To jest widok strony w wersji do druku
-
Dziękuję za zainteresowanie tematem, zostaje przy 18. Choc częściowo zrekompensuje mi to że uciekł mi sdesigne w idealnej konfiguracji na 17 bo za długo się zastanawiałem na zakupem tipo. Opony faktycznie są wzmacniane tj. Goodyear EFFICIENTGRIP, na zimówki nie mam jeszcze pomysłu. Chciałbym 17 no ale żona mnie zabije że tyle kasy wydaje. Co do wagi 18 to liczę że przy prędkościach autostradowych będzie to akurat plusem. Złodziejki braliście w Aso czy allegro? Jakieś opinie i ceny? Już nie mogę się doczekać 😋
Ps. Nie podoba mi się w tipo że zdjęli możliwość wyłączenia start & stop. Mój jest z 11/2018 i niestety lipa z tym. Ktoś to wyłączył jakoś bez druciarstwa?
-
Bierz sruby z aso. Sa naprawde dobre.
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Ps. Nie podoba mi się w tipo że zdjęli możliwość wyłączenia start & stop. Mój jest z 11/2018 i niestety lipa z tym. Ktoś to wyłączył jakoś bez druciarstwa?
Nie można w ogóle tego wyłączyć, czy trzeba za każdym razem wcisnąć guzik S&S jak się odpali silnik?
-
Trzeba za każdym razem wciskać guzik. Osobiście wypróbuję jak to działa ale uważam że to może tylko zaszkodzić na dłuższą metę choćby turbinie rozrusznikowi itp. Może jestem staroświecki ale jakoś nie ufam, że w budżetowym aucie turbina jest przystosowana itp. Ta turbina jest prosta, bez zmiennej geometrii itp a ma być wzmacniana pod start stop- sorry ale nie. Myślę że niebawem pojawi sie klucz na wyłączenie tej opcji
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Może jestem staroświecki ale jakoś nie ufam, że w budżetowym aucie turbina jest przystosowana itp. Ta turbina jest prosta, bez zmiennej geometrii
Jeżeli chodzi o turbinę, to brak zmiennej geometrii nie wynika z budżetowości auta - no może troszeczkę, dotyczy wszystkich standardowych jeździdeł. W benzynie nie da się tego zrobić tanio ze względu na temperaturę spalin. Zmienna geometria w benzynach to prawdziwa rzadkość, praktycznie nie istnieje. W TB zastosowano np. w 911, więc w aucie sporo przekraczającym budżet Tipo i innych droższych, do tego ze znalezionej wiedzy wynika, że nie ujawniono składu stopu ;-)
-
Cytat:
Napisał
giannini
Dla mnie osobiście Tipo na 15" wygląda jak by ktoś pomyłkowo założył kółka 12" z Daewoo Tico.
Czuję się wywołany do tablicy bo jeżdżę na 15'' i odpowiadam - nieprawda! :smile:
No ale wszystko to już kwestia gustu, mi się nigdy nie podobały duże felgi i nie rozumiałem tego parcia w kierunku jak największych felg. To niby ładnie wygląda? W którym miejscu? Kompletnie tego nie rozumiałem nigdy. Dla mnie osobiście lepiej wyglądają auta z felgami w 'rozsądnym' rozmiarze i właśnie Tipo najbardziej mi się podobają na 15'' lub 16''.
No ale wszystko kwestia gustu, nie ma o co bić piany, wypowiadam się tutaj w ramach ciekawostki przyrodniczej bo zdaję sobie sprawę że jestem w zdecydowanej mniejszości i jednak większość kierowców rozgląda się za większymi felgami. Co kto lubi, jak mawia mój kumpel: "jeden lubi jak cyganie grają a drugi jak mu nogi śmierdzą."
-
Jeden woli płaskie jak deski a inny cycate ;) kazdy kto ma 15 powie ze mu sie podoba, no bo co ma mowic? Nie oszukujmy sie min 16 w tipo , 15 to do toyoty yaris pasuja albo opla corsy.
-
Jak szukałem Tipo dla siebie to miałem do wyboru 2-3 egzemplarze, które w miarę spełniały moje wymagania. Jednym z argumentów dlaczego wybrałem tego którym jeżdżę było to, że ma właśnie 15''. Oczywiście nie był to argument kluczowy, ale jeden z wielu. Uznałem, że nie są mi do szczęścia potrzebne 16'', więc po co dopłacać. Więc argument o tym, że mówię że 15'' mi się bardziej podobają bo akurat takie trafiłem i takie mam więc wypada bronić swojego, jest trochę nietrafiony ;-)
Cytat:
Napisał
bahamut24
Nie oszukujmy sie min 16 w tipo , 15 to do toyoty yaris pasuja albo opla corsy.
Jak już pisałem - kwestia gustu :)
-
w tidżecie eSWu do wyboru było minimum 16" :D
-
Cytat:
Napisał
kammar
Oczywiście nie był to argument kluczowy, ale jeden z wielu. Uznałem, że nie są mi do szczęścia potrzebne 16'', więc po co dopłacać.
Spoko, widze tylko że wiele osób ciągle nowe auto kupuje z mentalnością lat 90 i 2000.
Gdyby tipo nie mialo klimy i radia w standardzie to na pewno duzo osob by nie doplacalo bo po co? Skoro mozna w sklepie z owadem w logo kupic chinski szajz za 50 zl i okna mozna otworzyc .
-
Cytat:
Napisał
kammar
Czuję się wywołany do tablicy bo jeżdżę na 15'' i odpowiadam - nieprawda! :smile:
No ale wszystko to już kwestia gustu, mi się nigdy nie podobały duże felgi i nie rozumiałem tego parcia w kierunku jak największych felg. To niby ładnie wygląda? W którym miejscu? Kompletnie tego nie rozumiałem nigdy. Dla mnie osobiście lepiej wyglądają auta z felgami w 'rozsądnym' rozmiarze i właśnie Tipo najbardziej mi się podobają na 15'' lub 16''.
No ale wszystko kwestia gustu, nie ma o co bić piany, wypowiadam się tutaj w ramach ciekawostki przyrodniczej bo zdaję sobie sprawę że jestem w zdecydowanej mniejszości i jednak większość kierowców rozgląda się za większymi felgami. Co kto lubi, jak mawia mój kumpel: "jeden lubi jak cyganie grają a drugi jak mu nogi śmierdzą."
Ja też Mam 15" stalówki i tak zostaje ! owszem 16,17 " fajnie wyglądają i to tyle z nich pożytku :lol: .Mnie zależy na jak najdłuższej bezawaryjności zawieszenia ,bo przy 15" fabrycznych, będę dłużej śmigał ,niż Ci co mają 16,17 " hehe ,także ja przedkładam zdrowy rozsądek nad SZPAN !!! :rozsmieszac::yahoo:\\:D/
I jeszcze jedno ;co by nie było monotonii przy 15" to mam zamiar zakupić sobie inne kołpaki niż oryginalne Fiatowskie i wymieniać je po jakimś czasie jaki mi się te znudzą ,wybór jest b.duży no i cena banalnie niska !:palacz:
-
Ja mam 15" na zimę, bo miałem nowe opony z poprzednika więc dokupiłem felgi. Na lato mam 17" i wygląda to auto na nich najładniej. Więc będę jedną z tych osób co mają 15" i na nie narzekają. Wygląda to ohydnie:) ale zimą to ma jeździć a nie wyglądać:)
pozdrawiam
-
Cytat:
Napisał
mardas
Ja też Mam 15" stalówki i tak zostaje ! owszem 16,17 " fajnie wyglądają i to tyle z nich pożytku :lol: .Mnie zależy na jak najdłuższej bezawaryjności zawieszenia ,bo przy 15" fabrycznych, będę dłużej śmigał ,niż Ci co mają 16,17 " hehe ,także ja przedkładam zdrowy rozsądek nad SZPAN !!! :rozsmieszac::yahoo:\\:D/
I jeszcze jedno ;co by nie było monotonii przy 15" to mam zamiar zakupić sobie inne kołpaki niż oryginalne Fiatowskie i wymieniać je po jakimś czasie jaki mi się te znudzą ,wybór jest b.duży no i cena banalnie niska !:palacz:
Niby 16 i 17 maja tendencje do uszkadzania zawieszenia? Spoko żyj dalej w swoim komiksie haha
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Niby 16 i 17 maja tendencje do uszkadzania zawieszenia? Spoko żyj dalej w swoim komiksie haha
Ciekawa teoria prawda? A jeszcze się dowiedzieliśmy, że 16 i 17" to szpan. Nie mogę ze śmiechu normalnie, skąd się tacy kosmici biorą?
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
czyli wszystkie Tipy z silnikiem t-jet w wersji SW są kupowane dla szpanu, oraz wszystkie t-jet HB i SW z fabrycznym gazem zostały kupione dla szpanu.
Nie chce mi się już wypisywać diesli, a instrukcji z sedana nie posiadam :D
-
Teoria jest z 15 jest trochę trafna. Zależy kto gdzie jeździ. Duży "balon" też wpływa na amortyzację samego zawieszenia i wybacza dziury, krawężniki na których 18/19" felga by poległa pociągając za sobą amor i poduszkę McPherson'a.
Ze dwa lata temu na wakacjach tak się załatwiłem Superbem. Dziura. Niby felga pospawana, malowana. Geo się nie zmieniło. Po 1000km amor z tego koła ciekl. W zimę łożysko u góry.
Na 16tce pewnie by tylko było do prostowania koło. A tak laweta. Wulkanizacja.
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Teoria jest z 15 jest trochę trafna. Zależy kto gdzie jeździ. Duży "balon" też wpływa na amortyzację samego zawieszenia i wybacza dziury, krawężniki na których 18/19" felga by poległa pociągając za sobą amor i poduszkę McPherson'a.
Ze dwa lata temu na wakacjach tak się załatwiłem Superbem. Dziura. Niby felga pospawana, malowana. Geo się nie zmieniło. Po 1000km amor z tego koła ciekl. W zimę łożysko u góry.
Na 16tce pewnie by tylko było do prostowania koło. A tak laweta. Wulkanizacja.
Nie tylko teoria ,ale i praktyka co sam potwierdzasz ,a Ci co to negują i się śmieją to są to nieopierzone chłystki ,którzy nie mają zielonego pojęcia o eksploatacji i związanymi z tym problemami hehe .Tipo ma w swojej opcji 16,17 " ale podstawą jest 15" na której to zostało zaprojektowane zawieszenie ,Więc niech młodzi się szpanują ich sprawa , ale może później kiedy przedwcześnie ,pierdolnie im zawieszenie ,to niech zachowają powściągliwość w swoich komentarzach co ? ,a nie później na usprawiedliwienie ,obarczać winą Fiata ,że ujowe zawieszenie skonstruował hehe :lol::lol::lol: kiedy ja w tym czasie nie będę miał problemów ! \\:D/\\:D/\\:D/
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Niby 16 i 17 maja tendencje do uszkadzania zawieszenia? Spoko żyj dalej w swoim komiksie
Balon działa jak dodatkowa amortyzacja. Dodatkowo auto lepiej sobie radzi z paskudnymi drogami.
Brat miał w mercu 20 cali. Na każdym wyjeździe w Polskę łapał gumy (głównie dziury w jezdniach).
A jeździł co 3 tygodnie na parę dni.
Zmienił na 17 i spokój.
A potem zmienił merca, bo byle pierdoła w serwisie zaczyna się od 700PLN. :)
W Tipku taki spokój dają 15 i pewnie 16.
-
Cytat:
Napisał
mardas
nie później na usprawiedliwienie ,obarczać winą Fiata ,że ujowe zawieszenie skonstruował hehe kiedy ja w tym czasie nie będę miał problemów !
Ale jest akurat ujowe pod kątem trwałości. Mam 15. Przez 45 tyś trzy komplety łączników, poduszki mc persona przód, amory tył. Duster, octavia, C5 przy podobnym przebiegu NIC.
-
Cytat:
Napisał
mardas
Nie tylko teoria ,ale i praktyka co sam potwierdzasz ,a Ci co to negują i się śmieją to są to nieopierzone chłystki ,którzy nie mają zielonego pojęcia o eksploatacji i związanymi z tym problemami hehe .Tipo ma w swojej opcji 16,17 " ale podstawą jest 15" na której to zostało zaprojektowane zawieszenie ,Więc niech młodzi się szpanują ich sprawa , ale może później kiedy przedwcześnie ,pierdolnie im zawieszenie ,to niech zachowają powściągliwość w swoich komentarzach co ? ,a nie później na usprawiedliwienie ,obarczać winą Fiata ,że ujowe zawieszenie skonstruował hehe :lol::lol::lol: kiedy ja w tym czasie nie będę miał problemów ! \\:D/\\:D/\\:D/
Chyba sie sam pograzyles, zawieszenie jak i auto bylo projektowane pod 15-18 skoro takie mozna wsadzic.
Poprosze dokumenty swiadczace o tym ze zawieszenie bylo projektowane pod 15 a nie np pod 17.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
zbychbor
Balon działa jak dodatkowa amortyzacja. Dodatkowo auto lepiej sobie radzi z paskudnymi drogami.
Brat miał w mercu 20 cali. Na każdym wyjeździe w Polskę łapał gumy (głównie dziury w jezdniach).
A jeździł co 3 tygodnie na parę dni.
Zmienił na 17 i spokój.
A potem zmienił merca, bo byle pierdoła w serwisie zaczyna się od 700PLN. :)
W Tipku taki spokój dają 15 i pewnie 16.
To akurat wina drog a nie felg.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Ale jest akurat ujowe pod kątem trwałości. Mam 15. Przez 45 tyś trzy komplety łączników, poduszki mc persona przód, amory tył. Duster, octavia, C5 przy podobnym przebiegu NIC.
Ja mam 34k na blacie i problemow brak