To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Klocki Hamulcowe -
Cytat:
Napisał
luckyboy
Skończyła się warstwa cierna dlatego wystąpiła słaba siła hamowania.
Głupoty Ci koledzy piszą. Klocek ma budowę warstwową.
Ale tylko ten klocek, który jest zrobiony z cebuli. Cebula też ma budowę warstwową.
Klocek w którym całkowicie skończyła się okładzina i jedzie samą blachą, hamuje jeszcze całkiem nieźle. Pomijam dźwięk jaki wydaje i całkowitą destrukcję tarczy, ale na rolkach skuteczność jest ok.
-
"Cebulaku" 3mm "okładziny" to jeszcze nie blacha.
-
Cytat:
Napisał
luckyboy
"Cebulaku" 3mm "okładziny" to jeszcze nie blacha.
Zarzuć odpowiednimi linkami z sieci na potwierdzenie swojej tezy o budowie warstwowej klocków, temat jest o standardowych klockach nie żadne ceramiczne czy inne cuda na kiju. W standardowym klocku materiał jest jednolity, co najwyżej z racji budowy klocka może się zmieniać powierzchnia cierna. Osobiście postąpiłem jak prawdziwy Janusz i zeszlifowałem te ograniczniki jak zaczęły hałasować z 3mm do 1mm. Po tym manewrze zrobiłem jeszcze 5kkm i nie zauważyłem żadnej zmiany w sile hamowania jak i w działaniu układu hamulcowego.
-
-
Się uśmiałem... okładzina antywibracyjna na plecach blachy, blacha, klej i izolacja... aaa i warstwa cierna...
Nie żebym negował ale... zresztą...
Jakby bez trzymania klocków w ręce i bez zajechania kilkunastu kompletów klocków to analizować, to rzeczywiście można wysnuć wniosek, ze jak na 3mm grubości jest czujnik w oryginałach to wtedy zostaje klej 1mm i izolacja termiczna 2mm i nie ma czym hamować... matematyka się zgadza z wiedza od wujka googla... a w praktyce tak... tak jak napisał giannini...
Mamy tu spór teoretyka z podstawami (sami je oceńcie) i praktyka...
-
Cytat:
Napisał
luckyboy
Racja, jeszcze trzeba wiedzieć jak odróżnić blachę od materiału ciernego.
-
Czujnik jest na 3mm bo okładzina musi mieć pojemność cieplną. Jakim trzeba być Januszem, aby odginać blaszki i zjeżdżać klocki do blachy [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
-
To ja wymieniłem klocki jak jeszcze było 2mm do blaszki :) czyli z 5mm okładziny. Nowe klocki weszły TRW i jest super.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
To ja wymieniłem klocki jak jeszcze było 2mm do blaszki :) czyli z 5mm okładziny. Nowe klocki weszły TRW i jest super.
5mm klocka, 2mm okładziny
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Łooooo Panie taka rozrzutność ? To jeszcze by starczyło na jakieś 3-4 tysie kilometrów. :smile: Trzeba było oddać jakiemuś Uberowcowi jeszcze by pojeździł.
-
1 załącznik(i)
Przy zamianie kół looknąłem na przednie klocki i nie jest źle...trochę się jeszcze pojeździ,pomiar suwmiarką pokazał 8mm okładziny ciernej...przebieg dobija do 30 tkm...70% po mieście:
Załącznik 39264
-
Wymieniał ktoś ostatnio klocki w ASO? Jak z cenami teraz u nich?
-
Zadzwoń do swojego ASO i zapytaj. Przecież każde ASO po swojemu robi i po swojemu liczy :|
-
Cześć Może macie doswiadczenia z klockami hamulcowymi ceramicznymi w Tipku ? Jakie kupić itp ?
-
A są już takie w ofercie do tipo?
-
-
I jak znam życie to są to mniejsze klocki i mi nie podejdą... brakuje mi tam info o wymiarach tych klocków...
-
1 załącznik(i)
72 tyś - wymienione klocki na ate 13.0460-5679.2 - pasują na pewno do sedana 1,4 95, gdyby ktoś szukał. Od paru lat zakładam do wszystkich swoich samochodów i polecam. Dorzucam fragment katalogu ate dotyczącą naszego modelu.
Załącznik 39742
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Pytałem bo dziś tez byłem w tej sprawie w aso... tez wymiana tarcz i klocków z tylu gwarancyjnie. Na foto stan tarcz obu po wewnętrznych stronach.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Od zewnętrznej strony obie idealne...
-
W Tipo mamy jakiś czujnik zużycia przednich klocków hamulcowych?