Instrukcje kilka razy przeczytalem i robie dokladnie co fiat , mowi obwiazkowo wymiane oleju co 30kkm , lub 2 lata wszystkie wymogi spelniam ,zalecac to moga nawet co 5000km wymiana tak wspanialego oleju:lol:
To jest widok strony w wersji do druku
Twój samochód, Twój wybór, no i kwestia tego jak długo zamierzasz nim jeździć.
Można olej i co 60 000 wymieniać ale szansa ze żywotność przekroczy 300 000 jest bardzo mała
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Woda z kwiatków po 2 dniach to też woda, a jakoś nikt jej pić nie chce
na razie mam dane z trasy wyłącznie, komputer pokazuje 6,6L a z obliczeń wynika 7,08L
Mój tyle:
Pierwsze tankowanie benzyny 40,41 l PB95
332 km: 27,78 l / 332 km -> 8,39 PB95
733 km: 36,69 l / 401 km -> 9,15 PB95
Pierwsze tankowanie gazu 27,31 l LPG
1059 km: 31,22 l / 326 km -> 9,58 LPG
1459 km: 34,67 l / 400 km -> 8,67 LPG
1459 km: 9,76 l / 726 km -> 1,34 PB95
1836 km: 35,03 l / 377 km -> 9,29 LPG
1889 km: 7,09 l / 430 km -> PB95 (53 km na benzynie bo gazu brakło:P)
Dużo z tego to dojazdy do pracy - po 3 km w jedną stronę:P z dużą ilością świateł/skrzyżowań, więc to sporo podbija spalanie. Co jakiś czas przejazdy po 150 km i 60 km (widać po spalaniu kiedy było więcej tras:p)
Komputer zazwyczaj podaje tak z litr mniej
Miasto 8-9 l /100 trasy jeszcze nie jechałem
Pytanie odnośnie silnika 1.4 - spotkaliście się w swoich autach aby przy przyspieszaniu na np. 1 i na 2 biegu spalanie chwilowe pokazywało 45l/100km??
Widzisz w tym coś dziwnego :?: W moim MA potrafi pokazać powyżej 50l/100km, 25l/100km bez zbytniego starania się :yahoo: Jakoś się tym nie przejmuję, jak widać :tongue Mniej gazu ciśnij, to będziesz miał niższy wynik chwilowego spalania :wink:
Podsumowując, wszystko w Twoim 1.4 16V w porządku :smile:
....pewnie masz rację. W sumie wcześniej jak przyspieszałem to spalanie skakało max do 25-28l/100km a 3 dni emu odebrałem auto z ASO ( robili testy dotyczące ABS i podłączali w trakcie jazdy pod kompa) i zaczęło wskazywać właśnie te 45l. Pojeżdżę i sprawdzę czy spalanie średnie wzrośnie
dzisiaj zrobiłem trasę 270km (230 autostrada + 40 miasto), na tankowaniu wyszło spalanie 8,87L/100 a komputer pokazywał 7,4L/100
Poświęciłem nieco czasu i paliwa na w miarę dokładny pomiar zużycia paliwa.
Czas i miejsce: obwodnica Stargardu odległość między zjazdami 10km, niedziela rano, temperatura 5st C, opony zimowe, tipo 1.4 16v lounge, przebieg 8k km
Przejazdy (z wyjątkiem ostatniego) na tempomacie, reset komputera po osiągnięciu zaprogramowanej prędkości, każdy przejazd w obie strony (z wiatrem i pod wiatr).
Ciekawostka: prędkość średnia odczytana z komputera samochodu jest prawie identyczna jak z gps; natomiast to co widzimy na liczniku jest sztucznie zawyżone.
przejazd 1 i 2: tempomat 70 km/h, spalanie 4,1/4,5
przejazd 3 i 4: tempomat 90 km/h, spalanie 4,7/5,3
przejazd 5 i 6: tempomat 110 km/h, spalanie 5,7/6,2
przejazd 7: metoda pulse & glide - w tą samą stronę co przejazd 3, z tą samą średnią prędkością - spalanie 4,2
do odczytów należy dodać około 8% - o tyle średnio mi komputer zaniża
Załącznik 27058
możesz mi bliżej przedstawić zastosowanie pulse& glide dla naszego Tipo?
zwykły silnik spalinowy jest dość mało efektywny przy minimalnie otwartej przepustnicy (straty na zawirowaniach powietrza w dolocie), dlatego mniej spali gdy naprzemiennie się go obciąża mocno (pulse - zdecydowane przyśpieszanie) i później wytracanie prędkości - glide - albo na luzie (minimalne zużycie paliwa na podtrzymanie pracy i powolne wytracanie prędkości) - albo hamowanie silnikiem (zerowe zużycie paliwa jednak szybsze wytracanie prędkości). W tym teście było wytracanie prędkości na luzie.
Tak więc przyśpieszałem do około 105-110 i zwalniałem do 75 - oczywiście taka jazda jest możliwa tylko przy zerowym ruchu na drodze i braku innych samochodów z tyłu.
Ciekawostka - z tej przyczyny silnik 0.9 twinair dostępny w fiacie 500 nie ma w ogóle przepustnicy - zamiast niej płynnie reguluje wzniosem zaworów - ten silnik prawdopodobnie będzie bardzo efektywny przy małym obciążeniu bez kombinowania pulse&glide.
W poniedziałek natomiast zrobiłem kolejny test - trasa Stargard-Kołobrzeg, bez wytracania prędkości na luzie a jedynie przyśpieszanie na podjazdach i odpuszczanie gazu na zjazdach oraz przed miejscowościami i dopasowanie prędkości do ciężarówek na drodze krajowej tak aby ich nie wyprzedzać ale i nie zmuszać innych do wyprzedzania - i efekt jest na załączonym obrazku:
Załącznik 27064
Jestem jak na razie na dotarciu - 480 km zrobione i dziś rezerwa z jedną kreska. Jazda po mieście głównie, ale i krótki wypad do Mińska z Warszawy :)
Delikatnie irytuje mnie ten mniejszy bak. W Clio III miałem 55 litrów z małym zapasem a tutaj :<