To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Hmmm, wiesz po co jest 6 bieg? Żeby zmniejszyć zużycie paliwa. W którym 1.4T 6 jest za krótka? W mojej FPT C635 ożenionej z 1.4T, co prawda MA, za krótka jest 1, do 6 nic absolutnie nie mam - jedzie od 70km/h do (powyżej maks. autostradowej w Polsce, a ile, cóż, daje radę, otwiera drugą setkę na liczniku).
Nie no nie zalamuj mnie. Wiem po co jest 6 bieg ale sa skrzynie biegow tak zestopniowane, że 5 bieg pptrafi byc dluzszy od 6 w aucie o podobnej mocy. I o tym tez pisze
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
6 bieg w tipo 1.4 t jest jest krotki i tyle. A że tobie wystarcza no coz... to nie zmienia jego charakterystyki
A i jeszcze jedno. Jest to forum tipo wiec jezeli nie pisze wyraznie o innym aucie czy silniku moje posty odnosza sie do tipo co wydaje sie logiczne.
Pytalem o 1.6 mj w najnowszej odslonie ale najwidoczniej nikt. Takim nie mial stycznosci. To moze dopytam, ktory diler w kraju robi najlepsze rabaty?
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Hmmm, wiesz po co jest 6 bieg? Żeby zmniejszyć zużycie paliwa. W którym 1.4T 6 jest za krótka? W mojej FPT C635 ożenionej z 1.4T, co prawda MA, za krótka jest 1, do 6 nic absolutnie nie mam - jedzie od 70km/h do (powyżej maks. autostradowej w Polsce, a ile, cóż, daje radę, otwiera drugą setkę na liczniku).
Że tak się uprzejmie zrewanżuję: na ch.j pisać o 6 biegowej skrzyni nie z tipo i zestopniowanej inaczej niż ta w tipo skoro to jest wątek tylko tipo. Równie dobrze mozemy pisać o skrzyni z opla astry ;-). A na seriowracajac do meritum: tipo z nowym silnikiem stracilo ataut zwiazany z prostotą (w stosunku do wolnossaka jednego z ostatnich na rynku o tej mocy), stracilo mozliwosc gazyfikacji Zyskalo to ze stoi w tym samym szeregu co inne nowoczesne auta jesli chodzi o silnik. No wiec czy warto to juz tylko teraz kwestia ceny.
To co zauważylem na plus w tipo na poziomie makro to zgrzewy (przynajmniej w moim egz). Auto tego samego koncernu produkowane w polskiej fabryce ma je tak zrobione ze na wielu z nich odchodzi lakier i czasem juz utleniony ocynk i początki korozji. Mowa o zgrzewach w narażonych miejscach (okolice nadkoli, nisko w komorze silnika itp.). Pewnie skoro sprzedawalo sie to dobrze to zapier..li i może trochę pokręcili prąd na zgrzewarkach. W tipo tego nie mam.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Że tak się uprzejmie zrewanżuję: na ch.j pisać o 6 biegowej skrzyni nie z tipo i zestopniowanej inaczej niż ta w tipo skoro to jest wątek tylko tipo. Równie dobrze mozemy pisać o skrzyni z opla astry .
Zaraz też się zrewanżuję. Porównuję, jak i kilka innych osób, Ty też to robisz (poniżej pozwoliłem sobie zacytować), ale ja nie wstawiam zdjęć i opisów co i jak robię w moich paździerzach w podforum Tipo. Jeżeli ktoś pisze, że 1.4T, to niekoniecznie o T-Jet, szczególnie gdy nie ma pod awatarem info o bolidzie innym niż "inne".
Cytat:
Napisał
marx30
To co zauważylem na plus w tipo na poziomie makro to zgrzewy (przynajmniej w moim egz). Auto tego samego koncernu produkowane w polskiej fabryce ma je tak zrobione ze na wielu z nich odchodzi lakier i czasem juz utleniony ocynk i początki korozji. Mowa o zgrzewach w narażonych miejscach (okolice nadkoli, nisko w komorze silnika itp.). Pewnie skoro sprzedawalo sie to dobrze to zapier..li i może trochę pokręcili prąd na zgrzewarkach. W tipo tego nie mam.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Zaraz też się zrewanżuję. Porównuję, jak i kilka innych osób, Ty też to robisz (poniżej pozwoliłem sobie zacytować), ale ja nie wstawiam zdjęć i opisów co i jak robię w moich paździerzach w podforum Tipo. Jeżeli ktoś pisze, że 1.4T, to niekoniecznie o T-Jet, szczególnie gdy nie ma pod awatarem info o bolidzie innym niż "inne".
Krowka... rozumiem, że można mieć trudne dni, ale czy na prawdę nie można pisać w temacie i odpowiedzieć koledze na konkretnie zadane pytanie tylko pisać od sasa do lasa o pierdołach i swoich przemyśleniach.
miłego dnia...
ps.
proszę admina o skasowanie mojego wpisu :lol:
-
Cytat:
Napisał
pietics
Krowka... rozumiem, że można mieć trudne dni, ale czy na prawdę nie można pisać w temacie i odpowiedzieć koledze na konkretnie zadane pytanie tylko pisać od sasa do lasa o pierdołach i swoich przemyśleniach.
miłego dnia...
ps.
proszę admina o skasowanie mojego wpisu :lol:
Pisanie o swoich przemysleniach jeszcze ujdzie ale na sile udowadnianie racji jak sie jej nie ma juz gorzej...
A ja dalej nic nie wiem o dieselku.
Tipo 1.6mj w manualu Kombi wersja Life za ok 90k jest sens kupowac?
Ewentualnie co innego z salonu w dieslu o podobnej mocy?
-
Cytat:
Napisał
dam9an
ale na sile udowadnianie racji jak sie jej nie ma juz gorzej...
Wskaż gdzie na siłę coś udowadniam? Sam jestem ciekaw :roll: Jeżeli coś walisz, to konkretnie, a nie jak niezdecydowana baba.
Przy okazji być opisał co to za auto "inne". Tipo 200KM nie ma, a o takim "potworze" napisałeś, myślałem, że to też 1.4T.
Cytat:
Napisał
dam9an
Kogoś pytasz czy jest sens kupować? FIAT-a za 90tyś.? Drogiego FIAT-a? :lol:
Sam nie potrafisz podjąć decyzji?
Pomogę, warto, nawet i za 200, a najlepiej TDI u konkurencji, bo niemieckie najlepsze :lol:
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Wskaż gdzie na siłę coś udowadniam? Sam jestem ciekaw :roll: Jeżeli coś walisz, to konkretnie, a nie jak niezdecydowana baba.
Przy okazji być opisał co to za auto "inne". Tipo 200KM nie ma, a o takim "potworze" napisałeś, myślałem, że to też 1.4T.
Kogoś pytasz czy jest sens kupować? FIAT-a za 90tyś.? Drogiego FIAT-a? :lol:
Sam nie potrafisz podjąć decyzji?
Pomogę, warto, nawet i za 200, a najlepiej TDI u konkurencji, bo niemieckie najlepsze :lol:
Nie wiem po co jestes na forum i tym bardziej po co jestes w tym temacie. Moze bys sie tak postaral i napisal cos logicznego a nie jakies bzdety byleby nabic sobie postów
-
Cytat:
Napisał
dam9an
Pisanie o swoich przemysleniach jeszcze ujdzie ale na sile udowadnianie racji jak sie jej nie ma juz gorzej...
A ja dalej nic nie wiem o dieselku.
Ewentualnie co innego z salonu w dieslu o podobnej mocy?
Spróbuj zagadać do Davbog w tym temacie, może on pomoże Ci podjąć decyzję.
https://fiatklubpolska.pl/silniki-di...j-longe-45853/
-
Pojawił się test mojego ulubionego Wahacza. Warto zobaczyć bo chłopak robi fajne testy.
https://youtu.be/IsaaYuJBCFs
-
Mam 1.6 dizlu i bardzo sobie chwalę prawie 100tys z jedną awaria, padł mechanizm szyb lewa strona od kierowcy
-
Mam tjeta z 2017 roku przez 75000km miałem tylko wymianę 2 stabilizororow z przodu bo pukały koszt około 100zl a i wywalał przez jakis czas błąd za niskiego ciśnienia na lpg ale po wypięciu i wpięciu wtyczki przeszło. Jak mam być szczery to nie przemawia do mnie silnik 3 cylindrowy od odkurzacza ale to kwestia gust. Teraz Astanawiam się nad 500x że 150km silnikiem. Pozdr.
-
Jak się zdecydujesz na nowy to stary sprzedaj w formie licytacji, nie żartuje.
A w odpowiedzi na pytanie, ja bym zostawił stary chyba ze nie wiesz co z kasa robic, wtedy kupuj.
-
Zwłaszcza że za drobną opłatą w stosunku do zakupu nowego można sobie w tym tipo zrobić więcej niż 150 KM i to jeszcze nawet w lpg (o ile mnie pamiec nie myli ok 163 KM)
-
Wydaje mi się że warto.. mam 2017 rok 1.4 16v i jestem zadowolony.. jeździ i się nic nie psuje ..
-
Jak kto woli.
27.01.2022 będzie rok jazdy i ok 20k.km na liczniku.
Z awarii tylko łącznik stabilizatora wymienimy na gwarancji.
Czy było warto ? TAK
Czy kupiłbym ponownie ? TAK
Czy coś mi nie pasuje ? NIE