To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
Kolego w swoim SW mam na zimę 16" a na lato 17" i czuć różnicę ...na zimówkach pływa a na letnich jest stabilnie przy nieznacznym pogorszeniu komfortu jedno ci mogę zagwarantować różnica jest wyraźna ale czy spełni twoje oczekiwania to nie wiem ... u mnie jest jeszcze dodatkowe obciążenie w postaci butli LPG ...jaką masz wersje nadwozia?
Dlatego ja nie zmieniam na inne tylko na "stalówkach " 15 , fabrycznych śmigam ! bo też rozważałem taką opcję ? podjąłem taką decyzję po przeczytaniu tu kilku opinii na ten temat ,jednocześnie będąc w ASO ,po rozmowie z machaniorem i jego opinii , cytuję :" że przejście na inny wymiar koła ,spowoduje szybsze zużycie zawieszenia i nie koniecznie poprawi komfort jazdy" Jeśli chodzi o efekt wizualny ? to na pewno lepiej Tipko się prezentuje , także ja sobie odpuściłem ;-)
I jeszcze jedno ,ostatnio mocno testuję swojego Typka w ramach "swojego docierania " :lol: i śmigam dość mocno po autostradach i drogach szybkiego ruchu i na kołach 15 " i przy prędkościach powyżej 150-170 km/h b,ładnie trzyma się drogi ,nic nie buja (trzyma tor jazdy) , na łukach nie ściąga , w jedną czy drugą stronę , po prostu zapierdala i nic więcej ,także osobiście ja jestem zadowolony :yahoo:
-
Cytat:
Napisał
mardas
i śmigam dość mocno po autostradach i drogach szybkiego ruchu i na kołach 15 " i przy prędkościach powyżej 150-170 km/h b,ładnie trzyma się drogi ,nic nie buja (trzyma tor jazdy) , na łukach nie ściąga , w jedną czy drugą stronę , po prostu zapierdala i nic więcej
A kolega jeśli można spytać to czym jeździł wcześniej/jeździ po za Tipo? Mój SW jakiś niedosztukowany, bo na 15" powyżej 150km/h to już "niekomfortowo". Zwłaszcza przy wiatrach bocznych.
-
Jest tak jak pisze przedmowca, rowniez w sedanie
-
No ja na 15tkach zimowuch juz od 120 czuje dyskomfort. Na letnich 16 od 140 jest bujanie. Tak to moge porownac subiektywnie...
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
A kolega jeśli można spytać to czym jeździł wcześniej/jeździ po za Tipo? Mój SW jakiś niedosztukowany, bo na 15" powyżej 150km/h to już "niekomfortowo". Zwłaszcza przy wiatrach bocznych.
Wcześniej jeździłem i nadal będę jeździł zabytkami PRLu polonezami ,ostatni to 1.6 GSI Atu plus (zagazowany) , owszem osiągałem taką prędkość na nim 150 km/h max ,ale to już było gibanie no i utrzymać tor jazdy było trudno ,i jak mam porównywać do Tipo który posiadam , to Tipo tu wypada b.korzystnie w knfrontacji z poldożerem . Oczywiście nie jeżdżę codziennie po autostradach ,bo większość mojej jazdy to w warunkach miejskich .A od momentu kupna Tipka to od czasu do czasu funduję sobie takie przejazdy w ramach docierania i testowania osiągów ,i wybieram na takie testy b.dobre warunki pogodowe ( w miarę bezwietrzne,sucha jezdnia i słoneczne dni) .Także dotychczas podczas tych prób auto wypada wg mnie b.korzystnie .A co do wiatrów bocznych ? to żadne auto przy tak dużych prędkościach nie będzie stateczne i będzie podatne na większe lub mniejsze bujanie . Także moje spostrzeżenia są subiektywne i nie pełne (bo nie testowałem przy silnym wietrze) , i aby były one pełne ,to bym musiał pośmigać w bardziej ekstremalnych warunkach pogodowych ,co być może to uczynię .
-
:) zima 15" stal...lato 16" org alu...zazwyczaj sam jade 1/2 paliwa w baku zima w predkosciach bezpiecznych 80-110...140max przy wyprzedzaniu zachowanie pojazdu...no problema...ale jak wiatr to trzeba uwazac...sedan jest lekki i podatny na podmuchy boczne to moje spostrzezenia :)...latem...jak dla mnie komfort zadawalajacy zawieszenie milo wybiera na tych 16" nierownosci ktorych staram sie unikac dobrze trzyma tor jazdy i uwazam ze 16" to dobry kompromis a nie ze mam 17"-18" i szpan a jazda jak wozem drabiniastym...bez urazy...ja cenie komfort...poprzednik to MB- W124 kombi E-klasa zawieszenie NIVO 15" caly rok masa prawie 1,5 T...tym sie jezdzilo... :)
-
Poprzednio jezdzilem bravo 2 na 17" , słabo się jezdzilo na nierownej jezdni, jak koleiny byly to komfort spadal. Teraz mam 16 w tipo i jestem zadowolony, chociaz na jazdach probnych byly 17 i o dziwo komfort lepszy niz w bravo i pewnie bym zmienil na 17. Co do stabilnosci to jest dobrze ale jak wieje boczny to trzeba byc skupionym przy jezdzie na autostradzie albo wyjezdzaniu z lasu na otwarta przestrzen. Oczywiscie przy predkosci powyzej 80km/h
-
Nie mam 17 dla szpanu [emoji6]
Takie były to takie brałem i faktucznie 11mm gumy na profilu więcej w 16 to luksus w stosunku do drabiniastej 17
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Dla szpanu to mogą być 19 albo 20 jakby weszly, nie wiem co w tym szpanerskiego ze ktos lubi wieksze felgi? Tipo to nie passeratti...
-
-
Turcy niech może zostaną przy kebsach bo tuning im nie wychodzi :) ;)
-
-
Ale wiocha, ten dyfuzor ma 4 atrapy rakiet? haha
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Ale wiocha, ten dyfuzor ma 4 atrapy rakiet? haha
...no i wlozyc flary...czad...:)...
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Turcy niech może zostaną przy kebsach bo tuning im nie wychodzi
Więc jaki wniosek hehe ? nie tuningować i poprawiać to co spieprzyli ,(jeśli to możliwe) a jak nie ? to kończąc gwarancję ,sprzedać "Tipka" i niech inny martwi sie :badgrin:
-
juz ten drugi lepszy do Hb ma dwa trapezy. wiocha taka sama jak seryjnie montowane dyfuzory z plastiku np. w peugeotach
-
Cytat:
Napisał
mardas
I jeszcze jedno ,ostatnio mocno testuję swojego Typka w ramach "swojego docierania " [emoji38] i śmigam dość mocno po autostradach i drogach szybkiego ruchu i na kołach 15 " i przy prędkościach powyżej 150-170 km/h b,ładnie trzyma się drogi ,nic nie buja (trzyma tor jazdy) , na łukach nie ściąga , w jedną czy drugą stronę , po prostu zapierdala i nic więcej ,także osobiście ja jestem zadowolony :yahoo:
Potwierdzam. Mam wrażenie, że im większa prędkość (autostrada), to Tipo lepiej trzyma się drogi. Sedan, koła 15", ciśnienie 2.4 bar.
Co innego jazda po ciasnych zakrętach. Trochę buja ale nie wiem, czy szersze opony zrobią dużą różnicę. Na pewno nie zaszkodzą.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
-
Nikt nie mowi ze sie nie trzyma drogi ale jest niepewny gdy pojawiają sie podmuchy wiatru. Kiedys probowalem co potrafi Tipo i przy 175 km/h i takim bocznym podmuchu to prawie musiałem wytrzepać portki ;)
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Nikt nie mowi ze sie nie trzyma drogi ale jest niepewny gdy pojawiają sie podmuchy wiatru. Kiedys probowalem co potrafi Tipo i przy 175 km/h i takim bocznym podmuchu to prawie musiałem wytrzepać portki ;)
Ha !Dlatego zawsze prędkość dostosujemy do warunków panujących na drodze, więc jazda przy silnym bocznym wietrze jest dla mnie ryzykowna przy tak dużej prędkości ,bo różnie to może być ??????????? :(:(:red_kartka:
-
2 załącznik(i)
Lubię to forum!
Można się dowiedzieć tylu ciekawych rzeczy. Z takich ostatnich perełek:
- Fiat trwalszy, lepszy i bardziej komfortowy niż Volvo
- Tipo (belka skrętna tył + 2x mc person przód) z kołami 195/65/15 jest mega komfortowym autem na trasy. Im szybciej jedzie tym bardziej stabilny i nic nim nie buja mimo tak wysokiego profilu opony (175km/h ktoś miał odwagę tym jechać na tych kołach - zazdroszczę umiejętności, ktoś chyba był przedstawicielem handlowym)
- Wilgoć skraplająca się w lampach to normalne zjawisko
W temacie wilgoci:
Załącznik 34971Załącznik 34972
Znowu wiosna. Zimno-Ciepło-Zimno. Znowu się rozwuklanizowały. Znowu woda. Znowu będą wymieniać. Muszę się dowiedzieć ile takie kosztują w komplecie. Może opłaca mi się gwarancję na 3ci rok wydłużyć. Ląduję w ASO i bierzemy zastępczy :D