Którą opcją w alfaobd można aktywować tempomat? Sprawdziłbym przy okazji testowania fabrycznego radia i przycisków na kierze.
To jest widok strony w wersji do druku
Bez poduszki mozna uruchomic, jak mialem wymieniany silnik wspomagania to jezdzilem rozebranym tipo koło salonu, aby sprawdzic czy wymiana pomoze. Potem po złozeniu wszystkiego do kupy, musieli pokasowac wszystkie błędy
Body > diagnozy aktywne > konfiguracja pojazdu > Cruise control na Enabled i osiowanie proxi.
Czy bez poduszki można jeździć to nie wiem.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Robisz tak, ale w momencie zmiany funkcji Cruise control na Enabled dostajesz błąd, a to oznacza że body nie zmienia wartości na Enabled, czyli nie włączyłes tempomatu. Program po zmianie wartości na Enabled i wciśnięciu Start musi pokazać, że procedura zakończona, klikając ponownie Start program musi napisać że już tą funkcja ma wartość Enabled. I dopiero wtedy trzeba zrobić osiowanie i też musi zakończyć się sukcesem.
Załącznik 36072
Nie chce mi przejść procedury włączenia tempomatu :/
Dobra więc dziś przeprowadziłem małe śledztwo.
Ani MES ani Alfa nie potrafi uruchomić tempomatu przez prawdopodobnie komputer silnika.
Tak wygląda log z kompa silnika po włączeniu ogranicznika prędkości:
Załącznik 36079
A tak log z ICP:
Załącznik 36080
Log z Body komputera powyżej.
Macie pomysł o co chodzi?
sprawdziłem u siebie, aktywacja cruise control bez problemu i osiowanie proxi również w alfaobd ale mimo to nie świecą się przyciski i dostaję na lin4 błąd który gdzieś tutaj w wątku się pojawiał
Sprawdź jeszcze jakie błędy masz w komputerze silnika. Aktywacji nie przeprowadziłeś a osiowanie zrobiło się bez tempomatu. Jaką masz wersję tipczaka?
Tipo tipo (sedan końcówka 2016), pewnie nie da się aktywować.
Mam też tą wersję ale w budzie HB. Prędzej czy później rozkminię temat więc trzeba czekać ;)
Tipo tipo było tylko w sedanie. W hb najniżej jest i byl pop.
JTN mógłbyś sprawdzić czy masz na wyposażeniu auta centralkę cruse-control (wtyk M087)?
Nie mam, bo to jest tempomat adaptacyjny, czyli ten co ma kamerę z przodu pod zderzakiem.
Jaką kamerę? W TIPO nie ma żadnej kamery do systemów wspomagających, wyłączając kamerę cofania. Z przodu jest tylko radar:!: Co więcej samotna kamera do ACC, to trochę mało - jako wspomaganie systemu radarowego super, robi za oczy. Radar (plus opcjonalna kamera Lane Assist) robią jednocześnie funkcję Full Brake Control i ACC - sama funkcjonalność jest w module radaru i z samym radarem działa, ale jest wtedy większa podatność na fałszywki. W przypadku obecności kamery jest pociągnięta dodatkowa bezpośrednia linia pomiędzy radarem i modułem kamery.
Pisząc kamera chodziło mi o radar, ten co jest w dolnej kratce zderzaka przedniego.
Kto ma najlepiej tipo Sedan 1,4 z zwykłym tempomatem i ma multiecuscan by zgrać konfiguracje proxy z body komputera i podesłać na priv? Fajnie jak by podał jeszcze co ma w wyposażeniu tj np halogeny, klimatronik lub zwykła, jaki wyświetlacz zwykły czy konfiguralny.
Może mi ktoś sprawdzić w serwisówce co sprawdzić jak występuje błąd U193A-00?
Tempomat w bieda wersji działa :)
Witam.
Też jestem zainteresowany tematem. Kolega "Metex" w opisie ma hb - w tej wersji najniżej był pop natomiast w sedanie bieda wersją jest tipo tipo - jeszcze uboższą niż pop - ciekawe czy też się da?
Witam, prześledziłem kilka pierwszych stron wątku i widzę, że wersja Tipo Tipo nie daje rady. Pytanie do Was bo kupiłem Tipo w wersji Pop z początku 2017r., tam podejdzie dołożyć coś?