To nie tak. Oblodzenie masz na zewnątrz przewodu. Wewnątrz nic nie zamarza ponieważ tam nie ma wody. Hint - jednym z elementów układu klimatyzacji jest osuszacz.
To jest widok strony w wersji do druku
Tak z innej beczki... Powoli zaczyna robić się ciepło :) jak dużo skropliny zostawiają wasze tipaki po jeździe? Wcześniej jakoś nie zwracałem na to uwagi, ale po ostatnich kilku dniach jakoś wpadło mi to w oko i zacząłem się zastanawiać. Na dworze 22, odczuwalna więcej, klima nastawiona na 19, a pod autem kałuża jak by kilka litrów wody ktoś rozlał. Niby klimatyzacja działa ok, bez zarzutów. Jest się nad czym zastanawiać, bo żadne auto mi tak nie âlejeâ.
U mnie leje się aż miło :-
W Suwałkach mi nawet kartkę za wycieraczkę ktoś życzliwy wsadził z napisem: âkapierz zpod autaâ, pisownia oryginalna.
Spora kałuża zawsze po mnie zostaje za każdym razem bo od 6 lat klimy nie wyłączam :-) To czysta woda tylko :-)
Tak, wiem że to woda, ale zastanawiam się czego aż tyle tego. Miałem alfę to zostawiała może âszklankeâ, a ten to tak jak piszesz kałuża pod ...
Wakacje dłuższą trasa i temat wydajności klimy wrócił jak bumerang. Jestem w CRO, dojeżdżając zauważyłem że w aucie robi się coraz cieplej a wydajność klimy spada. Więc wyłączyłem sama klimę, nadmuch zostawiłem włączony. Po ok 5min takiej jazdy załączyłem klimę i w tym momencie Tipo niczym lodówka z funkcją lodziarki wypluło przez nawiewy trochę lodu i znów zaczęła chłodzić jak wściekła. Dzwonilem do majstra od klimatuzacji, stwierdził że coś jest nie tak z elektroniką że czujnik powinien wykryć oblodzenie parownika i samoczynnie wyłączyć klimę. Klima była u niego sprawdzana 3 lata temu i 100tkm wstecz. Stwierdził że to nie będzie kwestia małej ilości czynnika.
Wysłane z mojego RMX3771 przy użyciu Tapatalka
Ale pierwszy raz miałem że dostałem lodem po oczach[emoji38] wcześniej jak zauważyłem problem to było w 2019r klima fabrycznie nabita nie ruszana. Następnie w 2020r zrobiłem serwis, brakowało chyba z 20% czynnika i do tej pory nie odczuwałem żeby ten problem się pojawiał. A też się jeździło na dłuższe trasy. A Ty u siebie sprawdzałeś klimę poza ASO?
Wysłane z mojego RMX3771 przy użyciu Tapatalka
U mnie było to samo. Podziałało przełączenie z klimy automatycznej na manualną. Znów zaczął chłodzić jak należy. Dziwna ta klima w Tipo. Trasę około 1000 km zrobiłem z wyłączonym przyciskiem auto i cały czas było chłodno tak jak chciałem.