Mam to samo :tongue
To jest widok strony w wersji do druku
Mam to samo :tongue
Dziwicie się jakby to była wasza pierwsza zima z samochodem. Kiedyś za komuny faktycznie dużo ludzi odstawiało auta na kołki, żeby się nie niszczyło ;-) Włączcie sobie jeszcze wskaźnik spalania chwilowego, tuż po starcie przy dużym mrozie :-D
U mnie przekłamanie wychodzi tak od 0,7 do 0,9 l.
Żeby wyliczyć spalanie na 100km, musisz znać przebyty dystans. Liczbę obrotów koła można odczytać z jakiegoś czujnika, ale żeby to przeliczyć na drogę, potrzebna jest średnica koła.
I tak i nie ;-) Dopóki stosujesz homologowane rozmiary kół, różnie w średnicy są na tyle małe, że przekłamania licznika są nieistotne. Zdaje się, że taksówkarze muszą coś kalibrować w taksometrach.
Załącznik 31329
Tak mam (jak na foto) co tankowanie czasem trochę mniej czasem trochę więcej. 2/3 trasa i 1/3 miasto. Nie stoję w korkach.
Przebieg 5000 (Klima auto, halogeny). Realnie można zrobić na tankowaniu (40-44 litry (różnie wchodzi do baku) od 600 do 700 km w codziennym użytkowaniu auta (dojazd do pracy). Normalna jazda.
W mieście km pozostałe do tankowania maleją geometrycznie już przy pierwszym staniu na światłach. To mnie najbardziej denerwuje w TIPO. Chociaż w drugą stronę podczas jazdy w trasie geometrycznie przybywa zapasowych kilometrów.
Z moich obserwacji wynika, że do wskazań komputera należy doliczyć na 100 km jakieś 0,2 do 0,6 l.
Swoją drogą bak mógłby być większy.
Dzisiaj drugie tankowanie Tipusia i taki oto wynik z dystrybutora. Na kompie 7,5 wskazało. Ale jeździłem krótkie odcinki często gaszony i odpalany do tego niskie temperatury wydaje mi się ze do 7 w cyklu mieszanym będzie można spokojnie zejść . Załącznik 31338
To u mnie wygląda tak:
Załącznik 31345
Taksa w Gdańsku. Ostatnio trochę wyżej go kręcę do 3-3,5 tyś. obr. i coasting 2 tyś. obr. Gaz był chyba od 2 czy 3 tyś km. Więc średnia z 7-8 tyś km.
Nowa Skoda Octavia Combi 1 0 TSI 115 DSG https://www.youtube.com/watch?v=7KVm6CtQA1o spalanie przy 120km/h 8l :smile:
Więc spalanie tipka t-jet nie jest takie złe ;-) Tak wiem nie ma co porównywać 3cylindry vs 4 ale taka masa skody do takiego silniczka to przegięcie
A możecie napisać o wynikach spalania gdy będziecie poruszać się tylko w dużych miastach i średnia prędkość będzie wynosić ok 25 km. Myślę, że i 11 litrów wam wyskoczy.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Tak właśnie jest. Ja kręcąc się tylko po warszawskich korkach nie schodzę poniżej 10l na kompie. Czyli realnie pewnie 11l. Nie bawię się w aptekarskie wyliczenia. Pokazuje brak zasięgu na kompie , to jadę i tankuję. Aha , nigdy nie byłem i nie miałem zamiaru zostać mistrzem ecodrivingu i wykorzystuję pełen zakres obrotomierza :smile:
Ja stosuję zasadę jak kolega wyżej, mam 1.6 e-torq i spalanie Warszawie w godzinach tak zwanego szczytu wygląda słabo. Błędny jest koszt benzyny na zdjęciu. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b05afc7a16.jpg
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
A u mnie po pierwszych 400km wyszło 8,9l/100km. Trasa z Krakowa do Warszawy 350km + 50km po Wawie w niedzielę, ale bez korków. A to spalanie to z bagnetu, a nie z kompa, tam pokazał 8,2l/100km.
Czy też ktoś ma tak, że mu Tipo pokazuje km/l zamiast litrów na 100km? Czy ja coś przestawiłem?
Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka
Poklikaj przyciskami przy kierownicy ,ustawiasz sobie co chcesz,
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dobrze że kupiłem 110 koni w automacie ,przy nie emeryckiej jezdzie ale z głową, spalanie mam do 7 litrów według dystrybutora sprawdzałem na dwóch zbiornikach ,jazdy głównie pozamiejskie małomiasteczkowe ,kilka dni temu miałem kurs do Poznania ok 60 km i praktycznie przejazd Poznania północ południe ,trochę błądzenia do celu (poprzednia nawigacja AM zdecydowanie lepsza od tej ) zrobiłem ponad 150 kilometrów średnia prędkość 53 km na godz ,spalanie na komie 6,2 l ,dodać 0,3 do 0,5 l takie obliczenia miałem poprzednio więc ok