To jest widok strony w wersji do druku
-
Przy legalnej wersji programu przy kłopotach po osiowaniu przesyła się do właściciela programu plik z danymi i on naprawia to co nie wyszło .Zresztą jest to gdzieś opisane to plik z ciągiem cyfr .
Co do osiowania nie zaleca się wykonywania tej procedury innym połączeniem niż kablowe.
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
Przy legalnej wersji programu przy kłopotach po osiowaniu przesyła się do właściciela programu plik z danymi i on naprawia to co nie wyszło .Zresztą jest to gdzieś opisane to plik z ciągiem cyfr .
Co do osiowania nie zaleca się wykonywania tej procedury innym połączeniem niż kablowe.
Takie czynności wykonuje się tylko na "uwięzi"
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Porównując do AlfaOBD, to w MES jest bieda. W MES nie ma np. obsługi serwisowej elektrycznego hamulca postojowego dla 500X (w przypadku np. wymiany klocków trzeba ustawić flagę cofnięcia tłoczków oraz adaptację, którą zwą testem). Zapewne podobne braki mogą wychodzić dla Tipo.
PS. Co do OBDLink MX - autorzy AlfaOBD wprowadzają w błąd, że nie potrzeba żadnych przejściówek do Tipo, 500X, Renka itd. Niestety jest potrzebna Typu 6. W przypadku Tipo do czujników parkowania. Typ 5 jest rzeczywiście niepotrzebny.
-
AlfeOBD też mam najnowszą wersję - także mam oba programy :)
Jak dla mnie MES jest trochę czytelniejszy, tak jak obserwacja parametrów, lepsze tłumaczenie, i wiele innych.
Potestuje MES-a i napiszę dokładniej zalety/wady MESa i AlfaOBD.
Co do Tipo to MES na chwilę obecną ma więcej możliwości np. aktywowowanie kamery cofania - alfaobd tego nie oferuje, a configuracja auta jakoś nie
działa w AlfaOBD - także opcje są, ale nie działają.
Zaletą AlfyOBD jest na pewno program na komórkę i z niej korzystam.
Ale zobacz sobie krówka możliwości konfiguracji np. 500L - jest bardzo dużo opcji do zmian w Body - dla Tipo i 500X też się pewnie pojawią.
-
Fakt, MES jest czytelniejszy - muszę do nich wysłać kod ISO ECU, bo nadal komunikat niezgodności dla mojego sterownika. To samo w AlfaOBD - do nich wysłałem wczoraj.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
W MES nie ma np. obsługi serwisowej elektrycznego hamulca postojowego dla 500X (w przypadku np. wymiany klocków trzeba ustawić flagę cofnięcia tłoczków oraz adaptację, którą zwą testem).
To jest w MES-ie, źle zerknąłeś.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
To jest w MES-ie, źle zerknąłeś.
Nie zerknąłem w nowszej wersji, tylko w tej, w której nie było :wink:
-
Witam
Mam 1,4 T-jet z fabrycznym LPG i dane o spalaniu jest fabrycznie wyłączone.
Wie ktoś czy można aktywować którymś z programów które opisujecie aby wyświetlało aktualne spalanie ?
-
nie takiej możliwości w wersji z fabrycznym lpg
-
Cytat:
Napisał
juri
nie takiej możliwości w wersji z fabrycznym lpg
więc kupując coś takiego:
WYŚWIETLACZ PROJEKTOR LED LCD HUD OBD2 5.5 ZEGARY (6682758465) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
raczej spalania nie będzie wyświetlało?
jeśli był by gaz dokładany to by nie było problemu z wyświetlaniem spalania?
-
To jest dodatkowe urządzenie i ma działać w każdym aucie z OBD 2.
-
tylko chyba będzie to uśrodnione spalanie do benzyny bo takie jest w fabrycznie bez lpg, a samego lpg raczej chyba nie wyliczy, jeśli dobrze rozumie działanie tego obd.
-
Cytat:
Napisał
juri
tylko chyba będzie to uśrodnione spalanie do benzyny bo takie jest w fabrycznie bez lpg, a samego lpg raczej chyba nie wyliczy, jeśli dobrze rozumie działanie tego obd.
uśrednione benzyny? fabrycznie to jest właśnie LPG
Zupełnie mi nie zależy aby wyliczało dokładnie
Może ktoś testował takie urządzenie?
WYŚWIETLACZ PROJEKTOR LED LCD HUD OBD2 5.5 ZEGARY (6682758465) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Lub ktoś na zwykłym interfejsie sprawdzał czy można podglądnąć aktualne spalanie?
Jeszcze jedno pytanko czy można sobie podłączyć takie urządzenie pod OBD2 bez obaw o utratę gwarancji?
-
fabrycznie to silnikiem steruje jednak komputer benzynowy i gazowy go tylko w ciula robi udając że wlewa sie benzynę. Temat byl walkowany z konkluzją dlaczego to wyłączyli w pizdu. Zamowilem podobne gowienko tylko z mniejsza iloscia wodotryskow za to odwracalne. Jak nie bede chcial na szybe to go stawiam normalnie i przelaczam guzikiem z lewj na prawą. Podobno opuscilo Chinska Republike Ludowa i plynie do mnie. Jezeli tylko obsluguje protokol iso ( i tu zapomnialem numeru ale chodzi o can) to powinien dzialac. Spalanie to on wylicza z czasow wtrysku razy cos tam i w opcjach podaje sie pojemnosc silnika. IMHO tym parametrem mozna sie zblizyc do spalania gazu po serii prob i pomiarow. Po eksperymentach któregoś z kolegów z wskaznikiem temp wody wolalbym miec to w postaci cyfry i po to mi ten dinks potrzebny.
-
Cytat:
Napisał
marx30
fabrycznie to silnikiem steruje jednak komputer benzynowy i gazowy go tylko w ciula robi udając że wlewa sie benzynę. Temat byl walkowany z konkluzją dlaczego to wyłączyli w pizdu. Zamowilem podobne gowienko tylko z mniejsza iloscia wodotryskow za to odwracalne. Jak nie bede chcial na szybe to go stawiam normalnie i przelaczam guzikiem z lewj na prawą. Podobno opuscilo Chinska Republike Ludowa i plynie do mnie. Jezeli tylko obsluguje protokol iso ( i tu zapomnialem numeru ale chodzi o can) to powinien dzialac. Spalanie to on wylicza z czasow wtrysku razy cos tam i w opcjach podaje sie pojemnosc silnika. IMHO tym parametrem mozna sie zblizyc do spalania gazu po serii prob i pomiarow. Po eksperymentach któregoś z kolegów z wskaznikiem temp wody wolalbym miec to w postaci cyfry i po to mi ten dinks potrzebny.
marx30
Daj info jak juz bedziesz mial to urzadzonko i czy liczy spalanie?