To jest widok strony w wersji do druku
-
Ja sie do t-jeta juz przyzwyczailem ze nie powala mnie osiagami w sensie odczuc. Ale fakt ze jezdzi bardzo sprawnie. Warto pamietac ze silnik 1.0 tsi nalezaloby porownac do tjeta 155 KM. A ten juz tipo odpychalby mega fajnie. Niestety pewnie trwalosc cierpi. Ja osobiscie ciekaw jestem ecoboosta 125/150.
-
Znajomi kupili w niemieckim salonie Forda Ecosporta 1.0 ecobost 125 KM w 2016 roku. Samochód wtedy nie był w sprzedaży w Polsce. Auto mało przestronne, mały bagażnik (wąski i wysoki). Mają przejechana 30 k km, ogólnie zadowoleni, zero problemów, poprawek na gwarancji. Ecosport w tej wersji ma zniesławione bębny z tyłu. Jak dla mnie sam silnik jeździ gorzej niż zwykłe 1.4, turbiny w nim w ogóle nie czuć. Znalazłem w internecie że waży ok 1300 kg. Suche dane 170 nm , 12,7 do 100 km/h
-
Mam 1.4 95km ale zamiennie jezdze 1.0 aygo 69km i rapidem 1.2 turbo. Rapid do 100km/h ma ciągłe sprawne przyspieszenie. Pozniej puchnie bardziej niz tipo. Aygo natomiast mimo slabych suchych danych jezdzi lepiej do 100km/h od tipo... Z moich obserwacji najlepien tipo z tymi dwoma autami wypada z predkosciami ponad 100km/h.
-
Czasem jak jezdze do pracy to po drodze spotykam to samo aygo. Alfą z tym silnikiem co w tipo (ale z obcieta gora) nie moge jej dogonic. Sprytniej tez sie zachowuje w geatym ruchu -zmiana pasow itp.
-
Cytat:
Napisał
mihauu
za jakiś czas podsumuję mije wrażenia po jeździe tipkiem ale w skrócie powiem, że czytając forum tipo raczej się uśmiecham bo forum fabii 3 puchnie w szwach od opinii i problemów i tutaj jest wręcz bezawaryjnie (pojedyncze przypadki). między innymi usterkowość fabii skłoniła mnie do porzucenia skody, ale wiecej opiszę później
Trzeba brać pod uwagę to, że Skód się dużo więcej sprzedaje w PL, więc i dużo więcej usterek opisywanych na forach i duuużo więcej płaczków ogólnie (trzeba by podzielić ilość zgłoszonych usterek przez ilość sprzedanych w PL samochodów a Fabia to starszy model niż Tipo 2, więc jeszcze ludzie kupują używane z Zachodu - może nawet więcej się sprowadza używanych Fabii w PL niż kupuje nowych).
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
ŻuczekM
T-jest jeździ dużo przyjemniej niż wolnossaki jakie wymieniłeś dzięki wyższemu momentowi. Tak samo jak 1.0 TSI jeździ przyjemniej niż 1,4 16v Fiata. Na mieście sprawia wrażenie szybszego niż jest, w trasie oczywiście puchnie bo moc jest jaka jest.
W trasie pewnie też lepszy z uwagi na parametry i 200kg mniej. Tutaj porównanie, więc nie trzeba opisywać subiektywnych wrażeń - Tipo traci 0,9 sekundy: https://www.autocentrum.pl/dane-tech...26309&c2=27806
W trasie na drogach do 90 pewnie będzie lepiej wyprzedzał bo autko lekkie a co do ekspresówki i autostrady to nie wiem jakie ma przełożenia (jakie obroty przy 160 i ile spali - Tipo wtedy chleje ponad 8... no i czy dobrze wyciszony bo jednak pojemność mała i 3 cylindry, 160 to już nawet może być dużo dla tego silnika).
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
Trzeba brać pod uwagę to, że Skód się dużo więcej sprzedaje w PL, więc i dużo więcej usterek opisywanych na forach i duuużo więcej płaczków ogólnie (trzeba by podzielić ilość zgłoszonych usterek przez ilość sprzedanych w PL samochodów a Fabia to starszy model niż Tipo 2, więc jeszcze ludzie kupują używane z Zachodu - może nawet więcej się sprowadza używanych Fabii w PL niż kupuje nowych).
troszkę się nie zgodzę :) fabia jest w sprzedaży jeśli dobrze kojarzę od września 2014 więc niewiele dłużej niż tipo. tak jak większość użytkowników przed zakupem (albo zaraz po) zalogowałem się na forum i na bieżąco śledziłem co się dzieje u innych z fabią. tak jak i tutaj na początku było ścisłe grono posiadaczy fabii, które z czasem mocno się rozrosło. to co napisałem wyżej nie jest wyssane z palca, bazuję na własnych doświadczeniach i użytkowników (większość z nich tak samo jak i ja już nie ma fabii albo przestała się udzielać). znakomita większość z nich kupiła nowy samochód u dilera, ciesząc się i wrzucając okresowo czy to zdjęcia czy relacje z przebiegów. forum działa dalej i przewinęła się już na nim masa użytkowników a problemy są cały czas te same co na początku - uwierz mi. większość z moich (i innych problemów) pojawiła się w pierwszych dwóch latach posiadania auta. w takim okresie najazd samochodów zza granicy jest raczej znikomy. czy efekt skali? nie wiem bo tipo też się sprzedaje bardzo dużo.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Ja sie do t-jeta juz przyzwyczailem ze nie powala mnie osiagami w sensie odczuc. Ale fakt ze jezdzi bardzo sprawnie.
.
Obecnie Fiat nie ma samochodu, który zapewnia frajdę z osiągów. T-Jet 150KM w Bravo faktycznie taką radość dawał, tym bardziej że w wersji Sport posiadał specjalnie wyostrzony tryb "sport".
Obecnie najlepiej jeździ Fiat 500X 140MA, na mieście w trybie Sport to niezły zawodnik. Szkoda, że przy dużych prędkościach opory powietrza tępią jego temperament.
Jeśli chce się obecnie kupić włoszczyznę z ikrą pozostaje jedynie Abarth i Alfa Romeo.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
ŻuczekM
Obecnie Fiat nie ma samochodu, który zapewnia frajdę z osiągów. T-Jet 150KM w Bravo faktycznie taką radość dawał, tym bardziej że w wersji Sport posiadał specjalnie wyostrzony tryb "sport".
Obecnie najlepiej jeździ Fiat 500X 140MA, na mieście w trybie Sport to niezły zawodnik. Szkoda, że przy dużych prędkościach opory powietrza tępią jego temperament.
Jeśli chce się obecnie kupić włoszczyznę z ikrą pozostaje jedynie Abarth i Alfa Romeo.
124 spider na pewno lepiej jezdzi niz 500x a silnik ten sam ;)
-
Siedzialem w A klasie tej najnowszej (w 177). Z zewnatrz pazur jest choc poprzedni chyba ladniejszy. Za to w srodku rozpacz designer plakal jak rysowal. Jak mozna tak spierdolic auto. Citroen kaktus z gwiazda na kierownicy.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
ŻuczekM
Szkoda, że przy dużych prędkościach opory powietrza tępią jego temperament.
I opony ale i tak może być gorzej (patrz fotka)
Patrząc na to zdjęcie mam wrażenie że prawdziwie terenowego fiata 500x wynaleźli dawno temu rosjanie ;-).
I w sumie nienajgorzej to wyglada
-
Wyjdzie na to że obecne TIPO też jakiś Jajcew wcześniej wykreślił na desce. Tylko Putinowi auto nie przypadło do gustu i projekt poszedł do kosza. A utylizowane śmieci Rusków wylądowały nad brzegiem morza koło Włoch, i ktoś ten projekt odnalazł i wykorzystał. Teraz mamy właśnie tipo w sedanie......
-
Trochę danych spalania: miasto 7.7l w dużym ruchu, kolejna trasa krajowa 5,7l, wytrzymałem też 30km jadąc przepisowo do 90 km/h - średnia z odcinka to 4,7 l.
Biorąc pod uwagę rozmiary Seata Arony po tych wartościach uwierzyłem w sens nowoczesnego downsizingu.
-
Ale te wartości podajesz wg. kompa?Nie wiadomo jak realnie to spalanie wygląda.Arona jest tylko +/- 5cm wyższa od Tipo.
Ja niedawno zrobiłem test na A4....jechałem +/-90km/h prawym pasem między TIR-ami:smile: i na dystansie 120 km uzyskałem wynik 5,2 l/100km(na kompie) z włączoną klimą i na oponach 17".
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
jaroslawrak
..jechałem +/-90km/h prawym pasem między TIR-ami
też tak kiedyś jechałem (auto załadowane i obciążone) i jak się już licytujemy, kto da mniej? :smile:
Załącznik 33186
-
Jak wracałem ze spotu z Inwałdu, to po pierwszych 15 km miałem średnie 4,7. Mój absolutny rekord.