Jak odbierałem auto z salonu to sprzedawca mówił klientowi że w fabryce Fiat montuje instalacje LPG własnie Landi Renzo
To jest widok strony w wersji do druku
Jak odbierałem auto z salonu to sprzedawca mówił klientowi że w fabryce Fiat montuje instalacje LPG własnie Landi Renzo
Nie wiem i co chodzi: mam butle 59/47L, wyjeździlem gaz do końca i zatankowalem tylko 37L zamiast ~47L. Za tydzień lub dwa będę miał przegląd po 1500km to im zglosze. W papierach mam że butla ma mieć 59L.
Ja rowniez mam tą butlę i tylko za pierwszym razem weszło 39L, teraz już dwukrotnie weszło troche ponad 46L
Ja tankuje w BP i czasami Orlen. Nie mam zastrzeżeń. Co do tankowania razu tu lub gdzie indziej i że dystrybutor odbija na różnych wartościach to zależy od tego jak (nie)doskonały jest zawór który tym steruje, a dokładniej to czujnik ciśnienia.
Ja czesto jestem w Austrii tam jest lepszy LPG i zawsze tankuje tyle co powinienien . Tylkow Polsce oszukują .Tankowałem ostanio na stacji nie znanej marki miedzy Opoloem a Kłodzkiem to do 74L powinno wejsci 58l weszło 46l
Tankując na luk-u (Mikołów i Katowice) po 6000 miałem filtr do wymiany, zawalony tak ze silnik gasł i szarpało przy przełączaniu. Teraz tylko czerwony orzeł i przy 10 000 zero problemów.
Ja to mam dopiero fajnie: butla 59L, tankowanie zaraz po zaświeceniu się czerwonej diody i wchodzi ~27L...
Drodzy.
Ja mam takie spostrzeżenia.
Tipo nie jest pierwszym autem z LPG.
Zanim go nabyłem, wcześniej inne auto tankowałem tylko i wyłącznie na stacji ST..IL 1-2-3. Mam takie coś niedaleko pod markietem.
Tipo paliło wg tankowań około 9.9 l/100 km. wg komputera średnie spalanie w granicach 8.6 l/100km.
Po namowach znajomego na probe zatankowałem na ŁUKU.
I co szok. Średnie spalanie wg komputera spadło do uwaga 7.4l/100km.
Aktualnie badam spalanie wg tankowań ale to trochę musi potrwać.
Takie są moje obserwacje.
Bo to są wskazniki orientacyjne, zawsze masz benzyne w baku więc w polu nie staniesz ;)
dokładnie jak mam 450km to jadę na stację jak mam po drodze, a jak nie to na benzynie się dojedzie. Dziś przy jeździe około 70 km/h na benzynie TIPO pokazał na kompie średnie spalanie 4,3l :P przez 10km potem zacząłem jechać za kimś z większą prędkością i oszczędne jeżdżenie się skończyło :D
Hejka, noszę się z zamiarem kupienia w niedalekiej przyszłości Tipo w sedanie a ponieważ sam jeżdżę obecnie autem w gazie wiem jakie to daje konkretne oszczędności. Po przeczytaniu tego wątku nasuwa mi się jednak kilka pytań:
1) jak wygląda sprawa gwarancji na auto - czy tracimy gwarancję na wtryski, sondę lambda itp. czy zachowujemy pełną ochronę?
2) czy gaz muszę montować u dealera, czy mogę to zrobić u przysłowiowego mirka pod warunkiem, że będzie to tartarini? (wolałbym zamontować LPG w łódzkim Kołomaxie, bo wiem, że tam wszystko będzie cacy mimo długiego czekania na termin)
Podobno gwarancja na silnik jak i podzespoły jest po instalacji w ASO a czy uznaje ją Fiat czy też ASO ubezpiecza taką instalacje od usterek to juz dokładnie nie wiadomo bo to oficjalnie nie jest mówione.
Instalacja raczej w ASO choc musisz porozmawiac konkretnie u dealera bo na forum jest zamontowana instalacja BRC w ASO