To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Jaki olej? -
Cześć. Ja od nowości lałem Motul X-CLEAN 8100 5w-40. Bez zastrzeżeń. W tym roku przed wakacjami zalałem Castrol Magnatec 5w-40 C3 i też nie mogę nic złego na niego powiedzieć.Cena też minimalnie niższa. Nawet mam wrażenie,że ubytek jest mniejszy. Nie doradzam, ale przedstawiam własne odczucia. Pozdrawiam
-
Witajcie
Jeśli można odświeżyć temat, doradźcie który olej do Tipa 1.4 95 KM z gazem będzie lepszy, Shell Helix 5W40 HX7 czy HX8? Cena ta sama, a na etykiecie to HX8 bardziej się reklamuje do silników z gazem.
-
Cytat:
Napisał
seba101626
Witajcie
Jeśli można odświeżyć temat, doradźcie który olej do Tipa 1.4 95 KM z gazem będzie lepszy, Shell Helix 5W40 HX7 czy HX8? Cena ta sama, a na etykiecie to HX8 bardziej się reklamuje do silników z gazem.
Specyfikacją Fiata z końcówką S2 spełnia Shell HX8 ECT 5W-40.
-
Rekomendowanym przez Fiata będzie
Selenia K Pure Energy 5W-40
Ok 215zł za 5L.
-
Od kilku lat jeżdżę na motulu 5w40. Zawsze dolewałek ok 100-150 gr na setkę. Po ostatniej wymianie, czyli ok 6000 km nie dolałem nic. Samochód eksploatowany w dość trudnych dla silnika warunkach. To mnie cieszy. Zarazem wychodzę z założenia, że wszystko zależy od partii oleju. Tak samo jak z produkcją w innych dziedzinach. Tak samo jest w innych moich samochodach.
-
A nie wiecie czy jest już coś w zamienniku dla normy FIAT 9.55535-T2, czyli selenia multipower gas?
-
od paru wymian leję ROWE 5W50. Spelnia normę Fiata. Zuzycie oleju jakies wielkie nie bylo jak na ten silnik - TAK, WIEM, NIEKTORYM NIE BIERZE ANI KROPLI - ale mnie od nowisci potrafil wziac 100/200ml/ 1000km. Na tym oleju przy normalnej jezdzie nie widac wiekszego ubytku, dopiero po trasie slask - 3Maisto - slask (ok 1000km) z predkosciami 140-150kmh na tempoacie widac ze lyknąl moze ze 100ml.
-
Już dawno jest, w temacie wymieniono kilka z nich, ja tylko wspomnę o eurol fluence.
-
Co to ten Eurol ? Kolejny twór SCT Lubricants ?
Mannol, Fanfaro, Pemco, kto tam za nimi nadąża co skąd i w co pakują. Nie mam nic do w/w olejów (mało tego sam na każdej jeździłem jakiś czas - póki wchodząc na rynek kosztowały "połowę" analogicznych castrolo-mobili) ale to jest taki generator "marek" że przynajmniej raz w roku "wypluwają" z siebie kolejną nową "markę". Tu rozlewnia w Belgii, tam znowu na Litwie, a pewnie prawda jest taka że skupują wszystko z całego świata - byle tanio i mieszają w kotle uzyskując konkretny produkt.
-
Nie wiem o czym piszesz, tu masz temat z badaniami tego oleju: https://www.oilclub.pl/index.php?thr...nce-5w-40.173/
Rób co chcesz, ale po tym co napisałeś w poście powyżej już nic ci w tym temacie nie powiem. Ja na tym jezdze od 4 lat, juz 8 wymian co 15000.
-
Cytat:
Napisał
nygus
... też jest olejem syntetycznym, lecz na bazie mineralnej. Taki drobny niuans. ...
Hewhehe, takiego kFiatka jeszcze nie widziałem :smile:
-
Co w tym dziwnego ? Nazywa się wówczas HC czyli 90% olejów syntetycznych na rynku to hydrocracki. Pozostałe to PAO czyli estry.
-
Hahaha, następny kfiatuszek :D
Cytat:
Napisał
Piasek80
PAO czyli estry
Poczytajcie o bazach, bo aż w oczy kole:
https://www.oilclub.pl/index.php?thr...e-bazowe.4276/
-
Drodzy Panowie,
Kupiłem nowe Tipo 2 tygodnie temu, niestety sprzedawca nie dał mi instrukcji obsługi w formie papierowej- wersja z dużym ekranem (10.25 cala)- nie ma takiej w internecie.
Silnik, zawrotne 1.0. czy ktoś znalazł jaki olej producent zaleca do tego silnika? Jestem pewny, że Selenia z normą Fiata, ale zależy mi na jakimś screenie z instrukcji. Szukałem na stronie Fiata, w Googlach i nigdzie takiej i formacji nie znalazłem.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Napisał
Ponton93
Drodzy Panowie,
Kupiłem nowe Tipo 2 tygodnie temu, niestety sprzedawca nie dał mi instrukcji obsługi w formie papierowej- wersja z dużym ekranem (10.25 cala)- nie ma takiej w internecie.
Silnik, zawrotne 1.0. czy ktoś znalazł jaki olej producent zaleca do tego silnika? Jestem pewny, że Selenia z normą Fiata, ale zależy mi na jakimś screenie z instrukcji. Szukałem na stronie Fiata, w Googlach i nigdzie takiej i formacji nie znalazłem.
Pozdrawiam
Jeep zaleca do tego silnika Selenia 0W30 Digitek Pure Energy, więc w przypadku Fiata będzie podobnie. Jak chcesz się upewnić, to najlepiej zadzwonić do ASO.
-
Już najprawdopodobniej jest to 0w20 z normami ogólnymi ACEA C5, C6 lub API SP/ILSAC GF6a.
Na oilclub jest wątek nt tego silnika i oleju do niego:
https://www.oilclub.pl/index.php?thr...2-1-0-t3.5573/
-
Steyr, dziękuję.
SACZI, tak, znam wątek, lubię to forum i jestem jego użytkownikiem. Widziałem oczywiście ten temat, niestety w nim też nie ma wrzutki z instrukcji. Czy Fiat nigdzie oficjalnie nie podaje jaki olej powinno się lać do jego samochodów?
Inne marki mają oo prostu instrukcje, w których jest tabelka, w zależności jakie temperatury użytkowania/taki olej. A tutaj nic. Mój pierwszy Fiat, jestem zdziwiony sytuacją. Nikt nie ma papierowej instrukcji z taką informacją? Na stronie Fiata też niczego nie znalazłem.
-
Cytat:
Napisał
Ponton93
tabelka, w zależności jakie temperatury użytkowania/taki olej.
A po co Ci to?
Takie tabelki były istotne 30 lat temu.
Dzisiaj jest jedna klasa lepkości dla całego zakresu.
Pamiętaj, że silnik w sposób pośredni sobie reguluje temperaturę oleju, która dla większości waha się 100C +/-10C.
Silniki BMW grzeją oliwę nawet do 130C w misce.
-
1 załącznik(i)
Wątek olejowy to dorzucę kolejny olej spełniający norme Fiata z końcówką S2, dzisiaj zatankowałem tj. Texaco Havoline Ultra S 5W-40 C3.
Załącznik 43432
Wysłane z mojego RMX3771 przy użyciu Tapatalka
-
Może ktoś w końcu trafił na olej który znika najmniej w silniku 1.4 wolnossącym z gazem? Do tej pory sporo już przetestowałem i Shell HX8 wybierałem ale może przez lata coś ktoś lepszego znalazł ;-)