Nie da się wbić 5 i 6 biegu.
Zgon skrzyni, czy usterka do łatwiejszego ogarnięcia?
To jest widok strony w wersji do druku
Nie da się wbić 5 i 6 biegu.
Zgon skrzyni, czy usterka do łatwiejszego ogarnięcia?
A były jakieś objawy przed tym problemem z skrzynią?
Na 1 drążek skacze. Poza tym nie. Nie hałasuje i biegi zmieniają się dość lekko.
Sprawdź cięgna, być może wystarczy regulacja.
Niestety, mam do czynienia raczej ze zgonem skrzyni.
Będę musiał rozejrzeć się za skrzynią na wymianę.
I to pojawia się kilka moich pytań?
Czy można zastosować skrzynię, na przykład, z Vectry. Obie to M32?
Oferujący piszą, że można jest stosować w różnych samochodach: Oplach, Alfach i Fiatach.
I drugie pytanie. Czy dla silników 120 i 152 kM jest to taka sama skrzynia?
Kolego WWR zadzwoń sobie i zapytaj https://www.skrzynie.com.pl/ oni na co dzień się tym zajmują
Witam kolegów, dopnę się do tematu z pytaniem a mianowicie problem mój polega na mega ciężko wchodzącej dwójce. Kiedy olej w skrzyni nie złapie temp jest tragedia, nieźle trzeba się na siłować dosłownie żeby ten bieg chciał wejść a jak już wejdzie to potrafi cos zachrubotać i zarzęzić. Czasem trójka też zarzęzi ale wchodzi normalnie i tu moje pytanie czy skrzynia puka powoli do kieszeni czy może jest to kwestia regulacji linek. Po rozgrzaniu jest ok nic nie czuć. Olej zmieniałem jakoś w październiku na petronasa ale dalej to samo. Może pomysły? Dziekuje. :):)
Zgadza się ,kiedyś widziałem -dawno ,że jest jakiś otworek w słupku wybieraka ,tam trzeba włożyć coś aby zablokować i potem coś jeszcze ,to niby jakieś programowanie -tak no nazywali na forum chevi - ale na czym to polega,to nie wiem . Zrobiłem tak w M20 ,czy lepiej działała ? Nie wiem ,bo zeszło mi od razu z wymianą oleju
Widziałeś może gdzieś do tego instrukcje..?
Dziękuje bardzo :)
Analizując instrukcje od cromy to trzeba tam sciągać cięgna od skrzyni? Druga instrukcja od kolegi do chyba ogółem skrzyń m32 raczej tego nie uwzględnia jak i widziałem na yt filmik od vectry c z tą skrzynią też nie odczepiali od skrzyni cięgien stąd moje pytanie co do instrukcji od fiata..?
Edit: :):) ma ktoś może filmik do tego bądź to robił, w innych autach jakoś kumam co i tak a w cromce jednak jakos tak inaczej tego polozenia serwisowego nie ma boje sie ze cos zepsuje :) POMOCY :P
Jeśli masz problem z 2 to może być problem z linką, która działa przy odchylania dźwigni lewo prawo (do fotela kierowcy/pasażera).
W praktyce najczęściej trzeba maksymalnie skrócić linkę na samoregulacji (tak, żeby była najbardziej napięta, to ten element ze sprężynką, naciskasz ten dzyndzel trzymany przez sprężynkę i skraczasz linkę, puszczasz dzyndzel, regulacja się blokuje) żeby ruch do fotela kierowcy od razu przesuwał wybierak w skrzyni.
Ja z kolei mam problem z 1. 2 wchodzi lekko, ale 1 masakrycznie, a na regulacji nie mam już zapasu, wystarczy minimalnie naprężyć linkę i 1 wchodzi bez problemu... Może masz to samo, tylko z 2 ;-)?