Zeby nie robic offtopu dluzszego. Zajade do polski i zrobie. Przejezdzam tylko 250km tygodniowo :P...Problem w tym ze jak chodze po sklepie moto to az mnie bola ceny..przeliczajac na polskie..
To jest widok strony w wersji do druku
Zeby nie robic offtopu dluzszego. Zajade do polski i zrobie. Przejezdzam tylko 250km tygodniowo :P...Problem w tym ze jak chodze po sklepie moto to az mnie bola ceny..przeliczajac na polskie..
zatem olej przekładniowy dolany. jest lepiej ale... jeszcze o tym napiszę za jakiś czas. wracając do regeneracji parownika. przyniosła ona dwa pozytywne efekty. pierwszy to mniejsze spalanie. drugi to brak strzałów z wydechu. rozpędziłem dziś swojego bzyka do 180 km/h. zero strzałów. mimo wszystko, nie jest to optymalna prędkość dla tego auta hehe. hałas i w ogóle komfort siada znacząco. poniżej mapka z dzisiejszej regulacji
Załącznik 10237
wygląda perfekcyjnie, ale tylko na rozgrzanym silniku. przy temperaturze silnika 40 stopni zauważalny jest rozjazd mapy gazowej na +. w sensie zalewa silnik. w wyniku tego ciężko doprowadzić instalkę do ładu, bo na zimnym "zalewa" a na rozgrzanym może być za ubogo. zdaniem gaziarzy to wina nieszczęsnej listwy Master...
Po prostu inaczej ustaw kompensacje na temperaturę gazu / reduktora :-)
ten sterownik nie posiada kompensacji/korekcji po temperaturze :)
Jak to nie posiada - to podstawowa korekcja w instalacjach IV gen :D
jak Ci mówię, że nie posiada, to nie posiada :) dopiero wersja ESGI2-Black posiada korekcję po temperaturze, obrotach oraz funkcję podgrzewania wtryskiwaczy gazowych. jedyne co mogę zrobić to podnieść temperaturę przełączania na gaz. wtedy rozjazdów nie będzie :P
tu masz link do programu
http://www.pliki.drypa.pl/entry-ba47...c390ba03cc.htm
szukaj sobie korekcji ;)
Ja nie twierdze że ma te korekcje ale to wręcz niedorzeczne :P po co tam w takim razie czujnik temp gazu? ;)
jedynie informacyjnie. sterownik wykorzystuje tylko czujnik temperatury reduktora dla przełączenia benzyna/lpg. nie dam głowy czy starsze Stagi posiadały korekcję po temperaturze. poza tym, Twoja instalka ma zaledwie rok, może półtora. moja 5 lat. jak wiadomo, wszystko przechodzi ewolucję ;)
aha. dostałem zaległą paczkę z Megapolu. jednak czytają pocztę z reklamacjami. otrzymałem drugi korpus czuników z właściwymi już otworami pod czujniki. jeden z gwintem M5 drugi z gwintem M6. oba króćce są oczywiście na sprzedaż. chętnych proszę o info na PM'a. cena do uzgodnienia :)
Kurdę tata w skodzie ma instalacje już 8 lat i to normalne że miała korekcje po lpg.. Miała bo od roku jest jakaś nowa centralka ona już bangla po EOBD.. Mniejsza o tę ;)
Boch ja muszę sprawdzić u mnie jaki ma rozmiar czujnik fazy lotnej bo chętnie bym zrobił pomiar temp. w strudze zgodnie z tym co piszą na lpg forum..
z tego co wiem, REG FAST'y, które posiadasz produkowane są w dwóch wersjach, z czujnikiem i bez. jak jest u Ciebie? z tego co czytam, najlepszy pomiar temperatury gazu to pomiar tuż przed listwą lub na listwie, a nie tak jak np jest u mnie 40 cm wcześniej. pomiar w strudze opisano tutaj
Czujnik temperatury gazu w strudze - LPG FORUM AUTOGAZ STAG VALTEK ALASKA BRC PROBLEMY
wynika z niego, że różnice są nieznaczne w stosunku do oryginalnych rozwiązań. nie wiem czy warto się bawić. a co do Reg Fast'a. tą listwę polecają mi właśnie jako tanią i odpowiednią alternatywę dla przelewających na zimnym silniku Masterów. zastanawiam się jednak nad trochę droższymi wtryskiwaczami sygnowanymi przezs Staga pod nazwą AC W01. w odróżnieniu od tańszych Reg Fastów listwa wykonana jest z anodowanego aluminium, posiada także możliwość podłączenia węża zasilającego z obu końców.
dostałem właśnie maila z firmy produkującej instalacje ESGI. proponują mi kompletną regenerację listwy w cenie 70 zł + przesyłka. czy warto? hmmmm... bardzo dobre pytanie ;)
Regi są w wersji z czujnikiem i bez, z aluminiowym korpusem i plastikowym. Czujnik to NTC 5k i nie każdy sterownik taki czujnik obsłuży.. Ja w swojej wersji go mam, ale w chwili jak go podłączałem mój sterownik nie umożliwiał konfiguracji NTC 5k dlatego przed listwą mam trójnik pomiarowy STAGa wraz z czujnikiem NTC 4k7. Teraz wyszła poprawka softu i można podłączać czujnik z REGów, ale to totalnie bez sensu. Pomiar gdziekolwiek indziej jak w strudze to pomiar temp silnika, powietrza czy wtryskiwaczy ale nie gazu! Współczynniki korekcji po temp gazu nie są bardzo znaczące nie mniej aby miały sens i na prawdę działały trzeba mierzyć rzeczywistą temp gazu a ta jest bardzo zmienna..
z linka który wlepiłem wcześniej wynika, że czy to będzie pomiar w strudze, czy zwykły, tradycyjny czujnik w obiegu gazu, to wyniki będą zbliżone. najważniejsze aby czujnik dokonujący pomiaru gazu znajdował się jak najbliżej listwy.
a ja sobie dzisiaj poczytałem o filtrach FL. ten który zamówiłem posiada symbol FL-01. niestety do najlepszych nie należy. zaleca się stosować filtry fazy lotnej o oznaczeniu FL-03. wydłuża on zdecydowanie żywotność listwy. zresztą od czegoś musiała mi się ta moja listwa pozaklejać i stąd brak płynnego pierwszego przełączania na gaz.
Z linka który wkleiłeś jakbyś przeczytał właśnie od A do Z to byś wyczytał że jest inaczej. Po to powstał tak długi temat aby właśnie to wyjaśnić.. Bezwładność termiczna tradycyjnych czujników jest tak duża że nie da się pomierzyć rzeczywistej temp gazu - po to te całe zamieszanie. Czujnik w listwie po rozgrzaniu listwy nie pokaże nic innego jak stałą temp ogrzanej listwy - temp nawet nir drgnie przy bucie.. To samo obserwuje u mnie. Czujnik, który mam rejestruje bardziej temp w komorze silnika a nie temp gazu.. Czy lato czy zima, czy sppkojna jazda czy szaleństwo - po rozgrzaniu zawsze pokazuje podobną temp ok 45'C..
ale Ty piszesz o czujniku w listwie gdzie faktycznie możesz mierzyć temperaturę listwy, nie gazu. ja piszę o porównaniu czujnika tradycyjnego w strudze i czujnika NTC. mój czujnik temperatury umieszczony w trójniku za filtrem fazy lotnej rejestruje zmiany temperatury gazu co widać przez program diagnostyczny. przy temperaturze reduktora w okolicach 60 stopni temperatura gazu wynosi od 28 stopni wzwyż i wartość ta stale się zmienia, także nie wiem jak to jest z tą bezwładnością termiczną tradycyjnych czujników.
tutaj cytat z zamieszczonego wcześniej linka
gdybyś chciał króciec fi 12x2 z otworami gwintowanymi M5 i M6 daj znać. ten drugi jest prawdopodobnie w standardzie Staga czyli fi 11x2 z 2 otworami M6.Cytat:
Porównałem wartości mojego tuningowego czujnika temperatury gazu z "czystym termistorem" i różnica jest ~0.2kΩ w środku pokoju, a przy kaloryferze gdzie czysty termistol pokazuje równe 10kΩ, tuningowy pokazuje o 0.16kΩ więcej. Różnice są więc w miarę pomijalne
Przeglądałem przez telefon - byłem przekonany że wrzucasz ten link z lpg-forum:
Tuningowany trójnik pomiarowy temp. gazu & Trójnik STAG - AUTOGAZ, STAG 200 300 KME SILVER GOLD SEC VALTEK MAGIC JET LPGTECH PROBLEMY BLAD SILNIKA
Tam rozwinęła się dyskusja zdecydowanie mocniej :P Poczytaj wszystko tam ;) To że ktoś mierzy rezystancje czujnika leżącego na stole świadczy tylko o tym kimś :P Poczytaj najpierw ten wątek co wkleiłem i wtedy zrozumiesz.. :)
Co do króćca to bym musiał chyba wykręcić ten cały czujnik a potem nie wiem jak to z uszczelnieniem tego :P Ten sam problem jak Ty miałeś - mogę skleić ale nie wiem czy warto skoro zaraz będę tam wkręcał coś innego :)
Załącznik 10401
i wciąż jeździ ;)
Ładny przebieg i oby dalej jeździł;-)
dzięki! na razie jeździ jak dziki :) po 28 sierpnia auto trafia do lakiernika. za lakierowanie całego zderzaka i zrobienie obu progów zapłacę 400 zł. chyba niedrogo, co?
są prawdopodobnie najtańsi w mieście. robili auto mojej siostry teściowej. wyszło spoko. mam nadzieję, że poradzą sobie z moim kolorem. wrzucę później foty tego co mam do roboty.