To jest widok strony w wersji do druku
-
Taką dziwną przypadłość zauważyłem u siebie w aucie od dłuższego czasu:
mianowicie podczas ostrego startu np spod świateł lub z podporządkowanej drogi w lewo lub w prawo, albo prosto. po przejechaniu pewnego odcinka drogi i wjechaniu na nierówną nawierzchnię występuje w przednim zawieszeniu takie dziwne stuknięcie, najpierw z jednej strony, następnie z drugiej. odgłos przypomina jakby ktoś uderzył lekko młotkiem w karoserie od spodu- w podłogę. Zdarza się to sporadycznie nie za każdym razem, ale się zdarza.
Łączniki sprawdzone, jeden nawet swego czasu wymieniony.
Podobny objaw występuje też sporadycznie gdy auto jeżdziło w dużym deszczu, i potem dłużej sobie postoi. Np przyjazd do pracy w ulewę a powrót bez deszczu. Wtedy też na nierównej drodze słychać wyrażne stuknięcie. Czasami tylko z jednej strony.
Dziwny ten dźwięk bo do złudzenia przypomina sytuację taką, że jakbym siedział w aucie które stoi na kanale a np mechanik pod spodem robi "stuk" młotkiem w podłogę....
Ktoś coś podpowie? a może też słyszał coś takiego?
-
Któregoś dnia miałem identyczny objaw, ruszając ze skrzyżowania i skręcając w prawo. Usłyszałem pojedynczy stuk z lewej strony z przodu. Z prawej strony łącznik miałem wymieniany, z lewej oryginał i podejrzewam, że tu jest problem.
-
Najlepsze jest to ze ja tez tak mam od pewnego czasu. I dzieje sie to w tak roznych sytuacjach ze puki co odpuscilem i czekam az cos jeb.. e konkretnie bo na szarpakach i przy sprawdzeniu drążków nic nie wynika.
-
U mnie na szarpakach nic nie wynikało, a jednak po wymianie łączników stabilizatora problem zniknął :)
Przy ruszaniu pukały, przy skręcaniu na nierówniściach - także kupować nowe łączniki stabilizatora Meyle HD i po sprawie.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
także kupować nowe drążki Meyle HD i po sprawie.
Raczej może o łączniki chodzi?
-
Tak tak, dzięki - jakoś odruchowo wpisałem drążki, a miało być łączniki stabilizatora :)
-
U mnie było podobnie, stukało przy przyspieszaniu i czasem na nierownosciach. Na szarpakach na stacji diagnostycznej wyszło ze łaczniki są cacy. Wymiana na Meyle HD i stukanie ustało.
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Na szarpakach na stacji diagnostycznej wyszło ze łaczniki są cacy.
Na szarpakach łączniki nie wyjdą:!: Łączniki pracują w momencie przechylania auta, szarpaki mają za zadanie wykrywać luzy na sworzniach wahaczy, przegubach końcówek drążków kierowniczych itp. Żeby wykryć łącznik trzeba na przemian podnosić i opuszczać koła na tej samej osi, najlepiej żeby auto się nie uniosło w tym momencie. Najłatwiej sprawdzić bujając autem na boki, łączniki i drążek wtedy również pracują.
-
Po 52 tyś podczas ruszania rano słyszę 1 pojedyńczy stuk ...wiec pewnie któryś łącznik juz poleciał ... zamówiłem Meyle HD i przy okazji przekładki kół na letnie mam zamiar je wymienić ... i mam pytanie odnośnie tego z jakim momentem dokręcacie te nakrętki?
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
Po 52 tyś podczas ruszania rano słyszę 1 pojedyńczy stuk ...wiec pewnie któryś łącznik juz poleciał ... zamówiłem Meyle HD i przy okazji przekładki kół na letnie mam zamiar je wymienić ... i mam pytanie odnośnie tego z jakim momentem dokręcacie te nakrętki?
Do oporu:smile: To nie śruby głowicy, czy stopy korbowodów.
-
Dopadło i mnie - w prawym przodzie pojawiły się stuki charakterystyczne dla łącznika stabilizatora. Samochód z 2018r, przebieg 30500km. Posiadam przedłużoną gwarancję Maximum Care, jednak ASO przy Strykowskiej w Łodzi twierdzi, że wymiana łączników jej nie podlega, bo to części eksploatacyjne. Czy słusznie?
-
Wydaje mi się, że tak bo na tym te przedłużone gwarancje polegają, żeby czasem czegoś nie wymienić w jej ramach :) ;)
-
Zgłoś usterkę w call center i zobacz co będzie...
-
U mnie pierwsze łączniki padły przy 14tyś. wymiana na gwarancji. Dziś 38tyś. i do wymiany. Wjeżdżają MEYLE HD.
-
Nie wiem od czego to zależy ja mam aktualnie 79tys i dalej oryginalne plastikowe siedzą