strona 66
To jest widok strony w wersji do druku
ja kupiełem DĘBICA FRIGO 2 195/65R15 91T 2016 za 639zł tydzień temu na Allego. Ale parę dni temu podnieśli cenę do 749 zł - w końcu sezon w pełni.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
dzięki- idę do garażu zrestartować :)
Procedura resetowania
System iTPMS wymaga na początku
wykonania fazy âautoadaptacjiâ (jej czas
trwania zależy od stylu jazdy
i warunków drogowych: warunkiem
optymalnym jest jazda w linii prostej
z prędkością 80 km/h przez co najmniej
20 minut), która rozpoczyna się wraz
z wykonaniem procedury resetowania
układu.
.... a co myślicie o tych oplowsko-fiatowskich felgach (alu w wariancie budżetowym)?
95510842 ORYGINALNE FELGI 15 5x98 NOWY FIAT TIPO (6531444027) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Drugie pytanie: śruby do stalowych felg i do alu są w Tipo identyczne czy różne??
Felga nie ma nic do śrub. Stosujesz jedne śruby. Gwint masz przecież w piaście a nie w feldze, a piasty raczej nie zmieniasz :)
Jeśli chodzi o te felgi co wkleiłeś to pewnie co osoba to będzie inne zdanie.. Ja gdy wybierałem felgi do brałem pod uwagę tylko o takich parametrach jakie zaleca książka serwisowa żeby nie mieć nigdy kłopotu z ubezpieczycielami. Może troche nad wyrost to mówię, ale ja wolę być spokojny i mieć wszystko 100% zgodne z tym co zaleca producent. Tak więc te felgi co wkleiłeś niestety bym odrzucił ze względu na inną niż zalecana wartość ET
A jaka jest zalecana wartość ET ?
Fotka z instrukcji Tipka:
Załącznik 25593
Od razu mówię że nie wiem ile i jakie to ma znaczenie przy kupnie nowych felg. Ja po prostu kupiłem takie dokładnie o tych parametrach co są podane w instrukcji z Tipka :)
Ale to jest tylko 1mm różnicy. Myślę, że nawet najbardziej zakręcony rzeczoznawca sądowy nie przyczepiłby się, zwłaszcza, że ogumienie byłoby w homologowanym rozmiarze.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Bardziej chodzi o kształt łba. Wiem, że tu czasem jest różnica.
Raczej nie powinno mieć to znaczenia. Nie spotkałem się jeszcze, żeby śruba nie pasowała do jakiejśc felgi. Klucz też masz jeden do śruby więc w każdą felge musi wejść.
A co do tego ET to pewnie masz rację, tak mała różnica nie powinna mieć znaczenia :)
100 lat temu miałem Astrę i miałem 2 komplety śrub brachol w Meganie również ma 2 komplety. Ważny jest kształt łba.
W Tipo śruby do alufelg i stalowych są takie same, to samo dotyczy łba :)
ET nawet jakby różniło się o kilka mm to i tak będzie felga pasować - pisałem już o tym dość dokładnie w którymś tam poprzednim moim poście.
W tipo przy alufelgach jest stożek, także dokładnie to samo co stosuje się przy stalowych.
Gdyby były inne śruby to do pełnowymiarowego koła zapasowego dokładaliby 4 śruby do stalówki, a nie dokładają, bo śruba od alufelgi pasuje tak samo do
stalowej.
Panowie - zejdę nieco z tematu. Zgubiłem kołpak i w salonie za oryg chcą 85 PLN za 1 szt.. Widział ktoś tańszą opcje?
Kilka dni temu założyłem opony zimowe Oponeo Âť Hankook Winter i*cept RS2 W452 205/55 R16 91 T MFS Âť Opony Hankook. Zdecydowałem się na nie ponieważ miały bardzo dobre opinie ale ja jestem nimi solidnie rozczarowany. Chodzi o ich głośność strasznie huczą już przy prędkości 70km/h. W poprzednich autach zazwyczaj miałem opony używane i nigdy żadne z nich aż tak mocno nie hałasowały. Nie wiem czy reklamować ten produkt ale chyba będę do tego zmuszony. Koła są wyważone opony odpowiednio założone zgodnie z ich kierunkiem.
Trzeba koniecznie dodać - śruby pasują do stalówek i alusów, jeśli alusy są fabryczne, lub mają dokładnie te same parametry co fabryczne (uwaga na długość śrub)! W Grande mam takie same śruby do alusów i stalowych, ale w Viagrze mam dwa różne zestawy śrub do dwóch kompletów felg aluminiowych! Do dokupionych Mak Hessen 17" na zimę dostałem komplet śrub, bo do tych felg fabryczne są za krótkie, ale dojazdową stalówkę mogę dokręcać fabrycznymi. W innym modelu felgi Mak Highlands zachowane są wszystkie parametry fabryczne, więc można przykręcać tymi samymi śrubami.
PS. Są auta, do których do stalowego zapasu dodawane są śruby bądź "przejściówki".