To jest widok strony w wersji do druku
-
Błąd po dwóch gaszeniach auta pokazał się w postaci check engine.
Wczoraj rozpialem wężyki od czujnika i sykniecie było. Pompa vacum ładnie robi podciśnienie. Wieczorem podpialem z powrotem przepływke, wcześniej zrobiłem loga na autostradzie pod górę na zaciągniętym ręcznym z 3 biegu do 4300 obr i następnie też but na 4 bez ręcznego.
Odziwo po tym zabiegu auto zaczęło pokazywać już normalne spalanie chwilowe. Utrzymywanie stałej prędkości 70 km/h i lekkie trzymanie nogi na gazie pokazuje od 4.5-6 litrów. Wcześniej lekkie dotknięcie gazu powodowało że chwilowe spalanie ppokazywalo 10 L.
Żona pojezdzi po mieście i zobaczymy co będzie dalej...
-
Dzisiejsze tankowanie i wyszło wg dystrybutora 7.33 l/100 km a o dziwo na kompie spalanie pokazywalo 7.5. Codziennie ok 25km w jedna stronę do pracy po wioskach gdzie 6 bieg wrzucam 2 razy może na odcinku łacznie ok 5km. Czasami przejazd przez miasto raczej bez korków. Do wymiany termostat bo nie łapie odpowiedniej temp.
-
Cytat:
Napisał
dbh
Dzisiejsze tankowanie i wyszło wg dystrybutora 7.33 l/100 km a o dziwo na kompie spalanie pokazywalo 7.5.
Mnie zawsze zaniża komputer, jak liczę według dystrybutora to wychodzi od 2 do 3 setek więcej.
-
U mnie też komputer zaniża. Na kilkadziesiąt tankowań tylko jeden jedyny raz średnie spalanie z komputera pokryło się idealnie ze spalaniem wyliczonym po tankowaniu. Mam wszystko w motostacie więc mogę się pokusić o ile się to wszystko różniło ;)
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Dobra, sprawdziłem:
53 tankowania
średnio komputer pokazuje spalanie niższe o 0,44 l/100 km (mediana 0,42)
maksymalnie 0,86
minimalnie 0 (jeden pomiar kiedy spalanie się pokryło)
-
Na ja się właśnie pierwszy raz spotkałem żeby komputer pokazał więcej niż spalanie rzeczywiste.
-
U mnie średnie 8.4 w cyklu mieszanym z przewagą dużego miasta. Najmniejsze spalanie z pojedynczego tankowania 7.12.
-
Witam
U mnie wygląda na to, że coś jest nie tak. Gdy silnik jest nieobciążony spalanie leci do 50l (np. między zmianami biegów i na luzie). Na biegach od 1 do 3 wygląda ok, a na wyższych spalanie ok. 20l. Silnik nagrzewa się "do pionu" tylko w korkach, w trasie ciągle na pierwszych podwójnych kreskach na lewo od pionu.
Macie większe doświadczenie, mam nadzieję że coś pod powiecie.
-
hmm.. jak miałem zwalone klapy wirowe to w mieście (w-wa) ciężko było zejść poniżej 10, a w trasie musiałem strasznei spokojnie jechac by wyszło poniżej 7 (przy kiepskiej dynamice auta)
Po zaprowadzeniu porządków w klapach (nowy kolektor) oraz w wężykach podciśnieniowych - spalanie w mieście ( ta sama trasa) jest ok 8 (ostrzejsze jeżdzenie - 8.5, łagodniejsze - nawet 7.5), w trasie - na zwykłej drodze schodzę poniżej 6, autostrady i S - ok 6.5.
-
Cytat:
Napisał
maciek199
Witam
U mnie wygląda na to, że coś jest nie tak. Gdy silnik jest nieobciążony spalanie leci do 50l (np. między zmianami biegów i na luzie). Na biegach od 1 do 3 wygląda ok, a na wyższych spalanie ok. 20l. Silnik nagrzewa się "do pionu" tylko w korkach, w trasie ciągle na pierwszych podwójnych kreskach na lewo od pionu.
termostat do wymiany, jak chcesz byc pewien to podlacz sie FESem lub czyms podobnym i sprawdz jaka temperature pokazuej komputer. ja zrobilem kkiedys trase Debica - Krakowa Debica praktycznie bez przerwy tylko z 2 przerwami na kibel i nie zlapal temperatury tylko tez wlasnie w okolicach tych podwojnych kresek
-
Cytat:
Napisał
maciek199
Witam
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale przestaw w menu samochodu litry na kilometry l/km bo croma nie pokazuje spalania 50 litrów tylko 25 najwięcej
-
Cytat:
Napisał
mirek8423
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale przestaw w menu samochodu litry na kilometry l/km bo croma nie pokazuje spalania 50 litrów tylko 25 najwięcej
Dokładnie tak: należy wejść do menu (przycisk MODE), pozycja 'Regulacja jednostki miary' -> 'Zużycie paliwa' i przestawić z 'km/l' na 'l/100km'
-
Po zmianie opon z 18 na 16 spalanie na trasie którą pokonuję kilkadziesiąt razy w roku spadło o 1 l ( do 5,6 l przy średnie prędkości 68 km /h) czy to efekt mniejszych kół czy przekłamanie komputera ?
-
To koła :)) I nie tyle, że mniejsze co węższe (zakładam, że masz 225/45/R18 w lecie i 205 lub 215/55R16 w zimie). U mnie jest bardzo podobnie: na letnich spalanie jest blisko o litr większe.
Jeśli ktoś podaje spalanie to dobrze by było napisać również na jakich oponach (rozmiar i nawet konkretny model)
-
Tak 225 45 18 Pirelli zamieniłem na 215 55 16 Vredestein wielosezonowe i tak już pozostanie , Nie wracam do 18 . Mogę stwierdzić że Vredestein Quatrac to bardzo cicha , dobra na suchej i mokrej nawierzchni a jaka będzię zimą zobaczymy (albo i nie jak wynika z aktualnych prognoz)
-
Witam
przy dziadkowej jeździe poza miastem bez górek spaliła mi 5,5, przy autostradach pali jakieś 6,0-6,5 w mieście to potrafi łyknąć ponad 7
-
2 załącznik(i)
1,9 150 automat A oto mój wynika z ostatniej jazdy-Trip B (Trasa stara A4 Rzeszów-Dębica-Rzeszów) i z dłuższego przebiegu trip A (w tym codzienne dojazdy do pracy 8km x2, kawałek przez miasto). Coś tak czuję że ten komputer trochę oszukuje bo coś za mało pokazuje. Ale jakby nawet dodać 0,5l/100 to i tak nieźle. Opony zimowe 215. Jazda bardzo spokojna (delikatne operowanie pedałem gazu)
U mnie w trasie można zejść do 5 l/100 (jazda w niedzielę, po dziadkowemu) i do 9-10 (samo miasto)
Załącznik 21819Załącznik 21820
-
Trasa autostrada 6.0-6.5 miasto 8 :)
-
Zrobiłem na ostatnim tankowaniu 300 km typowe miasto, potem 300km trasa (droga krajowa przez wioski miasteczka). Pierwszy etap spalanie pokazał komputer 9,4, na etapie II 6,1. Średnio z 612 km wynik 7,9 na wyświetlaczu, a realnie (przebieg do ilość paliwa) 8,18. Silnik 150KM automat bez dpfa.
-
Podróż do rodzinki ok. 364 km (czas 3,5 h) w tym 225 km autostrady spalił 6,4 z dystrybutora a z powrotem do domku czas ok 4 h i spalanie 7,2/100.
-
Witam wszystkich :)
Szybkie pytanie: croma z dpf 1.9 16v, bez klap wirowych. 155km/h licznikowo ( 147 GPS) autostrada , cały czas tempomat opony, 215/16( cisnienie 2.5 bara), 2 dorosłych + 2 dzieci i bagaże, na dworze -12stopni. spalanie 8.2l/100km. Nie za duże to spalanie?