wiem czemu testujący Tipo tak czepiają się tych plastików we wnętrzu. Owszem jakieś wyszukane na pewno nie są ale biorąc pod uwagę cenę tego auta i to co oferuje w zamian uważam, że są OK. Oglądałem ostatnio w salonie nowego Leona i nie spodziewałem się, że w aucie za 120k będzie w środku taka tandeta. Owszem mamy na środku wielki ekran i cyfrowe zegary oraz wszystkie włączniki dotykowe (dla mnie beznadzieja) ale wrażenie jakości jest fatalne. Jakoś w testach nikt na to nie narzeka. Albo taki VW T-Roc. Auto również bardzo drogie, a wszystkie plastiki w środku twarde jak skała. Tipo jest w bogatej wersji tańsze od tych aut o 30-40k ale wszyscy oczekują, że plastiki w środku będą jak w Audi i narzekają, że twarde.