Pytanie, czy Aso wykonuje taki zabieg przy wymianie oleju?
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
To jest widok strony w wersji do druku
Pytanie, czy Aso wykonuje taki zabieg przy wymianie oleju?
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Nie wiedział? Zapchanie to jedno a rozdupcenie się tej siateczki w drobny mak to drugie. Trochę nie kumam tej filozofii. Uklad smarowania ma już filtr wiec to badziewie jak się potarga i dostanie do oleju tuż przed turbiną to może narobić więcej szkody niż pożytku. Ale ja się nie znam na kostruowaniu takich układów
Mamy to w Tjet? Myślałem, że taki wynalazek jest w MultiAir?
Sent from my MI 6 using Tapatalk
tak przynajmniej wynika z treści artykułu: https://www.wyborkierowcow.pl/wiadom...uzycie-paliwa/
W artykule też linkują do wątku o MultiAir [emoji848]
Sent from my MI 6 using Tapatalk
[QUOTE=ŻuczekM;257951]To prawda, że T-Jet ma osiągi nieporównywalne z 1,4 95 KM ale do 1,4 MA też mu sporo brakuje.
Przecież 500x multiair 140KM ma gorsze osiągi niż tipo t-jet.
Panowie,mam pytanie odnośnie silnika 1.4 T-Jet(120 km).A mianowicie naczytałem się o padających turbinach,a dokładniej o pękających obudowach,więc jak to się ma do tych wyżej wymienionych przez kolegę "pancernych turbin"? Ile taka turbina ma szansę pochodzić przy normalnym ,dziennym użytkowaniu? Nie katuje samochodu, nie ścigam sie z nikim spod świateł,ot zwykła jazda plus przyśpieszenie tam gdzie trzeba :-)
Wkrótce mam zamiar zakupić Fiata Tipo sw w benzynie i jak wielu z nas mam dylemat pomiędzy 95 a 120 km.Bardziej skłaniam sie ku temu drugiemu,dlatego chciałbym rozwiać wszysktie wątpliwośći przed zakupem.
Pozdrawiam.
Bierz 120 KM .Nie będziesz żałował .
Jak kiedyś napisał jeden z Forumowiczów 1,4 95 km jedzie, a 1,4 T-Jet "zapier...a" to nie moje słowa. Pozdrawiam
Dzięki za podpowiedzi, też jestem za T-jet ,a tym bardziej po jeździe próbnej :-) Gdyby ktoś sie jeszcze wypowiedział na temat montowanych w T-jet turbin ,byłbym wdzięczny.Czy problem pękających korpusów dotyczy również samochodów z ostatnich lat (2018-2020) czy może został juz rozwiązany?
Problem został rozwiązany dużo wcześniej, jeszcze w brawo...
Pękające turbiny i kolektory to turbiny Ihi o oznaczeniach VL36 i VL37 montowane m. in. w Bravo 2, w Tipo jest turbina pozmianowa o oznaczeniu VL39. Zresztą na allegro do 1kpln kupisz taką VL39 po nie wielkim przebiegu. U mnie jest 53kkm i jest ok nic się nie dzieję.
Wielkie dzięki za rzeczowe odpowiedzi 👍. Teraz to juz na 100 % będzie 120 kucy :-)
kolego a tak np jadąc non stop ok 140 kmh to ile taki tjet spali na 100km,
mam obecnie 1,6Mj bravo i mi wychodzi ok 5,5l w takiej trasie na tempomacie
Ależ skąd, zwykła 95 wystarczy...
Witam Panowie,nie wiem czy pod dobrym postem z tym tematem wyjeżdżam,jeśli nie to proszę wybaczyć.
Dziś odebrałem swoje Tipo kombi 1.4 T-jet( nowe).Jadac do domu zauważyłem dziwne wskazania komputera dotyczące spalania.Po około 200 km średnie spalanie 13-14 l /100 km.A spalanie w danym momencie nawet 18-25 litrów.W momencie zdjęcia nogi z gazu wskazywało 50 l /100 km.Dodam ze nijak sie to wszystko ma do rzeczywistości bo po 200 km ubyło około ćwierć baku.
Miał ktoś z Was podobne doswiadczenia?
Pozdrawiam.