:) też dobrze
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
To jest widok strony w wersji do druku
:) też dobrze
IT_spec ....w poldku miałeś pewnie instalkę 2 generacji ...ja pisałem o 4-gen z wtryskami ...a nie o instalce która dostarczała gaz całym przekrojem rury fi50 ;-) ...a tak na poważnie to jaką instalkę miałeś w polonezie?
Nie stać mnie było na poloneza miałem syrenkę
Jeszcze taką odpalanie na korbę
Może źle sprecyzowałem. 120-140 w większości, długie odcinki 150, często 170 wyprzedzając np. kolumnę tirów. Zrobiłem w sumie 1620 km z czego 70 na benzynie. Spaliłem 122 litry gazu. 122 dzielone na 1550 = 0,0787 x 100 = 7,8709 litra na 100 km. Nie rozumiem tylko dlaczego staracie się cały czas udowodnić mi że mam źle skalibrowaną instalację a AGŚ Katowice to katownia samochodów :) Same pozytywne opinie i ludzie jeżdżą do nich nawet z Lublina, Łodzi, Gdańska, Krakowa czy Warszawy.
Żeby nie było niedomówień to przy spalaniu najlepiej podać średnią prędkość z kompa, bo później wychodzą niepotrzebne spory.
Po 2600 km z czego 70% miasto a reszta trasa / autostrada poziom oleju identyczny jak w dniu zakupu. Oby tak dalej ;)
Mam podobny przebieg jak kolega wyżej i stan oleju MAX, tak jak na początku.
No i ja trafiłem z własnym doświadczeniem dotyczącym tematu :(
Do przebiegu około ~5000 km miałem stan oleju około 3/4. Od czasu obniżania się temperatury silnik nie pracuje najlepiej (jest głośniej, metaliczny dźwięki przy odpalaniu na zimno itd.), podniosło się spalanie paliwa, a obecnie dochodzi ubytek oleju do minimum. Styl jazdy niezmienny, na zimno delikatnie itd.
U mnie to samo. Zaraz po odpaleniu na zimnym silniku jak zacznie spadać z wyższych obrotów w fazie rozgrzewania, to klekocze bardzo wyrażnie, wydaje właśnie metaliczne dźwięki jakby tłoki były zbyt luźno spasowane. potem po rozgrzaniu jest wszystko ok. ubytki oleju nie duże. na ok 6000 km przejechane dolałem ok 0,5l oleju.....
Tak, tyle że ubytek nie jest systematyczny lecz nastąpił w granicach ~1500 km (poniekąd wraz z spadkiem temperatury, ale czy to ma znaczenie skoro dalej jest około 5 stopni), jak wspomniałem do około ~5000 km byłem :) że mnie sprawa nie dotyczy.
Na początki 7-8 l/100km, było lato lecz był nowy spasowany.
Dzisiaj zrobiłem odcinek 20 km x 2 autostradą z prędkością około 110 km/h spalanie wedle komputera 9,4 l/100 km.
Dzisiaj chciałem kupić 1 l oleju 5W40 w ASO ale cena jest za wysoka. Więc kupilem taki sam olej o tej samej specyfikacji za 23 zł i dolałem.
Pracownik ASO powiedział że jedynym olejem na dolewki jest Selenia ale jak powiedziałem że tą rozmowę nagrywam to się poprawił i powiedział że on poleca , zaleca Selenię za 65 zł litr.
23 dałeś za selenie? Tanio. Co do cen W aso to za litr seleni W aso płacę 56.
Nie Selenia , olej o specyfikacji jak selenia ale za 23 zł za 1 litr.
Oj, czy na pewno taka sama specyfikacja? Jakiś czas temu szukałem alternatyw dla Selenii i bardzo niewiele olejów spełniało normę wymaganą przez fiata dla tego silnika: FIAT 9.55535-S2.
:) znalazlem cos takiego :)
https://www.petrostar.pl/oleje/oleje...yABEgLZRfD_BwE