To jest widok strony w wersji do druku
-
I to jest najlepsze rozwiązane. Zawsze będę twierdził że najlepszy akumulator to ten kupiony najbliżej miejsca zamieszkania/postoju auta bo w razie W zaniesiesz w ręku na reklamację a i oni sprzedają zazwyczaj to z czym mają najmniej problemów z reklamacjami. Nikt się nie chce potem użerać ze zdenerwowanymi klientami awanturującymi się od rana że ledwo -4 a auto po 2 dobach postoju już nie odpaliło.
Kolejnym priorytetem jest pochodzenie: od lat staram się wybierać polskie marki bo zwyczajnie nie mamy się czego wstydzić i robimy akumulatory na światowym poziomie, do tego kupując swoje wspierasz swoich :)
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Ja mam u siebie Autocraft 85Ah od 2019/2 zaplanowaną wymianę prewencyjną na przyszły rok 2024/2 - właśnie będzie 5 lat - Na razie wszystko OK napięcie nie spada poniżej 12,65V
W benzynie wytrzymują z 8 lat ale Diesle max 5 trzymam
Widzę że napięcie coraz częściej spada do 12,5 V więc czas się rozejrzeć za czymś nowym profilaktycznie... Niestety Autocraft jest już nie dostępny więc zapewne pójdzie coś innego.. Może wezmę tego Sznajder Batterian Silver Premium 85Ah od Polskiego producenta... ZAP, jeszcze nie wiem na co się zdecyduję..
PS..
A jednak jest dostępny na OLX można kupić Nowe Autocraft i tam zamówiłem już 3-ci do Cromy ;-) 85Ah P+ cena 375 zł + przesyłka 35 zł = 414 zł z odbiorem starego. Oby się sprawił tak jak poprzednie dwa :lol:
-
6 załącznik(i)
Więc wymieniłem akumulator na AUTOCRAFT z AUTOCRAFT profilaktycznie po prawie 6 latach ale cóż mogę powiedzieć... "Jest dobrze ale nie beznadziejnie" :mad:
Niby akumulator tej samej marki, te same parametry 85Ah / 790A , ale już nie ten sam :-(
Dużo lżejszy bo ważący 17,7 kg a nie 20 kg jak poprzedni. Niższy o 1 cm co powoduje że teraz nie dociska go klamra i będę musiał coś wymyśleć aby nie latał mi w obudowie.
Tak więc jest tanio bo kosztował 379zł + 35zł przesyłka =414zł ale czy jest dobrze? Jest tanio :roll:
Załącznik 44405 Załącznik 44406
Załącznik 44407 Załącznik 44410
Załącznik 44409 Załącznik 44408
Croma odpala, jeździ, napięcia są OK ale ten już nie wytrzyma pewnie 6 lat jak poprzedni (i nadal jest sprawny).
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Dużo lżejszy bo ważący 17,7 kg a nie 20 kg jak poprzedni. Niższy o 1 cm
na moje kupiłeś coś co zostało oklejone etykietą jaką sobie klient życzy.
Dobry tester i pokaże jaki to ma amperaż rozruchowy a co za tym idzie szacunkową pojemność.
-
1 załącznik(i)
u mnie YUASA 85Ah 800A z oczkiem :-)
Załącznik 44414
-
Widzę kolejny zakup z internetów... Żebyście wiedzieli jak oni napier... tymi paczkami.
A jak padnie na gwarancji to co ?
Na swój koszt odsyłasz ?
-
wybrałem sprzedającego z okolicy i odbiór osobisty. A z paczkami, to prawda.
-
Mój przyszedł w specjalnym pojemniku z grubą izolacją + wszystkie korki były uszczelnione.
Gwarancja jest dołączona do akumulatora z wpisanym numerem seryjnym.
Co nie zmienia faktu że to może być różnie w tym transporcie.
-
Polecacie Tople? Np https://akumulatory-online.eu/akumul...600a-p-39.html czym w ogóle się różni Topla czerwona od niebieskiej? Bo chyba technologia produkcji jest ta sama obydwa są Ca/Ca.
-
2,5 tyg. temu spaliłem pasek alternatora, bo jakaś rolka się zacięła. Ponad 40 km jechałem bez dobijania. Dzień później jechałem do serwisu na wymianę paska i rolki, croma rano zapaliła od razu. Zatem pochwaliłem akumulator, że taki dobry (EXIDE EA 770, kupiony 10.08.2021, czyli 4 lata temu).
Dziś za to poranek powitał mnie terkotem przekaźników i choinką na panelu liczników. 7V na baterii i nie dał się doładować. Tzn. napięcie udało się po kilku godzinach ładowania podciągnąć do 12,75V, ale przy podłączeniu do auta stale to samo - terkot i choinka.
W sobotę możliwości zakupu od ręki mam mało, w hobby markecie mieli na szczęście Bannery. Pod maskę wpadł Banner EFB 70Ah 660A. Ciekawe, ile wytrzyma.
-
Banner ogólnie to bardzo dobre akumulatory. W EXIDE padła widocznie jakaś cela ale po 4 latach nie powinno się to stać. Ja swojego Autocrafta wymieniałem profilaktycznie po prawie 6 latach ale nadal trzyma on napięcie 12,85V nawet po kilku miesiącach stania w garażu więc Brat wstawił go do swojego starego Seata 1,9 ;-)
Alternatory najczęściej padają gdy akumulator już nie domaga.
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Alternatory najczęściej padają gdy akumulator już nie domaga.
U mnie to była ta rolka, pasek się stopił i mam teraz nafajdane czarną, klejącą gumą w komorze silnika. Alternator po wymianie rolki i paska nadal działa bez zarzutu. Gwarancja na Exide była na 2 lata chyba, może trzy... Internety podają, że średni czas życia akumulatora to 3-5 lat, zmieściłem się w widełkach.
Cytat:
Napisał
lisekg
Ja swojego Autocrafta wymieniałem profilaktycznie po prawie 6 latach
Pozazdrościć, dobra sztuka ewidentnie!
-
Też będę musiał pomyśleć o wymianie akumulatora. Jakiś czas temu wyleczyłem się z markowych akumulatorów i kupuje jak najprostsze i jak najtańsze. Wiele osób, z którymi rozmawiam, ma podobne podejście. Lata temu na jesień korzystając z pewnych zniżek, jakie miałem w zaprzyjażnionym sklepie motoryzacyjnym oboje ze szwagrem kupiliśmy BOSCH S4 , tak samo solidarnie po około 2,5 roku nadawały się na śmietnik... Obecny jakiś tam no name kupiony jeszcze przez poprzedniego właściela ma ok 3,5 roku i się końćzy.
-
Ja osobiście mam firmy SMF Polski producent z Mielca, jak na razie spisuje się doskonale
-
A do 1.9 150 KM w automacie ile dajecie Ah?