To jest widok strony w wersji do druku
-
Chłopaki ja do swojego wsadziłem hybrydę VL36. Problem w moim przypadku polegał na tym, że turbo dawało konkretnego boosta zgodnego z mapą a komputer się przed nim bronił przymykając przepustnicę. Problem z falowaniem obrotów wydawało się, że rozwiązała mapa sterowania doładowaniem z fiata 500 abarth. W związku z ty, że poruszam się zazwyczaj " w koło komina" nie dało się odczuć falowania obrotami. Niestety podczas ostatniej podróży przez Słowacje falowanie w dalszym ciągu występuje przy większym obciążeniu silnika. Górki większe to i obciążenie było solidne. Umawiam się z chłopakami z ECUMOD na poprawki.
PS. Dodam tylko, że na serii nie odczułem nigdy falowania obrotów.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
brylancik13
A mówili: weź tego 1.4 95 KM. . . haha :) ;)
Nigdy w życiu nie zamieniłbym się na 1.4 95KM.
W serii t-jet jedzie o niebo przyjemniej.
Obecnie przy 188 KM jest już dobrze i nie ma problemu z wyprzedzaniem.
Nie piszę tego jako jakiś wariat drogowy. Po prostu brakowało mi mocy przy jeździe po drogach krajowych. Do miasta 120 KM jest wystarczające.
-
arrhenius to na hybrydzie VL36 masz 188KM, bez żadnych innych zmian?
-
1 załącznik(i)
Wymieniłem intercooler na większy i nic poza tym. Wyszło 188 KM i 281 Nm. Taki wykres a ile jest w rzeczywistości, tego nie wiem. Ogólnie wydaje mi się, dołem jest gorzej w stosunku do serii( tak do 2200 obr/min). Od 2500 robi się już przyjemnie, ale nie ma jakiegoś uderzenia. Moc raczej rozwijana liniowo.Załącznik 40880
-
1 załącznik(i)
Wrzucam mój wykres standardowa VL38 + IC, skoki i doły na wykresie to kwestia próbkowania pomiaru oczywiście. Excel narysuje ładna linie jak trzeba.
Załącznik 40881
-
Szczerze mówiąc ... nie odczuwam u siebie jakiegoś falowania przy przyśpieszaniu ... jedynie jak daje buta z niskich obrotów (ok 2 tyś.) to odczuwam takie 2 wzrosty mocy, pierwszy zastrzyk mocy ok 2,5 tyś. obr. a drugi jakoś po przekroczeniu 3 tys. obr. ale to taki wyraźny wzrost mocy po którym auto lepiej ciągnie a nie falowanie. Najbardziej jest to odczuwalne na 3 biegu.
-
No to innymi slowami opisales falowanie, powinno ciągnąć rowno nie?
-
Pomału chyba znam rozwiązanie problemu, bez pomocy tunera. Na razie jestem w fazie testów.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
Czyli hardware ;-). Ja tam obstawiam coś z gruszką itp.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Pomału chyba znam rozwiązanie problemu, bez pomocy tunera. Na razie jestem w fazie testów.
Czekam na efekty. Ja na obecną chwilę muszę lakierować drzwi i nie wiem kiedy uda mi się dotrzeć do ECUMOD.
-
Póki co po zastosowaniu patentu, próbowałem wymusić falowanie na wzniesieniach w mojej okolicy i jakoś nie mogę ich wywołać. Zobaczymy co będzie w dłuższej perspektywie
Miałeś rację arrhenius, z chwilą kiedy dochodzi do falowania sterownik ECM silnika przymyka przepustnice, mimo że wciskam go do oporu. Dziś i wczoraj pojeździłem po okolicy rejestrując doładowanie, korekty i kat otwarcia przepustnicy i nigdy mi nie doszło do takiego zjawiska żeby sterownik samoczynnie obcinał moc poprzez regulację kąta otwarcia przepustnicy.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Póki co po zastosowaniu patentu, próbowałem wymusić falowanie na wzniesieniach w mojej okolicy i jakoś nie mogę ich wywołać. Zobaczymy co będzie w dłuższej perspektywie
Miałeś rację arrhenius, z chwilą kiedy dochodzi do falowania sterownik ECM silnika przymyka przepustnice, mimo że wciskam go do oporu. Dziś i wczoraj pojeździłem po okolicy rejestrując doładowanie, korekty i kat otwarcia przepustnicy i nigdy mi nie doszło do takiego zjawiska żeby sterownik samoczynnie obcinał moc poprzez regulację kąta otwarcia przepustnicy.
Stery możesz pochwalić się, co zmieniłeś, że udało ci się zniwelować falowanie. Ja zauważyłem, że na LPG odczucie falowania jest mniejsze. Benzyna potęguje doznania:lol:
-
Tak, zniwelowalem napięcie wstępne od naciągu gruszki praktycznie do zera. Na razie jestem w fazie testów, napewno jest dużo lepiej ale czy w 100% nie będzie się pojawiać to falowanie to zobaczymy. Arrhenius Ty masz hybrydę z utwardzoną gruszka?https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7861ee5991.jpg
-
Powiem szczerze, że nie wiem czy moja hybryda ma zmienianą gruszkę. Z tego co autor tej hybrydy pisał na facebooku, to nie jest pewien czy gruszka utrzyma doładowanie, które pozwoli osiągnąć 200KM. Wiem, że chłopaki podmieniali gruszkę z mojej starej IHI, ale nie zniwelowało to falowania w czasie przyspieszania. Mieli też myśl, alby wprowadzić podobną modyfikację jak na twoim zdjęciu. Mówili, że Garrett posiada taką regulację na cięgnie gruszki i ona pozwala zniwelować luz wstępny.
-
Arrhenius „mieli też myśl“ ale w jakim celu chcieli podmienić gruszkę, żeby zlikwidować to falowanie?
Pytam ponieważ chciałem podjechać do któregoś z tych bardziej zachwalanych tunerów i to wyeliminować. Ecumod podobno miał to rozkminione, ale jeśli się tego nie da zrobić bo może to być zaszyte w oprogramowaniu lub osprzęcie to szkoda pieniędzy i robienia sobie nadziej.
-
Powiem szczerze, że chłopaki byli przygotowani na trzy różne warianty. Zmiana mapy sterowania doładowaniem, założenie regulacji na dźwignię gruszki i ostatnia wymiana turbo. Po zmianie oprogramowania problem z falowaniem był dużo mniejszy. Ciężko było wyczuć jeżdżąc po mieście tym samochodem, że coś jest nie tak. Ostatnia podróż do Chorwacji pokazała, że problem dalej istnieje. Powiem szczerze, że nawet się nasilił. Pewnie gdy się zjawię w Ecumod, będzie kombinowanie co jest przyczyną. Trzeba przyznać, że sterownik też jest upośledzony jeśli chodzi o modyfikacje.
Wiem, że niektórzy borykają się w serii z falowaniem podczas przyspieszania. Rozmawiałem o tym z Pawłem z Ecumod i on mówił coś o mapach zapłonu i itp. Ten problem podobno nie jest powiązany z moim problemem. Ja w seryjnym samochodzie nie miałem problemów z falowaniem podczas przyspieszania. Problem powstał lub uwidocznił się po zmianie turbiny.