To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo SW -
Gilbert3- 1.4 T-jet z automatem - dokładnie tego mi brakowało w konfiguracji. Obiecałem sobie ze kolejny samochód który kupię to na bank z automatem. Przemęczę kilka lat. Zobaczymy - może FaceLifting będzie miał ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
No kia nie ma dwumasy, nie ma turbiny, silnik wolnossacy, bezposredni wtrysk paliwa, przy ewentualnych naprawach odpada wymiana dwumasy i turbiny, bo ich nie ma, co do miejsca w środku to opel z tyłu dla pasażera bije na głowe fiata i kie, kurdę mam zagwóżdkę fiata i kie mam we Wrocku praktycznie razem, salony sąsiadujące ze sobą, ostatnio z jazdy próbnej fiatem od razu przesiedliśmy sie do kii i sama jazda była przyjemniejsza. Dynamiką Kia lekko słabiej niż fiat i opel, ale w mojej ocenie nie jest to duża różnica.I ta dwumasa w Fiacie to chyba od niedawna, wiec też nie wiadomo jak bedzie się sprawować.
-
Pietros333- a ile tys km robisz rocznie ?
-
Cytat:
Napisał
rafal.benitez
Pietros333- a ile tys km robisz rocznie ?
15k km rocznie
Wracając do wyglądu Kia vs Fiat
https://www.chceauto.pl/kia-ceed-16-...5-66529/foto9/
Zdjęcie nr 3 w galerii - Fiat Tipo | Ceny w Polsce | Hatchback i kombi w gamie
Kia jakos źle nie wygląda
-
U mnie kia odpadła ze względu na silnik lubiący wysokie obroty (moment przy prawie 5tys, moc przy ponad 6tys). Jeśli mieliby jakiś sensowniejszy silnik, brałbym bez zastanowienia. Co do jakości/niezawodności kia, mam styczność z rio, 5 lat i kompletnie się nic z tym nie dzieje, przejechane prawie 70tys.
Również myślę tipo/astra. Cenowo wychodzi bardzo podobnie, astra może ma minimalnie lepsze wyposażenie i wydaje się cichsza. Kolejna zaleta to dłuższa skrzynia biegów, w tipo tjet chyba skrzynie z terenówki wzięli, jedynka niewiele dłuższa niż w dusterze. Jazda autostradowa to też wycie silnika. Jakość wykonania oceniam podobnie po oględzinach. Astra miała problemy z tłokami w turbo, ale ponoć już to poprawili. Że jeszcze kilka miesięcy mam do zakupu (od dłuższego czasu śledze forum fiata i opla), poczekam na rozwój sytuacji, przy okazji będzie więcej wiadomo na temat tipo.
Na razie fiat robi wszystko by ułatwić wybór korygując cenniki:D Jeszcze niech ograniczą promocje to bede witał się z oplem
-
Cytat:
Napisał
wajkii
U mnie kia odpadła ze względu na silnik lubiący wysokie obroty (moment przy prawie 5tys, moc przy ponad 6tys). Jeśli mieliby jakiś sensowniejszy silnik, brałbym bez zastanowienia. Co do jakości/niezawodności kia, mam styczność z rio, 5 lat i kompletnie się nic z tym nie dzieje, przejechane prawie 70tys.
Również myślę tipo/astra. Cenowo wychodzi bardzo podobnie, astra może ma minimalnie lepsze wyposażenie i wydaje się cichsza. Kolejna zaleta to dłuższa skrzynia biegów, w tipo tjet chyba skrzynie z terenówki wzięli, jedynka niewiele dłuższa niż w dusterze. Jazda autostradowa to też wycie silnika. Jakość wykonania oceniam podobnie po oględzinach. Astra miała problemy z tłokami w turbo, ale ponoć już to poprawili. Że jeszcze kilka miesięcy mam do zakupu (od dłuższego czasu śledze forum fiata i opla), poczekam na rozwój sytuacji, przy okazji będzie więcej wiadomo na temat tipo.
Na razie fiat robi wszystko by ułatwić wybór korygując cenniki:D Jeszcze niech ograniczą promocje to bede witał się z oplem
Kia testowa z silnikiem 1.6 gdi 135 KM kreciła się ładnie przy 4 k obrotów, więc nie tak źle, ja mam jeszcze dwa miesiące na podjecie decyzji tez śledzę te fora i o skrzyni m32 w oplu i jej kłopotach nic nie słyszałem, o tłokach tak , ale o skrzyni nie.
-
Pietros333- to przy tym przebiegu ja bym się nie martwił dwumasem i turbina - nie powinny ci się zepsuć w ogóle. No chyba ze będziesz trzymać ten samochód ponad 10 lat. Poza tym turbinę się regeneruje jak padnie- jak nowa- koszt od 1tys do około 3-4tys. W zależności. Raz na całe użytkowanie moim zdaniem to żaden koszt. Dwumas i sprzęgło - jak oczywiście do tego dojdzie- tez jakieś niewielkie koszty z twoim przebiegiem. Co do wyboru - ty nim będziesz jeździł i sam musisz dokonać wyboru. Pozdrawiam.
-
Albo turbina i dwumasa albo moment przy niskich obrotach. Chyba po to ten wynalazek jest aby własnie na niskich obrotach tlumic drgania.Silnik Kii nie wydaje się żeby był jakoś sprawdzony w dłuższym okresie czasu. Nie wiem jak w silnikach DI wyglada sprawa wymiany wtryskiwaczy czy jesli wystąpi taka konieczność kiedyś tam, nie będzie to jakiś finansowy armagedon.
Warto zgłębić temat.
Juz gdzies pisalem do fiata za pare stów kupicie oprogramowanie diagnostyczne w pelni funkcjonalne ogarniajace wszystkie moduły. Do pozostałych chyba nie. Może to mieć znaczeniedla osób które czasem coś samemu robią lub nie lubią wyłączności ASO
O ile dobrze widzę w Kii nie ma wskaznika temperatury silnika, to niby drobiazg ale dla mnie nie do przyjecia. Chyba ze jest gdzies w menu ukryty. W tipo w menu jest wskaznik temperatury oleju. Tipo ma chyba najbrzydszą kierownicę.
No i jeszcze jesli chodzi o silniki na wtrysku bezposrednim trzeba sie powoli zastanawiac bo zaraz zaczą wkładać filtry cząstek stałych(zaczyna obowiązywać euro 6c), jest tu gdzies wątek o tym
-
Cytat:
Napisał
piteros333
Dynamiką Kia lekko słabiej niż fiat i opel, ale w mojej ocenie nie jest to duża różnica.I ta dwumasa w Fiacie to chyba od niedawna, wiec też nie wiadomo jak bedzie się sprawować.
Dwumasa w Fiacie jest od 10 lat czyli od momentu premiery silnika T-Jet. Jedyne co się psuło w układzie napędu to skrzynia M32 od Opla, którą początkowo Fiat montował.
Jeśli twierdzisz, że Kia jest dość dynamiczna to oznacza, że jeździłeś głównie po mieście. Na trasie wyszla by główna wada tego silnika czyli fatalna elastyczność. Pod tym względem nie ma startu do Astry i Fiata. Jak dla mnie wolnossący silnik na bezpośrednim wtrysku jest bez sensu - ani to szybkie ani oszczędne.
Jeśli masz zamiar nowym samochodem jeździć dłużej niz 5 lat to weź pod uwagę, że Kia może mieć słabe zabezpieczeni antykorozyjne (tak bynajmniej było z wcześniejszą generacją). W naszych warunkach pogodowych w kilkuletnich samochodach korozja na drzwiach czy pokrywie bagażnika mocno daje się już we znaki.
Astra to zdecydowanie najnowocześniejszy samochód w tym zestawieniu, najlepiej się prowadzi i cechuje się dobrą dynamiką. Wiąże się też z największym ryzykiem potencjalnych awarii.
Tipo to sprawdzona konstrukcja, w której Fiat unikał eksperymentów. Jest zwycięzcą pod względem kosztów i nie powinien sprawiać problemów serwisowych. Idealny wybór dla zwolenników jazdy na gazie :) Niczym nie zachwyca ale też ciężko się czegoś czepiać.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Silnik Kii nie wydaje się żeby był jakoś sprawdzony w dłuższym okresie czasu. Nie wiem jak w silnikach DI wyglada sprawa wymiany wtryskiwaczy czy jesli wystąpi taka konieczność kiedyś tam, nie będzie to jakiś finansowy armagedon.
Warto zgłębić temat.
O ile dobrze widzę w Kii nie ma wskaznika temperatury silnika, to niby drobiazg ale dla mnie nie do przyjecia. Chyba ze jest gdzies w menu ukryty. W tipo w menu jest wskaznik temperatury oleju. Tipo ma chyba najbrzydszą kierownicę.
No i jeszcze jesli chodzi o silniki na wtrysku bezposrednim trzeba sie powoli zastanawiac bo zaraz zaczą wkładać filtry cząstek stałych(zaczyna obowiązywać euro 6c), jest tu gdzies wątek o tym
Silnik gdi 1.6 135 KM jest na rynku juz od wielu lat i ludzie sobie chwalą, nie ma z nim jakiś większych problemów, wskaźnik temperatury silnika jest w menu elektronicznym i mozna go sobie ustawić na stałe już to sprawdzałem. Co do filtrów DPF to tez o tym słyszałem ,że wszystkie benzyny będą mialy te badziewie, ponoć Grupa VAG już od tego roku bedzie instalować DPF w benzynach. Na wtryskiwacze KIa daje 7 lat gwarancji w oplu masz tylko na 2 lata, a tam też jest bezpośredni wtrysk plus turbina.W KIi martwi mnie bardziej zawieszenie gdzies czytałem ,że zapakowna po dach trze podwoziem o asfalt , ale nie wiem ile w tym było prawdy i jaka to była generacja co do lakieru to w mercedesach juz po roku wychodziła rdza w Kii masz 5 latek gwarancji na lakier nie wiem jak jest we fiacie tego zapomniałem zapytać.Kią jeżdziłem na ekspresówce i po miescie, i dalej podtrzymuje ,że z dynamika nie ma tragedii, jeżdzimy teraz seatem leonem reference 1,2 turbina 110KM , więc mam jakieś tam porównanie do reszty.
-
Cytat:
Napisał
piteros333
fiata i kie mam we Wrocku praktycznie razem, salony sąsiadujące ze sobą, ostatnio z jazdy próbnej fiatem od razu przesiedliśmy sie do kii i sama jazda była przyjemniejsza. Dynamiką Kia lekko słabiej niż fiat i opel, ale w mojej ocenie nie jest to duża różnica.
Ja też jechałem w Długołęce Fiatem i Kią jeden po drugim i dla mnie KIA odpadła od razu. Hałas w środku dużo większy niż we fiacie a dynamika to już w ogóle bez porównania na korzyść Tipo. Na A8 przy 140km/h we fiacie jest bardzo OK, w Kia już mocno huczy.
Zaraz po nich jeździłem Astrą i tutaj byłem mega zaskoczony i dynamiką i wyciszeniem. Fiat ma przewagę w LPG bo porównawczo T-jet jest słabszy niż silnik oplowski no i jeszcze te problemy astry z tłokami i brakiem mocy pomiędzy 3-4 tyś obr.
Jak widać odczucia z jazdy tymi samymi samochodami każdy ma inne dlatego musisz taką decyzję podjąć sam po przejechaniu się wybranymi autami.
Tak w ogóle to ten silnik 1,6 GDI to dla mnie jakaś mega kombinacja. Wolnossący ale z wtryskiem bezpośrednim :red_kartka: i do tego dużo pali (przynajmniej w Sportage, nie wiem jak w Ceed).
Jeździłem jeszcze nowym Hiundaiem I30 z 1,4 TGDI. Jak ktoś nie wie co to turbo dziura to niech się przejedzie. Silnik musi dłuuuuugo się namyślać zanim da Ci moc :smile:. A do tego to co w Tipo występuje na 2-ce (czyli dziura w mocy bo zmianie biegu) to w I30 jest na 1-ce, 2ce i 3ce. Normalnie komedia jak pani z salonu próbowała się tłumaczyć że to turbodziura i wszystkie inne turbo benzyny tak mają itede itepe.
-
Cytat:
Napisał
Joozwa
Jak widać odczucia z jazdy tymi samymi samochodami każdy ma inne dlatego musisz taką decyzję podjąć sam po przejechaniu się wybranymi autami.
Tak w ogóle to ten silnik 1,6 GDI to dla mnie jakaś mega kombinacja. Wolnossący ale z wtryskiem bezpośrednim :red_kartka: i do tego dużo pali (przynajmniej w Sportage, nie wiem jak w Ceed).
Jeździłem jeszcze nowym Hiundaiem I30 z 1,4 TGDI. Jak ktoś nie wie co to turbo dziura to niech się przejedzie. Silnik musi dłuuuuugo się namyślać zanim da Ci moc :smile:. A do tego to co w Tipo występuje na 2-ce (czyli dziura w mocy bo zmianie biegu) to w I30 jest na 1-ce, 2ce i 3ce. Normalnie komedia jak pani z salonu próbowała się tłumaczyć że to turbodiura i wszystkie inne turbo benzyny tak mają itede itepe.
Tez jeździłem i30 1.4 150KM i świst turbiny w środku samochodu mnie przeraził, natomiast układ jezdny bardzo dobry , auto trzymało się drogi jak przyklejone, jeździłem też hondą civic kombi 1,8 i tam z dynamiką było dość kiepsko, ale najgorzej to wypadła toyota auris wolnossący 1.6 130KM do tego tragedia wykoncznie w środku i renault megane 1.6 wolnossący 115KM tam też tragedia z dynamiką, do tego czułem każdy kamyczek , ale Renault Megane wygląd ma kozacki, tylko co z tego. Renault odpadło, Toyota odpadła ,Honda mnie rozczarowała też odpadła na placu boju zostały te trzy modele wymienione w moim pierwszym poście , no mam kuźwa dylemat. :-k
-
Cytat:
Napisał
piteros333
Kia testowa z silnikiem 1.6 gdi 135 KM kreciła się ładnie przy 4 k obrotów, więc nie tak źle, ja mam jeszcze dwa miesiące na podjecie decyzji tez śledzę te fora i o skrzyni m32 w oplu i jej kłopotach nic nie słyszałem, o tłokach tak , ale o skrzyni nie.
https://www.skrzynie.com.pl/m32-wady-skrzyni.html
Generalnie ta skrzynia to koszmar - ale może już coś poprawili, na miejscu interesujących się oplem bym to sprawdził dokładnie.
-
Koledzy jaką skrzynię biegów zamontowano w tipo sedan z silnikiem 1.4 95KM??? Mam nadzieję że nie jest to ta wadliwa skrzynia od opla???
-
M32 nie jest montowana chyba od 2010? Poprawcie mnie jeśli się mylę.
-
Do tego silnika chyba w ogóle nie była. Byla w 198A100 i 198A400 (Bravo z Tjetami >150KM) w Cromach i 159.
To skrzynia do mocniejszych silników. Generalnie jak masz wsteczny koło 6 to problem z głowy.
Jednakże i w tej skrzyni warto pilnowac czy nie ma wycieku z wybieraka, to nagminne w skrzyniach z tym silnikiem montowanych w grande punto, mito itp.
Naprawa tania i prosta (wymiana simmeringa za 20 zł).
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
piteros333
Co do filtrów DPF to tez o tym słyszałem ,że wszystkie benzyny będą mialy te badziewie, ponoć Grupa VAG już od tego roku bedzie instalować DPF w benzynach.
Na wtryskiwacze KIa daje 7 lat gwarancji
ad1. MPI nie mają problemów z emisją PM więc filtry tam niepotrzebne,a VAG wszedzie pch TSI więc dlatego musi wsadzać GPF
Ad2. I przez7 lat musisz auto serwisowac w ASO i zostawić tam góre złota
-
Cytat:
Napisał
marx30
ad1. MPI nie mają problemów z emisją PM więc filtry tam niepotrzebne,a VAG wszedzie pch TSI więc dlatego musi wsadzać GPF
Ad2. I przez7 lat musisz auto serwisowac w ASO i zostawić tam góre złota
MPI silniki są 1 litrowe 75KM 3 cylindry dla mnie to nie silnik :lol:, co do Kia i gwarancji owszem musimy serwisować w ASO przez 7 lat tylko ,że w naszym przypadku jest to przegląd co 2 lata 30tys km, a my robimy rocznie 15k, tylko olej co roku 300zł więc tragedii nie ma przegląd 1000zł co dwa lata i olej co roku koło 300zł inna sprawa to ta ,że przecież nie muszę serwisować w ASO jeżeli uznam np po pięciu latach,że nie ma sensu serwisować w ASO, to idę do innego serwisu i tracę gwarancję na silnik, ale płacę dużo mniej - coś za coś.
-
Cytat:
Napisał
gilbert3
2. przeciw - skrzynia M32, nawet jeśli jest w jakimś miejscu poprawiona, to nadal potencjalne źródło problemów (można zaradzić przez wzięcie systemu start-stop, z którym na 99,9% montowana jest inna skrzynia). Czujniki opon, każda zmiana opon - wizyta w ASO. Albo ewentualnie wielosezonowe. Wyższa cena przy konfiguracji jeden do jednego w stosunku do Tipo, nawet przy rozszerzonej gwarancji.
Na pewno Opel montuje jeszcze ten badziew M32?
Wiem, że zamiast niej biorą skrzynię FPT C635 od FIAT-a, czyli nastąpiło odwrócenie dostawcy.
Cytat:
Napisał
marnyd4d
Koledzy jaką skrzynię biegów zamontowano w tipo sedan z silnikiem 1.4 95KM??? Mam nadzieję że nie jest to ta wadliwa skrzynia od opla???
Na pewno Twój ma, jeśli rok produkcji przed lipcem 2010 :lol:
Cytat:
Napisał
IT_spec
M32 nie jest montowana chyba od 2010? Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Od lipca 2010.
Cytat:
Napisał
jaszy
Biorą od FIAT-a FPT C635, o ile nic się nie zmieniło.
https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie...-typ-c635.html
-
Dalej pakują m32 niby po modernizacji. Choć w Oplu już nic mnie nie zdziwi. Kiedyś nie zniszczalna skrzynia F40, teraz padają łożyska w mechanizmie różnicowy w Insygnii. Trzy przypadki tam gdzie serwisuja firmowke. Przebiegi 110-130tys km. Więc reguły już nie ma.
-
Cytat:
Napisał
Loczek30
Dalej pakują m32 niby po modernizacji. Choć w Oplu już nic mnie nie zdziwi. Kiedyś nie zniszczalna skrzynia F40, teraz padają łożyska w mechanizmie różnicowy w Insygnii. Trzy przypadki tam gdzie serwisuja firmowke. Przebiegi 110-130tys km. Więc reguły już nie ma.
Dzwoniłem do opla i w tym modelu co mnie interesuje astra 1.4 125KM bez systemu start/stop jest pakowana m32 ta wadliwa niby poprawiona :lol:, a model z systemem s/s skrzynia m22, ale ta druga S/S - jak głosi plotka, ma obniżony moment obrotowy właśnie pod ta skrzynię. Teoretycznie do 230 Nm, ale to i tak o 10 Nm za dużo dla tej skrzyni. Więc coraz dalej mi do opla :smile: coraz wiecej potencjalnych drogich napraw, w środę mam drugą jazdę próbną oplem i się zastanawiam czy sobie nie odpuścić hm...
Cytat:
Napisał
gilbert3
Jeśli chodzi o Opla:
Czujniki opon, każda zmiana opon - wizyta w ASO. Albo ewentualnie wielosezonowe.
Fiat też ma czujniki opon, tylko w absie wymiana opon stalowych 120zł alu 170zł w innych serwisach nie autoryzowanych 100zł, więc dramatu nie ma.