Szkielet stalowy ogromny plus, ale te sznurki mnie nie przekonują.:roll:
Wszystko zalerzależy jak ciężkie przedmioty chcesz wozić na wysokości głów pasażerów. A na pewno widziałeś jakim pociskiem może być bagaż podczas zdeżenia czołowego.:wink:
To jest widok strony w wersji do druku
Szkielet stalowy ogromny plus, ale te sznurki mnie nie przekonują.:roll:
Wszystko zalerzależy jak ciężkie przedmioty chcesz wozić na wysokości głów pasażerów. A na pewno widziałeś jakim pociskiem może być bagaż podczas zdeżenia czołowego.:wink:
W HB mam półkę a na niej tylko chusteczki. Nic tam nie wożę bo wiem jak mały lekki przedmiot w trakcie nagłego hamowania nabiera prędkości i może zrobić w samochodzie a przede wszystkim pasażerów zniszczenia/obrażenia. Generalnie to walizki ciężkie na spód a na gorze jak ewentualnie: spacerówka, plecaki małe - ogólnie coś małego gdyby już nie było miejsca. Ta siatka myśle ze zatrzyma wszystko lekkie jeśli będzie mocno osadzona/zamontowana. Box dachowy w ostateczności jak już się nie pomieścimy.
To będzie moje pierwsze kombi - bardzo praktyczne samochody - jak potrzebujesz więcej miejsca to składasz tylko rolete i ładujesz dalej- dlatego kupię tez ta siatkę oddzielająca - przyda się tym bardziej ze mamy yorka i nie będzie biegał po kabinie i rysował pazurkami wszystkiego - strasznie nadpobudliwy pies ;)
Border Collie to pies pracujący , zawsze musi mieć zajęcie. Jak mu się nudzi to przychodzą mu do łba różne dziwne pomysły :cool:
Tipo SW test:
https://youtu.be/Ax7ZtUmIAGA
Sent from my iPhone using Tapatalk
To bardziej reklama, niż test :)
Witam wszystkich,
Jutro rano jadę złożyć zamówienie na Tipo SW Lounge 1.4 T-jet LPG z paroma dodatkami.
To mój pierwszy samochód z salonu w związku z tym chciałem zapytać, czy powinienem na coś szczególnie zwracać uwagę lub uważać przy podpisywaniu zamówienia?
Czy powinny być na nim wyszczególnione wszystkie poszczególne elementy wyposażenia standardowego, czy wystarczy że jest to wersja Lounge? Poza tym oczywiście wyposażenie dodatkowe, które mam na ofercie plus to co udało mi się wynegocjować podczas dodatkowych rozmów telefonicznych.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Tak, wszystko musi być zapisane. Weź długopis ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
A jak obiecali obiecali dodatkowo opony zimowe i "salonowe" czujniki cofania, których nie ma w wyposażeniu dodatkowym, to też powinienem mieć to na papierze?
Wydaje mi się, że tak. Ja miałem fajnego sprzedawcę, podpisywał się pod wszystkim co ręcznie pisał i klepał swoje pieczątki.
Dodatkowo, jeśli Ci robi różnice co pisze na fakturze zaliczkowej to zwróć uwagę czy pisze "zaliczka" czy "zadatek".
To znaczy jedno można wycofać, a drugiego nie?
Ta wpłata jest później doliczana do wpłaty własnej jak rozumiem?
Samochód będzie brany w leasing.
Ile waży tipo SW z silnikiem 1.4 95 km bez LPG?
Minimalna masa własna pojazdu (bez obciążenia) 1280 kg
Witam, stanąłem przed wyborem kupna nowego auta w benzynie kombi i waham się miedzy
Opel astra 5 1,4 125KM turbina bezpośredni wtrysk paliwa - gaz odpada
Fiat Tipo 1.4 120KM turbina pośredni wtrysk paliwa - mozliwość zagazowania
Kia Ceed 1.6 135KM wolnossący,ale bezpośredni wtrysk paliwa - gaz odpada
No i mam dylemat, które z tych aut wybrać, liczę na waszą fachową pomoc, na gazie mi nie zależy autem chciałbym pojeździć jak najdłużej, więc zależy mi na trwałości, tak wiem nowych aut nie da się ocenić w tym parametrze, w Tipo denerwuje mnie brak klimy dwustrefowej i trochę ograniczona przestrzeń na lewą nogę siedząc jako pasażer z przodu. Drugim mankamentem drogim w naprawie jest dwumasa czego np nie ma w Kii, Kia gorzej sie troche zbiera i jest ciut głośniejsza , ale jechało nam sie przyjemniej Kią jakoś płynniej bez szarpań.
Jeśli chciałbyś liczyć na fachową pomoc na forum Fiata odnośnie innych marek, to nie będzie ona obiektywna. Ja się postaram.
Jeśli chodzi o Opla:
1. za - lepsze wnętrze, trochę więcej miejsca w środku, ale bez szału, mnogość opcji konfiguracyjnych, w tym dwustrefowa klima, HB made in Poland.
2. przeciw - skrzynia M32, nawet jeśli jest w jakimś miejscu poprawiona, to nadal potencjalne źródło problemów (można zaradzić przez wzięcie systemu start-stop, z którym na 99,9% montowana jest inna skrzynia). Czujniki opon, każda zmiana opon - wizyta w ASO. Albo ewentualnie wielosezonowe. Wyższa cena przy konfiguracji jeden do jednego w stosunku do Tipo, nawet przy rozszerzonej gwarancji.
Kia - nie mam zielonego pojęcia, dla mnie to samochód z kosmosu i jeszcze w dodatku w porównaniu z Tipo/Astrą K - brzydki.
Fiat
1. Za - sprawdzony silnik, prosta do bólu konstrukcja. Możliwość założenia korka wstydu. :lol::tongue. Dla mnie ten samochód jest po prostu tym, czym powinien być samochód dla ludzi, czyli żadnych zbędnych udziwnień, żadnych nowych rozwiązań, które będziemy testować na użytkownikach.
2. Boczki drzwi coś jak w najtańszej Fabii. Brak skrzyni manualnej w silniku 1.6 (wziąłbym pod uwagę). Brak skrzyni automatycznej w silniku T-Jet (też wziąłbym pod uwagę).
Oprócz problemu z podkładkami skrzyni, który został rozwiązany w kampanii przywoławczej, nic nie zapowiada, że będą jakiekolwiek seryjne problemy w tym samochodzie.