To jest widok strony w wersji do druku
-
Wykonana standardowa obsługa jak po każdych kolejnych 15 tysiach czyli:
Olej - Selenia Digitec, Filtry: od FILTRONA - oleju, powietrza, kabinowy
oraz
nowy olej w skrzyni biegów C635 DDCT:
jak jest napisane w książce - Tutela Gearforce 75W. nie ruszałem płynu wysprzęglika ani filtra.
olej w miarę czysty i przejrzysty, na korku trochę opiłków przyklejone ale bez tragedii.
Proces wymiany banalny : korek spustowy wkręcany w dolnej części skrzyni z boku. Korek wlewowy nieco powyżej w formie gumowej zatyczki wciskanej. Skrzynia zalana do przelewu - weszło dokładnie jak napisane 2,1 l. (niestety trzeba kupić 3 litry oleju) i zostaje dla potomnych prawie 0,9 l. Przyda się kawałek 1 - 1,2 m rurki igielitowej ca. fi. 10-12 mm i lejek, lub Odsysacz- strzykawa do oleju jeżeli zalewamy z kanału.
Po operacji chyba gładziej wrzuca biegi szczególnie w trybie sport, gdzie wcześniej zaczynało już się odczuwać momenty zmiany biegów.
-
Cytat:
Napisał
tomacias
od FILTRONA - oleju
Purflux moim zdaniem klasa wyżej - wkład filtrujący ma zwiększoną powierzchnię filtracji poprzez zygzakowanie.
Filtrona nie kupuję, nie przemawia do mnie jakość, a raczej niechlujstwo, gdy się to do ręki weźmie. Montowałem 2 lata temu filtr powietrza silnika i jakość "wykończenia" do mnie nie przemówiła - typowe średniaki.
Powietrza też dałem Purflux, kabinowy Denso - ten czeka na montaż.
Ps. Pierwszy raz zakupiłem filtry Purflux, poprzednio do silnika szły MANN (produkowane przez Filtrona, były niby lepiej wykonane), do klimy Bosch. Pozostanę przy Purfluxie, moim zdaniem jakościowo lepiej.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Pozostanę przy Purfluxie
chyba dotychczas nie korzystałem z tej marki... wypróbuję przy kolejnej wymianie, choć muszę przyznać że te które wkładam obecnie były znacząco lepiej dopasowane i wykonane niż poprzednicy. Na pewno filtr powietrza znacząco lepiej dopasował się do puszki i zamknięcia.
-
Wymieniłem żarówki oświetlające wnętrze wraz z podświetleniem na nogi pod drzwiami. Od razu jaśniej i nowocześniej się w aucie zrobiło. Chętniej zmieniłbym oprawki podświetlenia tablicy rejestracyjnej na ledowe, białe i i homologacją, ale wszystkie paskudnie mocno świecą.
-
Kolejna zmiana butów na letnie.
-
Buty letnie z wyzwaniem :) sam robiłem, a kolano po artroskopii ,zajęło to prawie 2.5 godziny z kawą i myciem zdjętych felg :) . Do tego posprzątane (niedzielna wycieczka do Łeby przytargała piasek nawet na tylną kanapę :) ) ,umyte ,szyba przednia od wewnątrz umyta -ale syf po zimie :( , plastiki przetarte chusteczkami do mebli o zapachu cynamonu z jabłkiem (mniam ) acha ,woda w bagażniku ,tak samo jak u ojca po zimie ,chyba się wilgoć skraplała i tam się odłożyła
-
-
Wykonana standardowa obsługa jak po każdych kolejnych latach a tu oświetlenie tablic ciemne
-
Co prawda wczoraj, wymiana kabinówki i ozonowanko.
-
Dzisiaj zrobiłem przegląd roczny (olej i 3 X filtry + świece), przebieg samochodu 41 tysięcy km.
Koszt zaproponowany w autoryzowanym serwisie (Jaworski Auto Bydgoszcz) - 1400 zł
Koszt w niezależnym serwisie (Upromex Bydgoszcz) - 650 zł., olej Selenia, filtry markowe, świece NGK.
-
Kilka dni temu wpadł u mnie nowy komplet rozrządu wraz z paskiem wielorowkowym. Za komplet części oryginalnych (tj. pasek rozrządu, pompa cieczy chłodzącej, napinacz + pasek wielorowkowy) zapłaciłem 538 PLN. Robocizna wyjątkowo zlecona warsztatowi, a nie samodzielna. TRS-Racing w Częstochowie - serdecznie polecam, chłopaki znają się na rzeczy.
-
Dziś wjechały nowe łączniki stabilizatora na przodzie. Produkcji polskiej z firmy JGR... całe metalowe, zgrzewane.. zobaczymy jak się sprawią. 50 zł/ szt. Wymiana bezproblemowa. Zeszło jakieś 45 minut na obie strony bez pośpiechu. Poprzednie zaczęły mocno stukać po wymianie opon na letnie miesiąc temu. Wcześniej nie dawały o sobie znać, za bardzo. Przy wymianie widac dlaczego zaczęły stukać. Pomijając jakość naszych dróg, to można wnioskować że podnoszenie samochodu nie sprzyja trwałości łączników są maksymalnie ściskane, co przy gniazdach z tworzywa może pogłębiać ewentualne uszkodzenia. Dlatego byłem zdziwiony przykładami że ktoś wymieniał drążki po 25 , 40 tys. km... Być może często samochód był podnoszony. Moje wytrzymały jakieś 145 tys.km.
-
Cytat:
Napisał
tomacias
Pomijając jakość naszych dróg, to można wnioskować że podnoszenie samochodu nie sprzyja trwałości łączników są maksymalnie ściskane, co przy gniazdach z tworzywa może pogłębiać ewentualne uszkodzenia. Dlatego byłem zdziwiony przykładami że ktoś wymieniał drążki po 25 , 40 tys. km... Być może często samochód był podnoszony
Tak, w szczególności szkodzi podniesienie całego samochodu. Podnoszenie jednej strony nie ma nic do rzeczy, to jest praktycznie 0 w całej pracy łącznika. Łączniki dostają, gdy zawieszenie nie pracuje symetrycznie, czyli przejazdy przez leżących milicjantów jedną stroną samochodu, zapadnięte studzienki, dziury itd.
Cytat:
Napisał
tomacias
całe metalowe
Gniazdo jabłka też metalowe? W opisie dają, że łączniki w całości obudowane metalem :) Żebyś się nie zdziwił :) Gdy padną zrób sekcję :)
-
Witam. Przyciemniłem tylną i boczne szyby. Koszt 250 zł., efekt zadowalający.
-
Czy da się wyłączyć system monitorowania znaków i system start stop? Pomijam kwestie modułu sgw. Tylko czy jest taka możliwość?
-
Dałem dodatek BRC do LPG ,zgłoszę na przeglądzie aby spr czy to coś dało .
-
Miał być szybki serwis klimatyzacji, a jednak uciekło 400g czynnika. Układ nabity azotem, jutro będzie wiadomo czy są jakieś nieszczelności.
Układ szczelny, gaz uzupełniony.
-
1 załącznik(i)
To i ja się pochwalę;-) Wymieniony olej silnikowy 0W20 - tym razem oryginalny Mopar, komplet filtrów oraz wymiana oleju w skrzyni biegów. Zleciało ok.4 litrów, nalany Mopar 8&9. Tak wygląda olej po 69 tyś. Załącznik 40537
Kolor nowego to taki słomkowo-zielony ;)
-
W moim przypadku to akurat to co teraz będę musiał zrobić... Odpadło na parkingu... Dziwne...
https://www.linkpicture.com/q/2021.png
-