Właśnie to nie jest normalne, chyba że dla Fiata
Jak pamiętam, to od dobrych 10 lat nie dolewałem ani kropli do silników Hondy/Hyundai/Renault-Dacia
To jest widok strony w wersji do druku
Silniki są na bieżąco wygrzane, nie robię małych przebiegów, wiec nie ma paliwa w oleju. Nie ma również masła pod korkiem.
Uważacie, że normalny ubytek to 100 ml/1000 km ?
Wymieniam olej co 10-15k.km w zależności od zaleceń dla danego silnika.
Wiec dla utrzymania stałego poziomu powinienem dolewać od 1 do 1,5 l oleju.
Poza Tipo nie dolewałem jaszcze oleju - poziom sprawdzam raz na kwartał - kreska jak stała tak stoi na 3/4 bagnetu.
Chyba że pomiędzy wskazaniem min a max jest 5 litrów, ale to nie Jelcz :lol:
tak, normalka. I tak masz szczescie ze tylko tyle
Poczytaj ile potrafią żrec te silniki
Poczytaj ile żrą benzyniaki opla
czym ty sie przejmujesz?
ze mnie darłeś łacha że sie spuszczalem nad dywanikami a ty płaczesz nad tak malym zuzyciem oleju przez silnik ktory słynie z jego duzego zuzycia?
Mailem punto i bravo z 1.4. Potrafily i 0,5 litra oleju zezrec gdy grzalem autostradą przez dosc dlugi czas. I co? I nic! Dolewalem
O oplu nie wspomnę bo tam potrafil mio do Iławy złoić i 0,8 litra. Przebir oryginalny 150tys km
Asstra nowa chlała ok 0,3l/1000
napij się, ciesz sie zyciem i nie przejmuj pierdołami
nie warto - to tylko kupa złomu. Predzej zmienisz auto niz silnik zajedziesz
Stwierdzam tylko, że żłopanie oleju w innych silnikach, które mam/miałem nie występowało.
Wiadomo, że coś zjadło, ale nie było to widoczna na bagnecie a tym bardziej nie wymagało dolewki na 5-10k.km.
Dolać 100ml na 1 czy 5k.km to nie problem - człowiek zmieni przyzwyczajenia i tyle.
Pozostaje tylko -100 do jedwabistości jak przy braku dywaników Rezaw :lol:
Lata 2020+ a norma na żłopanie oleju jak w latach 80-tych.
No ale, żeby tylko takie problemy ludzie mieli ?
Można się napić, jak ktoś lubi budzić się z kacem :tongue
Tym optymistycznym akcentem proponuję zakończyć marudzenie nad żłopaniem.
Witam,
Posiadam w aucie olej Motul Xclean 8100 5w40. Mam pytanie dotyczące czy mogę dolać 200 ml Selenii k.p.e 5w40 ?
Witam !!!
Sprawdzić , trzy krople z miarki oleju silnika i trzy krople nowego , zmieszać , zostawić na 24h , zaobserwować reakcję .
Pozdro !!!
Witam !!!
Spróbuj i opisz reakcję .
Pozdro !!!
Widzę że kolega rafimali to domowe laboratorium posiada....;-)
Idą swieta, każdy może sobie sprawić pod choinkę zestaw małego chemika :-)
Odpowiedź na pytanie w tytule jest taka: zapytać tego forumowicza ci tipolotem zrobił ponad 400 kkm. I taki olej lać. No chyba że ktoś chce aby tipek przeszedł w spadku na wnuczka z dobrym silnikiem to wtedy lepszy.