To jest widok strony w wersji do druku
-
Dawno mnie tu nie było ale widzę że Twój temat nieźle urósł. 150 odpowiedzi - to chyba rekord na tym forum:)
Widzę, że nadal walczysz.
Przeczytałem ostatnie posty i chyba faktycznie nie opłaca Ci się ten remont. Jak zrobisz to po taniości to wszystko bardzo szybko się zemści i wróci jeszcze szybciej. Przerabiałem to na zawieszeniu w bravie. Kupiłem tanie wahacze i nie wytrzymały nawet pół roku. Dopiero jak zalożyłem Lemfordery wahacze + końcówki + łączniki Moog jest spokój. Ale to jest wydatek. Wahacze udalo mi się kupić po 160 zl za sztukę ale to po znajomości w hurtowni.
Czasem faktycznie lepiej zmienić....
-
Walczę ;]
Znalazłem za 80 zł szybencję ale używkę.
Po znajomości montaż 100 zł
Najtaniej znalazłem z uszczelką + wymiana i szyba - 300 zł
Co wy byście wybrali?
-
Ja bym chyba wybrał szybę używkę + ZESTAW DO MONTAŻU SZYB SAMOCHODOWYCH KLEJ BOLL 24h (4098870513) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Bo lubię sam robić :) Ale biorąc po uwagę koszt kleju, to te 100 za montaż to też jakoś drogo nie jest.
-
A gdzie mogę znaleźć jakiś dobry poradnik jak się za to zabrać :D Ostatnio trochę sam majstruję a myślę że przy pomocy ojca spokojnie dalibyśmy radę to zrobić :)
Tylko nie wiadomo jeszcze co z uszczelką! ;/
-
Szyba wymieniona! Za 300 zł w Chorzowie + nowa uszczelka + przyklejenie nalepki
Nie ryzykowałem używki - co mi po tym jak wydam 180 bez gwarancji - a szybka mogłaby strzelić ;/
Niepokoi mnie jednak dźwięk wydawany przez paski pod maską..
WRZUTA - Brava
Czy ktoś może mi zasugerować co może to zwiastować?
-
Co do kondycji silnika na 30.04 umówiłem się z mechanikiem/diagnostą na sprawdzenie stanu silnika - Dam znać :]
-
Dźwięk zaczyna się od 12 sek.
WRZUTA - Brava
Proszę o opinię
-
Może być łożysko na pompie wspomagania. Pasek od alternatora Ci się nie ślizga jak trochę deszczu spadnie?
Sprawdź naciąg paska, sprawdź w jakim jest stanie. Pompa wspomagania jest zapocona czy nie?
A rozrząd kiedy zmieniałeś?
-
Generalnie cała pompa jest zapocona..
Muszę ją przeczyścić - zapobiegawczo nie da się jej uszczelnić?
Jak zacznie mocno padać - kontrolka akumulatora zaczyna wariować.
Naciąg myślę jest ok.
Rozrząd ponoć ok 130.000 - 140.000 więc szykuje się wymiana - aktualnie mam 200.400
-
Ostro padało na śląsku..
Wstaje rano i odpalam samochód - w końcu uchwyciłem ten dźwięk dobywający się z silnika..
https://www.youtube.com/watch?v=KVqB...ature=youtu.be
Tylko jak włączyłem światła zapaliła się kontrolka akumulatora - dźwięk utrzymywał się z na przemian migającą kontrolką - po przejechaniu 3km wszystko wróciło do normy..
Czego to może być objaw?
-
Alternator. Na początek sprawdź pasek, potem ładowanie a na koniec altka, czy nie pękła obudowa.
-
Czy jest dobrze napięty? Wydaje mi się że tak.
Ale nie był wymieniany wieki. Więc myślę że go w pierwszej kolejności wymienię.
Może to pomoże..
Tylko czy da się bez kanału? Jakie śruby poluzować żeby go zdjąć i założyć nowy? Fotka z Grande P. ale chyba jest taki sam układ.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...71ca4b497.html
Chyba że opierać się na wymianie z silnika 1.4 - znalazłem opis na ciekawym blogu
http://fiat-manual.blogspot.com/2013...ternatora.html
Tylko wychodzi na to że będzie potrzebny kanał.
Dziwne że takie cuda dzieją się tylko w deszczowa pogodę.
-
U mnie też ostatnio coś popiskiwało jak popadało. Niebawem będę robił rozrząd to się przyjrzę jak tam wszystko wygląda. Obawiam się, że altka/sprężarkę cięzko odkręcić bez kanału.
-
A czy ten dźwięk może sygnalizować problem z paskiem?
-
Ciężko powiedzieć najlepiej osłuchać wszystko pod maską.