Ostatnio u siebie wymieniałem i nie ma żadnego czujnika. Są jedynie blaszki akustyczne.
To jest widok strony w wersji do druku
Ostatnio u siebie wymieniałem i nie ma żadnego czujnika. Są jedynie blaszki akustyczne.
Te blaszki to właśnie ten czujnik, bardziej proteza czujnika ale zawsze coś :-)
No właśnie ... odnośnie klocków. Wczoraj sprawdzałem ich grubość i na przejechane 80 tysi mam jeszcze ok 2 do 3mm grubości okładziny. Zastanawiam się jak to ja jeżdżę że inni już dawno tarcze i klocki zmienili, a ja dalej się bujam na oryginalnym komplecie.....
Ja miałem lekkie bicie na tarczach OEM stąd wymiana, klocki też jeszcze były więc na pierwszy montaż jakoś hamulców jest nie najgorsza
Mi tez się oryginalne zwichrowalyâŚ
Edit:
Okazuje się, ze w tjet z lpg mam tarcze z tyłu 251x10. Odkręciłem dziś koło i zmierzyłem. Klocek w najdłuższej części między blaszkami ma 96 tam w tych âuszachâ :-)
Kolejny edit:
Jestem kurwa w kropce. Po vinie wychodzi mi do mojego tjet tarcza 264 i klocek nie cale 96. Czemu siedzi u mnie tarcza 251 z klockiem 96?
Jak wymieniali mi gwarancyjnie to wstawili mniejsza? NIE zdziwiłbym się wcale, czy może jednak tak powinno być?
Czy ktoś wie jakie konkretnie wymiary klocków są dedykowane na tył do tarcz 251 i 264?
Części dobiera sie po VIN. W dodatku zgadza się to wam ze stanem faktycznym to w czym problem?
Problem w tym ze się właśnie nie zgadza. Po vinie 264 a siedzi 251.
Zamowilem 251.
U mnie system hamulcowy TRW (wybite na jarzmie i zacisku) a tarcze mam 264, kurwaâŚ
Nie wiem jak mierzyłem na ucie ze wyszło mi 251. Po zdjęciu okazało się ze jest stara tarcza 264. No i musiałem te stare tarcze poczyscic inzalozyc do nich nowe klocki na stracenie.
Musze zwrocic tarcze 251 i zamówić 264 i klocki jeszcze raz. Jedyny plus to, ze wszystko wyrzuciłem na tip top.
Zgubne okazało się moje nieumiejętne mierzenie tarcz na aucie, mierzyłem średnice wystającej części do której przylega felga i do tego dodawałem podwojoną wartość zmierzonej części, gdzie trze klocek, od tej wystającej części do krawędzi tarczy. Nie wiem co poszło nie tak. Teoretycznie powinno być ok ale coś zjebalem.
Do wszystkich co w tjet mierza i wychodzi im 251: zmierzycie jeszcze raz i sprawdźcie jaki macie system hamulcowy, czy na jarzmie jest TRW wybite.
Druga metoda na potwierdzenie średnicy to długość klocka w tymi wystającymi uszami. Do tarczy 264 jest klocek 96 o szerokości 48, do tarczy 251 klocek 100 o szerokości 42. To tłumaczy roznice między systemami Mando i trw.
Uczcie się na moim błędzie ;-) nie powtarzajcie :-)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Na zdjęciu tarcza 251 klocek 96 w systemie TRW jak widać na jarzmie. Tak zauważyłem ze coś nie gra, trochę za późno :-(
Może ktoś chce kupić te tarcze rottingera, malowane na czarno z wzorem T9 - nacięcia łezki dla lepszego udprowadzenia gazów? Tarcza 251x10 oddam za 220 z przesylka w cenie. Głupio mi zwracać bo przed wysłaniem dzwonili i pytali czy na pewno dobry wymiar zamowilem…
rozumiem że te tarcze nie podejdą
https://allegro.pl/oferta/tarcza-ham...YTU3NTU5OGM%3D
jest info że Tipo przód ale teraz zauważyłem że 4 otwory WTF? Przecież w Tipo jest 5 otworów na felgę
Ogólnie to widzę że jest problem z doborem odpowiednich części na wymianę w Tipo. Czego się nie tknąć to jakieś kwiatki wyłażą, brak doprecyzowania, łatwo kupić nie to co trzeba.
ktoś poleci jakieś tanie tarcze do 1.4 95 na przód?
tylko że ten kod produktu widnieje też gdzie indziej w internecie z dopiskiem że to jest do Tipo podczas gdy te tarcze do Tipo nie pasują. I bynajmniej nie chodzi tu o stare Tipo.
Do 95KM idą tarcze 5x98 i 264/22.
Czy ktoś kto ma T-jet i wymieniał klocki i tarcze z tyłu może mi podesłać kody? Zamówiłem ATE tarcze + klocki, to i ile tarcza wydaje się być ok. (ma trochę mniejszą średnicę piasty), to klocki mi nie wejdą w jarzmo i muszę je odesłać. Czy średnica piasty pod tarczą jest dużo mniejszą niż tarczy? Załącznik 42074
Załącznik 42075
Załącznik 42076
Załącznik 42077
PS. Stan tarcz i klocków z tyłu, po 64tys. dramat. Jazda 90% po mieście. Z przodu tarcze są ok. W zeszłym roku wymieniałem same klocki, bo zostały 3-4mm.
Klocki nie pasują bo masz zaciski innego systemu. ATE kupiłeś system Mando, a jak widac na zdjęciach oem klocki to system TRW