dziękuje koledzy. interfejs śmiga :)
a tak przy okacji zapytam czy przy jego pomocy wykasuje komunikat SERWIS DUO ??
To jest widok strony w wersji do druku
dziękuje koledzy. interfejs śmiga :)
a tak przy okacji zapytam czy przy jego pomocy wykasuje komunikat SERWIS DUO ??
u mnie kasuje wszystkie komunikaty i błędy :)
Koledzy mój ELM 327 łączy się z kompem przy pomocy Loader_for_FiatEcuScan_3.6.0 ale program zachowuje się jak by było to demo chociaż jest napisane ze zarejestrowany. Mogę tylko połączyć się z silnikiem i odczytywać parametry. Czy interfejs jest uszkodzony ? a może ja coś złe robię ? chce wykasować komunikat service
konkretnie nie mogę wykasować komunikatów.Wyskakuje taki błąd jak próbuje się połączyć Załącznik 4155
No w takim wypadku chyba nie ma znaczenia czy to demo czy nie demo.. Można gdybać albo kabel jest trefny albo auto.. Swego czasu było dużo ELM'ów które z FESem nie chciały współpracować - trzeba było je lekko przerobić. Całość była nawet opisana na stronie FES'a..
mam ten kabel i chyba to jest jego wina : Najnowszy 2012 interfejs ELM 327 USB OBD2 ID3 + CD (2425426707) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
kupie teraz ten bo nie wiem jak tamten przerobić : Interfejs FIATECUSCAN ALFA LANCIA AIRBAG ABS SILNI (2412636487) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
co o tym myślicie ?
Te od Vikena można powiedzieć są pewne, sam takie używam i nie narzekam.
Ta ale VAG to gorsze wyjście.. Ja bym szukał problemu w tym kablu, ew. podpiąłbym się do innego auta..
no właśnie nie mam możliwości podpięcia innego auta.
http://forum.fiatecuscan.net/viewtopic.php?f=5&t=1493
według tego mam to samo . ale nie jestem elektronikiem i nie dam rady tego przerobić . chyba ze ktoś by mi wyjaśnił prosto co i jak się robi
Witam!
Czy ktoś mógłby spisać krok po kroku w jaki sposób i jakimi kablami podłączyć samochód do laptopa z programem Fiat Ecu Scan? Czym różni się ELM od OBD2? I inne takie. Z góry dzięki.
sioux zadaj sobie choć minimum trudu i poczytaj co tu ludzie piszą.. OBDII to standard - charakterystyczna jest wtedy wtyczka którą ma np. ELM327.. Ty pewnie mówisz o VAGu KKL.. Doczytaj a nie zadawaj setny raz te same pytanie na forum..
OBDII to protokół :) a dopiero do niego są standardy, polecam poczytać na wiki: On-board diagnostics - Wikipedia, the free encyclopediaCytat:
OBDII to standard - charakterystyczna jest wtedy wtyczka
Elm327 to nazwa mikroprocesora który obsługuje komunikację portu szeregowego z protokołem OBD2. przyjęło się mówić Elm327 na cały interfejs pośredniczący wymianą danych pomiędzy złączem auta a kablem usb/bluetooth.
1. kupujesz kabelCytat:
Czy ktoś mógłby spisać krok po kroku w jaki sposób i jakimi kablami podłączyć samochód do laptopa z programem Fiat Ecu Scan?
2. kupujesz FES
3. instalujesz sterowniki do kableka
4. instalujesz FES
5. przekręcasz kluczyk w stacyjce auta i wkładasz wtyk interfejsu do auta
6. wkładasz drugi koniec od usb lub łączysz sie bluetooth, ustawiasz sposób połączenia w FES
7. wybierasz markę/model/rocznik/silnik samochodu w FES
8. wybierasz moduł do połączenia (np. sterownik AirBag) i klikasz "połącz"
hunk, tak zupełnie offtopic - gratuluje awatara. "Alternatywy 4" wiecznie żywe :) pamiętam pewne forum żużlowe, gdzie właściwie wszyscy jego użytkownicy dobrali sobie awatary z postaciami z tego kultowego serialu. niezła beka była :D
kabel elm327 nie łączy się z ABS'em w bravo II to tak do informacji
no widać tak. kolo z aukcji zapewniał o czym innym. no bywa trzeba vikena kupić to i pod opla się podepnę
Witam,
Jestem jako użytkownik nowy na forum, choć czytam je od dawna.
Jestem w posiadaniu kabla ELM 327 usb i programu FES 342 wersja "rejestrowana" oraz "cudownego" pojazdu Sedici 2007 1.9 MJ.
Jako że poruszam się głównie w ruchu miejskim i na krótkich trasach mam częste problemy z DPF.
Z wykorzystaniem powyższego zestawu dokonałem samodzielnej regeneracji filtra cząstek stałych,jest OK, ale mam pytanie do samego programu.
Opis przeprowadzenia regeneracji nakazuje po jej uruchomieniu przełączyć się na zakładke "parametry" i śledzić postęp i poprawność regeneracji, a ja tego nie mogę zrobić,gdyż klawisz "parametry" jest nieaktywny a na pierwszym planie mruga okienko "w toku", które nie znika ,aż program nie skończy regeneracji.
Mogę kasować błędy, ale nie mogę np. zrobić żadnego testu - mam komunikaty o nieodpowiednich warunkach(próba z silnikiem włączonym lub nie).
Czy to wina programu czy kabla, a może jeszcze inna? Proszę o podpowiedź.
a ściągnij program z forum i jest do niego witaminka. zobacz jak on się będzie zachowywał wtedy