Zobacz w raporcie który generuje Multiecuscan za każdym razem po osiowaniu proxy, jaki bajt mu nie pasuje. Raporty są dostepne w katalogu systemowym MES. Załączyłeś funkcję temperatury w body?
To jest widok strony w wersji do druku
Zobacz w raporcie który generuje Multiecuscan za każdym razem po osiowaniu proxy, jaki bajt mu nie pasuje. Raporty są dostepne w katalogu systemowym MES. Załączyłeś funkcję temperatury w body?
Tak, włączyłem, ale przy samym włączaniu wyskakuje pierwszy bład. Odczytam ten plik o którym mówisz, ale też myślę czy nie włożyć tego licznika z temperaturą zewnętrzną już włączoną i wtedy puścić osiowanie, jako zwykłą wymianę licznika.
Osiowanie ma jakieś specjalne wymagania, silnik ma być odpalony, kontrolki mają być pogaszone, czy mają się świecić standardowe, w sensie olej, aku, check, pasy i ręczny? Czy tylko olej aku i check?
Więc oto logi z fes:
Odczyt danych konfiguracyjnych CAN ...
CAN CONFIGURATION DATA:
00 00 00 0B 00 00 00 0B 00 00 00 00 00 00 00 00
00 00 00 0B 00 00 00 09 00 00 00 0B 00 00 00 09 00 00 00 09
35 31 37 37 39 37 39 37 20 20 20 50 50 45 41 43 45 45 45 53 49 20 05 05 19 0B 00 00 00 09 00 00 00 81 C8 0D 01 04 0C 17 07 00
Body Computer Node (BCM/NBC)
Engine Control Node (ECM/NCM)
Dashboard Node (IPC/NQS)
(Multiecuscan 5.2)
2024-04-23 13:24:38
Fiat Stilo 1.9 JTD
CAN Setup / PROXI Alignment Procedure
--------------------------------------------------------------
Body Computer Node (BCM/NBC): EOL Ok
Engine Control Node (ECM/NCM): Ok
Dashboard Node (IPC/NQS): EOL Ok
UWAGA: Pojazd jest właściwie skonfigurowany. Nastawy PROXI nie są wymagane!
AKTYWOWANIE REGULACJI...
Display external temperature on dashboard
I dalej w trakcie osiowania:
Body Computer Node (BCM/NBC): EOL Ok
Engine Control Node (ECM/NCM): Ok
Dashboard Node (IPC/NQS): EOL Ok
UWAGA: Pojazd jest właściwie skonfigurowany. Nastawy PROXI nie są wymagane!
AKTYWOWANIE REGULACJI...
Display external temperature on dashboard
AKTYWOWANIE REGULACJI...
PROXI ALIGNMENT PROCEDURE
Zapis danych konfiguracyjnych CAN ...
Zapis do modułu: Body Computer Node (BCM/NBC) UDANY!
Zapis do modułu: Dashboard Node (IPC/NQS) NIEUDANY! - Błąd: dane spoza zakresu
WYKONANIE NIEUDANE
Dashboard Node (IPC/NQS) NIEUDANY! - Błąd: dane spoza zakresu
Do osiowania wystarczy załączony zapłon nic więcej. Pytanie czy akumulator masz w dobrym stanie, nie raz przez słaby aku dziwne cuda się dzieją przy osiowaniu. Osiowanie rób w właściwym sterowniku pod konkretny model auta. Z raportu nic nie wynika, poza tym że jest problem z licznikiem.
Problem jest z każdym licznikiem. Próbowałem osiować licznik który już ma włączoną temperaturę zewnętrzną, też nieudane i dodatkowo wyświetla Dashboard Node (IPC/NQS): EOL Failed. Tak samo zwykłe zegary z małym wyświetlaczem. Akumulator jest naładowany, pokazuje dobre wartości.
Edit. Konieczna była edycja wsadu licznika na zewnętrznym programatorze.
Witam.
Mam pytanie odnośnie osiowania.
Posiadam OBD Vgate Icar Pro bluetooth do tego niebieski adapter z aliexpress.
Kupiłem kierownice z tempomatem oraz przyciskami multimedialnymi - na forum otrzymałem potwierdzenie, że mój BC obsłuży tempomat. Włączyłem w Alfa OBD tempomat i przyciski (adaptative cruise Control type i Audio Steering Wheel Controls on Instrument Panel Cluster). Licznik zaczął migać.
Osiowanie proxy - w Alfa OBD oraz MES (forumowe, już skasowane. Myślę o zakupie) sytuacja wygląda tak samo, wszystko idzie dobrze do momentu aż oprogramowanie poprosi o niebieski adapter. Po podłączeniu go wyskakuje info że przekroczono czas.
MES zainstalowany na laptopie Alfa OBD na androidzie.
Pytania:
1. Czy da się moim zestawem zrobić osiowanie proxy?
2. Czy jest to możliwe przez bluetooth czy tylko po kablu?
3. W czym tkwi problem?
4. Czy jak kupię Alfa OBD na android to zrobię nim osiowanie tym zestawem co wyżej napisałem ? Czy raczej zainwestować w MES i obd na kablu?
Dodam jeszcze, że MES wyświetla błąd przy łączeniach, odnośnie nieprawidłowego kodu ISO.
Załącznik 43912
Dołączam zdjęcie z błędem.
Problem rozwiązany, niebieski adapter z aliexpress był źle polutowany (jeden z pinów był zamieniony z sąsiednim). Zrobiłem przejściówkę nową ze schematów znalezionych w necie.
Podepnę się z tematem tutaj, bo widzę że tu więcej osób będzie wiedzieć o co chodzi niż w Dziale "Ducato"
Ale sprawa nie dotyczy Ducato a Boxera z 2017 roku i osiowania proxi po wymianie radia.
Mianowicie osiowanie przechodzi montując radio dotykowe z Ducato. Zmienia się logo na Peugeota, zmienia się kolorystyka w radiu, licznik przestaje migać. Jest OK.
Problem pojawia się, gdy chcę zamontować radio zmodzone - tzn przód czyli wyświetlacz od Ducato, ale tył radia od 500L z nawigacją. Radio włącza się, gra, nawigacja działa, ale procedura osiowania zatrzymuje się na węźle mulimedialnym. Próbowałem i MES i AlfaOBD. Interfejsy i przejściówki raczej sprawne jeśli na innym radio osiowanie proxi przechodzi bez błędów.
Witam gorąco i od razu prosze o pomoc w osiowaniu chciałem zrobić android auto według poradnika i wyskakuje mi taki komunikat : pojazd jest własciwie skonfigurowany .Nastawy PROXI nie są wymagane!
i nie działa mi po podłaczeniu kombinacja przycisków cnrl +alt +c co ma pokazać pełną konfigurację proxi ??