Załącznik 43884
No i nadjechał kat Bravy. Dekiel to moja inwencja. Zrobię jej osoby temat może.
To jest widok strony w wersji do druku
Załącznik 43884
No i nadjechał kat Bravy. Dekiel to moja inwencja. Zrobię jej osoby temat może.
Dawaj dawaj nowy temat rosso :D :food:
Taka aktualizacja.
Brava pojechała na lawecie do huty. Została mi teraz Marea i Lybra. Jako daily mam dzielne Grande Punto :)
Marea miała przygodę. Pasek klinowy zsunął się pod obudowę rozrządu, ale o dziwno nie wkręcił. Wymieniłem napinacz i rolkę, napinacz to wręcz się rozpadł... Poskładałem i po dwóch tygodniach to samo, ale tym razem silnik papa, tym razem przyczyna koło na wale. Obecnie Marea stoi i czeka... Dlatego nawet tematu nie zakładam...
A to dlaczego pojechała do huty? Co się wydarzyło?
Naprawa blacharska jaką przeszła była, delikatnie mówiąc, spartaczona. W skrócie: korozja została zamalowana lakierem bezpośrednio, podobnie jak nałożona konserwacja. Progi zewnętrzne zostały wymienione, ale wewnątrz pozostała szalejąca korozja, którą można było zrobić, jak progi były zdjęte. Jednocześnie trafiła mi się Marea w dużo lepszym stanie blacharskim która na tamten moment nie potrzebowała inwestycji, z tym silnikiem i wyposażeniem które chciałem. Jako że duża ilość części pasuje zmiennie, w tym całe zawieszenie jakie uzbierałem, silnik, osprzęt itp. decyzja była prosta.
Niestety awaria Mareii trochę popsuła mi dalsze plany.
Ooooo! Żyjesz :)
Ale masz niefart. A taka ładna ta wisienka.
Pasek klinowy stwierdził ze chce być paskiem rozrządu, ale mu mnie wyszło. Więc auto które miało silnik po remoncie ma silnik do remontu.
Co ciekawe spadł pasek który wymieniłem sam po podobnej awarii kilka tygodni wcześniej. Przyczyną wtedy był napinacz, a przynajmniej tak mi się wydawało bo latał już na łożysku. Wymieniłem napinacz, rolki i pasek. No i przy ostatni awari okazało się że napinacz był do wymiany ale nie on był przyczyną bezpośrednią, tylko koło pasowe, które się rozwulkanizowało. Ma pękniętą gumę i pewnie oscylowało trochę przez to.
Zbieram teraz na 2.4 i będę robił....