To jest widok strony w wersji do druku
-
Nakladki na progi , jak te wewnątrz to lepiej okleic folią bezbarwna, jezeli o ochrone progow chodzi to nie ma lepszej metody. Te wszystkie dostepne na allegro i oryginaly na przod są ok ale z tylu to tylko ozdoba, nie chronia. Koszt oklejenia progow i kawalka zderzaka przy bagazniku to 300 zl.
-
Cytat:
Napisał
JANP
Ze swojej strony dodam jeszcze jedną rzecz która mi się nie podoba - to brak osłon na progach, może ktoś może polecić sprawdzone nakładki na progi do Fiata Tipo SW.
Do wyboru masz oryginalne fiatowskie (do nabycia w ASO/Allegro/u Pympka). Przednie mogą być, tylne są śmiesznie małe. Na forum koledzy pokazywali zdjęcia jakiś czas temu. Druga opcja to zakup folii bezbarwnej i godzina zabawy w wycinanie i klejenie.
Cytat:
Napisał
bahamut24
Koszt oklejenia progow i kawalka zderzaka przy bagazniku to 300 zl.
.... chyba że kupisz folię i sobie sam okleisz, to wtedy koszt groszowy. Oklejenie progów to nie jest wielkie wyzwanie, poza tym tego w zasadzie nie widać.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Do wyboru masz oryginalne fiatowskie (do nabycia w ASO/Allegro/u Pympka). Przednie mogą być, tylne są śmiesznie małe. Na forum koledzy pokazywali zdjęcia jakiś czas temu. Druga opcja to zakup folii bezbarwnej i godzina zabawy w wycinanie i klejenie.
.... chyba że kupisz folię i sobie sam okleisz, to wtedy koszt groszowy. Oklejenie progów to nie jest wielkie wyzwanie, poza tym tego w zasadzie nie widać.
Można prosić o namiary na właściwą folię.
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Jak koniecznie HB to jakiegoś małego HB od Dacii (ch wie jak sie to zwie).
Hehe, przedwczoraj kupiłem Dacia Sandero dla żony.
Mały fajny hatchback. Idzie po dziurach prawie jak Duster, bo mały samochód (płyta od Renault Clio), wysokie zawieszenie a koła 15 cali na balonach.
Silnik 998 benzyna, 3 cylindry, 75KM.
Fajnie się zbiera, pojemny, z klimą, radio BT, koło zapasowe, dzielone kanapy, światła przeciwmgielne przód, nawet ledy dzienne są.
Ale to raczej do miasta lub na krótkie trasy.
No i raczej nikt nie ukradnie, bo to Dacia, a nie FIAT :)
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
No od Ciebie akurat to się nie spodziewałem takiego stronnictwa po stronie użytkowników, a nie producenta! A czy może jednak znaczki mają znaczenie? Fiat to wszystko och/ach i użytkownicy nie umieją używać. A globalnie kilkadziesiąt 5tek się spali i wina producenta? Brak konsekwencji Marx.
Idąc dalej: Skoro jeździsz na trasie w słuchawkach, bo Ci głośno (pomijam kwestię bezpieczeństwa) to czemu kupiłeś tego prestiżowego Fiata? Mogłeś zaoszczędzić i kupić 301/Logana. Jak koniecznie HB to jakiegoś małego HB od Dacii (ch wie jak sie to zwie). Ile kasy Panie do przodu! I tak sobie byś dołożył kamerę, nawigację, bajery.
Strasznie niekonsekwentny jesteś.
Tę trasę Tipo robiłem tylko raz (bo Volvo stało w serwisie z robotą półosi) akurat bez słuchawek bo jeszcze wtedy na to nie wpadłem.
Cały czas jeżdżę kredensem a że szybko chce być w domu pozwolę sobie na jakieś przekroczenie bo akurat S3 jest bardzo fajną drogą. Uczciwie przyznałem, że tipo nie jest do takiej roboty ze względu na słabszy napęd.
Ale na dojazdy po 20 km dziennie do biura i z powrotem, przysłowiowego marketu i okazjonalną przejażdżkę 120-140 kmh jest OK. Po to ma auto większość ludzi.
Kto mówi że on jest prestiżowy?
Wyśrodkowałem między badziewiem zwanym dacią Logan w którym oszczędności widać na każdym kroku (pomijając już tragiczną stylistykę) a "prestiżem" opla astry czy tam meganki z wyłożonymi w środku połaciami akryl black i srebrem z korka po szamponie.
Kupiłem go ze względu na starą konstrukcje większości podzespołów i związana z tym możliwość taniego serwisowania a fabryczne LPG w połączeniu z w miarę dynamicznym dla "cywilnych" celów napędem przeważyło a możliwość dołożenia paru gratów też miała znaczenie. Umiem, lubię ale mam świadomość ze ktoś chce zapłacić (choćby 4 x tyle ile to warte) i po prostu mieć.
I jeszcze raz podkreślę - dostałem to za co zapłaciłem. Trudno oczekiwać że za wydane 57 tys. dostanie się to samo co za 100 tys. a mimo to różnice są zaskakująco małe jak już "odfiltrujemy" znaczek.
Znaczki mają o tyle znaczenie że gdyby to fiatowi paliły się samochody byłoby wielkie larmo a jak BMW to "tylko kilkadziesiąt" się spaliło. Podobnie było z dieselgate by VW - "oj tam oj tam nic się nie stało". Ale niemcy od pokoleń akurat w propagandzie są nieźli.
-
Cytat:
Napisał
marx30
z wyłożonymi w środku połaciami akryl black i srebrem z korka po szamponie
Na czymś przyoszczędzić trzeba ;) Wybrali inną drogę niż FCA.
Cytat:
Napisał
marx30
Znaczki mają o tyle znaczenie że gdyby to fiatowi paliły się samochody byłoby wielkie larmo
Fiat naprawia w ramach gwarancji silniki przy przebiegach 15 tyś. km. Niektóre klękają szybciej niż silniki Hondy/Mitsubishi które słyną z tego, że LPG - NIE. Gazownicy unikają / gwarancji na silnik nie wykupisz przy LPG jak do wszystkiego innego / oficjalna sieć serwisowa już powszechnie wie, nie ukrywa i mają procedury, przy zakupie podsuwają pisma o zrzekaniu się gwarancji na silnik przy montażu nawet ich zajebistego Tartarini. I jakoś "larma" brak. Za to pełno reklam w TV. Pełno super pozytywnych artykułów w prasie/sieci.
Płacą jak wszyscy. Takie czasy.
IDENTYCZNY schemat przerabiałem jak byłem młodym chłopakiem z "modą" na Lanosa. IDENTYCZNIE to wyglądało. "Polacy pokochali Lanosa". Pierw firmy/rząd/służby. Okazało się, że badziewie. Firmy przestały brać. Poszły spoty w TV, prasę motoryzacyjną. Ochy. Achy. Takie "quality" za taką kasę. Atrakcyjne finansowanie dla Kowalskiego. W pewnym momencie 80% sprzedaży to był Kowalski. Wnętrze jakościowo to przecież Panie GOLF! Po co przepłacać jak różnicy nie widać. Będzie widać jak przestaną płacić.
-
Cytat:
Napisał
JANP
Można prosić o namiary na właściwą folię.
Np. taka: popularny portal aukcyjny, ale jest tego mnóstwo.
-
Przyda sie tez tasma do ciecia folii , chyba ze ktos chce bawic sie w szablony, miec oklejone w 10 kawalkach lub nozykiem ciac po progach. Rakla i opalarka lub suszarka tez sie moga przydac. Zalezy jak kto chce miec oklejone. Ja u siebie z tylu mam dosyc wysoko bo syn zaraz bedzie sam wsiadac.
Jasne wszystko mozna zrobic samemu, ale nie zawsze jest czas, środki i miejsce.
Zamiast kupowac samochod mozna tez auto samemu zlozyc
https://www.caterhamcars.com/en/models/assembly
;)
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Jasne wszystko mozna zrobic samemu, ale nie zawsze jest czas, środki i miejsce.
... Dlatego dajemy nowemu koledze wybór, a zrobi jak zechce. Moim zdaniem w przypadku ochrony progów nie bardzo jest sens płacić fachowcom, bo nawet jeżeli nie wyjdzie idealnie, to praktycznie tego nie widać, swoją rolę spełni, a za jakiś czas można odlepić i poprawić. Koszt niewielki.
-
Cytat:
Napisał
szporax
Do Tipo SW przesiadłem się z 10 letniego Volvo S40 (2.0D) mając świadomość na co zmieniam (dojrzałem do jazdy żelazem "nieprestiżowym"). dla mnie największym rozczarowaniem jest niestety prowadzenie auta przy prędkościach powyżej 150km/h. Volvo bez problemu 160-170 (tam gdzie można) się jechało bez uczucia że auto zaraz oderwie się od pasa, lub że zaraz podmuch wiatru mnie zdmuchnie na sąsiedni pas.
tipo niestety tej pewności mi nie daje, takie jest MOJE odczucie. Trzeba się z tym po prostu pogodzić i jeździć <140km/h. Do 170 jak ktoś napisał nigdy bym się nie odawarzył rozbujać Tipo.
Proponuję założyć sprężyny obniżające eibach. Do tego najlepiej koła 17. Niestety tipo jest dosyć wysokie. Sam w starej vectrze widzę różnice na plus po założeniu eibach. Widzę też wielką różnice w prowadzeniu auta na kołach letnich 17 vs zimowe 16. Na tych zimowych auto zdecydowanie gorzej się prowadzi przy większych prędkościach. Tipo jest zestrojone typowo pod januszy ktorzy jeżdżą 100km/h, do tego lubia wjechać na łąki itp, czyli takie auto bardziej unieersalne. A w trochę twardszych autach jeczą, że za twardo. Testy takich "specjalistów" można znaleźć nawet na yt - testuja najbardziej sportowe odmiany i jako wadę podają, że auto jest "za twarde".
W droższych niż tipo autach aby pogodzić wymogi ludzi - komfortu z dobrym prowadzeniem są regulowane nastawy zawieszenia. W innym przypadku wszystkim się nie dogodzi.
-
Ciekaw jestem twojej definicji janusza...
-
Ja też, wiadomo przecież że żeby nie zasługiwać na to miano trzeba dać auto na glebę sportowy wydech i subwoofer w bagażniku. Wtedy nie jest się januszem tylko sebą.A na serio duży prześwit w tipo jest jedną z zalet dla których go kupiłem. Jest na tyle duży że nie obijam zderzaka na krawężnikach i na tyle mały że w miarę się to prowadzi przy prędkościach nieco wyższych niż januszowe.
-
Mi janusz kojarzy sie z kontem allegro na ktorym sprzedaje itemy z aliexpress z 300% marży i jezdzi passeratti b5 1.9tdi...
-
Cytat:
Napisał
szutawaldemar
Ciekaw jestem twojej definicji janusza...
Ja chyba się łapię. Mam na dojeździe do domu kawałek drogi gruntowej, czasem błotnistej, więc dość wysokie zawieszenie tipka mi odpowiada.
-
wszyscy jesteśmy januszami :D
-
Nie ma się co bulwersować. Jak ktoś rozważnie jeździ to trochę niższy zawias niczemu nie przeszkadza. Poprawia za to znacznie prowadzenie auta na ekach i autostradach. A 25mm w dół to nie jest gleba. Wydech wedle upodobań. Jeden lubi głośny inny lubi cichy.
-
co do wydechu to rozumiem jeszcze w motocyklu, bo kierownika może kręcić bulgot, zwłaszcza jak się ma V-kę (brakuje mi mojego Intrudera ;-( )
ale w samochodzie? przecież i tak muza na full z suba idzie, auto przecież ma wygłuszenie, więc ten głośny wydech to tylko do wq$%^ania innych użytkowników dróg i chodników ;-)
-
Cytat:
Napisał
Szary83
co do wydechu to rozumiem jeszcze w motocyklu, bo kierownika może kręcić bulgot, zwłaszcza jak się ma V-kę (brakuje mi mojego Intrudera ;-( )
ale w samochodzie? przecież i tak muza na full z suba idzie, auto przecież ma wygłuszenie, więc ten głośny wydech to tylko do wq$%^ania innych użytkowników dróg i chodników ;-)
Wbrew pozorom wydech ma duże znaczenie. Proponuje podpatrzeć sobie na yt jak fajnie brzmi abarth 595 silnik 1.4T :)
-
Cytat:
Napisał
Szary83
wszyscy jesteśmy januszami :D
Marka zobowiązuje 😉
-
Cytat:
Napisał
fil400
Marka zobowiązuje [emoji6]
Ja jestem podwójnym januszem bo u mni są Ford gówno wort i Fiat jego brat [emoji23][emoji23][emoji23]
Kurde jakby jeszcze żona miała Halyna [emoji849][emoji2960]
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka