To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
bibi
Obniżyłem gada
Co zakladałeś? Ja się zastanawiam nad zestawem od Eibacha -25mm do mojego SW.
Jakie masz felgi założone?
Jak fabryczne opony 16 będą się nadawały do utylizacji, to chciałbym kupić jakieś 17 na lato.
Pytanie tylko, czy nie będą wtedy sprężyny przeszkadzać?
-
2 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
fil400
Co zakladałeś? Ja się zastanawiam nad zestawem od Eibacha -25mm do mojego SW.
Jakie masz felgi założone?
Jak fabryczne opony 16 będą się nadawały do utylizacji, to chciałbym kupić jakieś 17 na lato.
Pytanie tylko, czy nie będą wtedy sprężyny przeszkadzać?
Sprężyny Vogtland - 40mm. Felga 17" z alfy gta.
Załącznik 36605
Załącznik 36606
-
To jakiś dedykowany zestaw? Jakie odczucia? Jak z przejazdami przez garby?
-
Cytat:
Napisał
fil400
To jakiś dedykowany zestaw? Jakie odczucia? Jak z przejazdami przez garby?
Zestaw dedykowany do Tipo, twardość na moje oko średnia (jeździłem różnymi samochodami z różnymi sprężynami) trzyma sie drogi rewelacyjnie(seryjne zawieszenie bardzo miękkie i nie dawało mi poczucia bezpieczeństwa w czasie szybszsj jazdy) na żadnym garbie jeszcze nie przetarłem ;)
-
Nie wiedziałem, że jest jakaś alternatywa dla eibacha, a tu takie coś.
Może warto dodać wątek w dziale z zawieszeniem ?
Kupowałeś w Polsce, czy u sąsiadów? Znalazłem kilka ofert w DE ale przedział cenowy całkiem spory.
Niemniej już chyba wiem na co sie zdecyduje odnośnie sprężyn .
Dzięki za pochwalenie sie na forum
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Swoją drogą chodzą za mną felgi "turbiny" z alfy. Z takimi sprężynami prezentowałyby się godnie ;-)
-
Cytat:
Napisał
fil400
Nie wiedziałem, że jest jakaś alternatywa dla eibacha, a tu takie coś.
Może warto dodać wątek w dziale z zawieszeniem ��?
Kupowałeś w Polsce, czy u sąsiadów? Znalazłem kilka ofert w DE ale przedział cenowy całkiem spory.
Niemniej już chyba wiem na co sie zdecyduje odnośnie sprężyn ��.
Dzięki za pochwalenie sie na forum ��
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Swoją drogą chodzą za mną felgi "turbiny" z alfy. Z takimi sprężynami prezentowałyby się godnie ;-)
Długo czekałem na coś niższego niż 25mm.Kupowałem w polsce vogtland-polska.pl. Koszt 500zł.
-
No właśnie szukałem u nich, ale znalazłem tylko do starego Tipo. Trzeba będzie się z nimi skontaktować. Dzięki za źródło.
-
Cytat:
Napisał
fil400
No właśnie szukałem u nich, ale znalazłem tylko do starego Tipo. Trzeba będzie się z nimi skontaktować. Dzięki za źródło.
Tak. Na stronie nie ma. Ja zobaczyłem na niemieckim forum tipo, że montują i skontaktowałem się z polskim przedstawicielem.
-
bibi
Naszła mnie taka myśl odnośnie oryginalnych amortyzatorów. Nie boisz się, że może je trafić szlag przy tak znacznym obniżeniu? Zastanawiałeś sie może nad jakimiś amorami typu np Bilstein B6?
-
Od 20 lat mam prawko i od zawsze miałem obniżone samochody. Trochę się ich przewinęło z roznymi obniżeniami (najczesciej - 40mm) i nie mialem problemów z amortyzatorami. W sumie 4cm to nie tak duzo ;)
-
Z ciekawości sprawdziłem dane katalogowe dotyczące prześwitu i wychodzi na to, że SW jest fabrycznie niższy od sedna o 2cm. Teoretycznie powinienem otrzymać wynik o 0.5cm niższy stosując nawet wcześniej wspomniane Eibachy -25mm.
Dałbyś może radę zmierzyć odległość osi kół od krawędzi błotników? Pomogłoby mi to w dokonaniu wyboru :-)
-
Cytat:
Napisał
fil400
Z ciekawości sprawdziłem dane katalogowe dotyczące prześwitu i wychodzi na to, że SW jest fabrycznie niższy od sedna o 2cm. Teoretycznie powinienem otrzymać wynik o 0.5cm niższy stosując nawet wcześniej wspomniane Eibachy -25mm.
Dałbyś może radę zmierzyć odległość osi kół od krawędzi błotników? Pomogłoby mi to w dokonaniu wyboru :-)
Powiem tak-jak będę przy samochodzie to sprawdzę, ale patrząc na Twoje dylematy raczej odpuść sobie obniżanie bo nie bedziesz zadowolony 😉
-
Ok.
Czekam na wynik :-).
Co do zadowolenia, to mimo wszystko chcę spróbować zrobić coś z tymi sprężynami, ale z drugiej strony nie chcę przesadzić. Stąd tyle pytań do osoby, która jako jedyna obniżyła swojego tipka, a przynajmniej jako jedyna się tym pochwaliła.
Bardzo dużo jeżdżę i często czuję na własnej skórze jak auto się zachowuje w zakrętach, czy na łukach, dlatego chcę to w miare możliwości i rozsądku poprawić. Mam świadomość, co to za samochód chcę jedynie zachować ten złoty środek ;-)
-
Byłem wczoraj w aso bo w lewym tylnym kole co ~ 3 tygodnie wywalało mi niskie ciśnienie . Na początku myślałem że może coś się wbiło albo wentyl uszkodzony. Po czasie doszedłem z żoną 😉 że dzieje się tak od przekładki opon zima > lato. Okazało się że magik za słabo rant uszczelnił 🤣🤦 Dobrze że sami powiedzieli że za friko bo i tak nie zamierzałem płacić.
Dobrze że już po gwarancji i nie muszę tam jezdzic.
Te czujniki ciśnienia słabo reagują, opona nabita na 2.5 a sygnalizowały przy 1.9 a ktoś pisał tu że już przy spadku 0.2 bar komunikat się pojawial. Po każdym dmuchaniu kół resetuje przyciskiem.
-
W Tipo nie ma czujników ciśnienia. Auto na podstawie czujnikow ABS i obrotów kół wylicza sobie czy w oponie spadło ciśnienie czy nie.
-
Ja tam nie narzekam na ten system, nie ma czujników więc do kolejnego kompletu kół nie musiałem inwestować pare $$. U mnie system działa jak ciśnienie spadnie w kole poniżej 0,2-0,3Bar w stosunku do reszty kół. To i tak lepiej, opony nie uszkodzisz jeżdżąc dłużej w ten sposób. Ostatnio znajoma jeździła z ciśnieniem w kole 0,5Bar z tydzień na osi napędowej, jeździła tak z tydzień fakt że może zrobiła 20km. Auto bez systemu, a jak tej osobie powiedziałem że ma kapcia to tylko stwierdziła "jakoś tak właśnie dziwnie się jeździło":tongue
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
W Tipo nie ma czujników ciśnienia. Auto na podstawie czujnikow ABS i obrotów kół wylicza sobie czy w oponie spadło ciśnienie czy nie.
Wiem Artur ale napisanie czujnik ciśnienia jest szybsze niż auto na podstawie czujnikow ABS i obrotów kół wyliczyło sobie...
👍😏😉
A wg wikipedii są dwa rodzaje TPMS pośredni i bezpośredni .
-
Jaxon
Jak chcesz mogę dać Ci namiary na firmę w Szczecinie co robią to od wielu wielu lat. Koszt około 350pln i czas jakieś 2h-pełna profeska. Fajnie jest to że nie wyciągają boczków drzwi tylko jakimś patentem wyciągają samą szybę. Ja mam Max. przyciemniona i bardzo sobie chwalę i dzieci z tylu także. Jak masz ochotę możemy spotkać się koło mojego garażu i sobie obejrzysz
-
Cytat:
Napisał
fil400
Ok.
Czekam na wynik :-).
Co do zadowolenia, to mimo wszystko chcę spróbować zrobić coś z tymi sprężynami, ale z drugiej strony nie chcę przesadzić. Stąd tyle pytań do osoby, która jako jedyna obniżyła swojego tipka, a przynajmniej jako jedyna się tym pochwaliła.
Bardzo dużo jeżdżę i często czuję na własnej skórze jak auto się zachowuje w zakrętach, czy na łukach, dlatego chcę to w miare możliwości i rozsądku poprawić. Mam świadomość, co to za samochód chcę jedynie zachować ten złoty środek ;-)
43cm od środka znaczka na feldze do początku nadkola.
-
Cytat:
Napisał
bibi
43cm
Porównań u siebie, jak tylko będę miał okazję. Jakoś zapomniałem zabrać ze sobą miarki na wyjazd ;-)