Wygląda ok. Za dużo to raczej nie może być, bo niby jak ?
To jest widok strony w wersji do druku
Wygląda ok. Za dużo to raczej nie może być, bo niby jak ?
A skąd ubywający olej na 1000 km?
a kopci na niebiesko?
Mogą przepuszczać uszczelniacze zaworowe, stąd kiedy zawór jest otwarty olej przedostaje się do komory spalania. Pomiar sprężania tego nie wykaże ;)
ale by kopcił na niebiesko a tu nic na ten temat nie ma... może gdzieś z filtra kapie lub z misy..
Za niedługo wymiana oleju - może nawet jutro ;) Tak więc sprawdzę :)
No pewnie i tak jest ;) Ale muszę obejrzeć filtr i miskę.. Może faktycznie gdzieś leci..
Jutro dla pewności powtórzę jeszcze test ciśnienia.
Czy te zestawy różnią się czymś oprócz ceny? :D
FIAT 1.2 16V PUNTO 188 BRAVO ŚWIECE+PRZEWODY NGK (4149831476) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
FIAT 1.2 16V PUNTO 188 BRAVO ŚWIECE+PRZEWODY NGK (4104617475) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Z tego co widzę powinny pasować :)
Słabo patrzysz :P Różnią się świecami, stąd pewnie inna cena. Aczkolwiek nie wiem czym dokładnie różnią się te dwa modele świec, z tego pisze sprzedawca obydwa pasują do naszych aut.
No ale gdzie pisze że sie różnią? :D
Za 179 zł
ILOŚĆ ELEKTROD: 1
Rozwartość klucza:16,0 mm
Średnica gwintu:12,0 mm
Długość gwintu:19,0 mm
Odstęp elektrod:0,9 mm - tym?
Za 192 zł
ILOŚĆ ELEKTROD: 1
Rozwartość klucza:16,0 mm
Średnica gwintu:12,0 mm
Długość gwintu:19,0 mm
Odradzam zakupu przewodów NGK RC-FT1203 do Bravo, złączki nie pasują do cewki zapłonowej. Lepiej dopłacić i kupić BERU ZEF1201. Mowa o pierwszej wersji silnika 1,2 w Bravo 1999-2000 (182B2000).
A świece to takie jak w książce obsługi:
Champion RA4HCX
NGK DCPR8EKC
przerwa na elektrodach ma mieć 0,8mm
Nie wkłada się pierwszy lepszych świec, nawet w podobnych wersjach silników mogą być wymagane inne świece.
Ja od 30 tys. jeżdżę na świecach DENSO dokładnie takich:
Katalog
W pierwszym linku świeca ma symbol DCPR7E a w drugim DCPR8E. Nie wiem czym one się różnią ale pewnie z tepo wynika różnica w cenie. Sam mam NGK ale jakie to bym musiał wykręcić a na to się nie zanosi:-)
Nie kombinuj i kup dedykowane do bravy a nie kilka złotych tańsze i znowu będzie coś nie halo.. najlepiej 2 elektrodowe .. i świeczki bierz NGK kable zapłonowe też mogą być NGK tylko nie MM
W takim razie kupię te droższe.. Ale póki co..
Mam kilka uwag - bardzo proszę o wsparcie.
1. Wymieniłem olej na Valvoline MaxLife 10W40 - przed wlaniem zastosowałem 7 minut liqui moly engine flush.. Wszystko pęknie łądnie [miałem wrażenie że po wlaniu liqui silnik jakby wydawał metaliczne stuki ale może mi sie zdawało..]
Następnie zalałem nowy olej+ filtr - zostawiłem na jałowym ok 10 minut żeby go silnik rozsmarował..
Potem poprosiłem ojca żeby lekko przygazował bo chciałem sprawdzić czy dalej dymi - no i jak widać chyba jest to niebieskawy dymek ;/ [ Silnik nagrzany do środkowej skali] Słychać dodatkowo jakby huczenie.. Na filmiku - alternator?
https://www.youtube.com/watch?v=JmuM...ature=youtu.be
Potem zatrzymałem sie na chwilkę oddając zużyty olej do mechanika i dymił ale chyba normalnie..
Nadmienię iż na zewnątrz jest 16 stopni C. [ Silnik nagrzany do środkowej skali]
https://www.youtube.com/watch?v=S6ja...ature=youtu.be
Ciśnienie na cylindrach dalej 13B.
Aha.. z bagnetu jak wyciągnę - też dymi..
No i mam wrażenie że silnik jakby stracił na mocy.. :(
2. Zauważyłem pęknięta obudowę altka.. Czy to może być przyczyna moich problemów?
Załącznik 14347
Nie może być za dużo :) Jest wręcz idealnie.
Cylindry ok - a co sądzicie o reszcie?
Zauważyłem przy misce olejowej jeszcze ślad po oleju..
Ale nie wiem czy to może sugerować ostry wyciek.
Załącznik 14355
wygląda na to,że wyciek jest z uszczelniacza wału od strony sprzegła
odpal go i zobacz czy nie robi sie plama pod autem. (na zgaszonym silniku nie bedzie ciekł)
kedys w punto tak miałem. w zimie strzelił uszczelniacz wału, to tak lało olejem, ze aby przejechac do dumu musiałem doac 3l oleju na 15 km, spzregło juz zaczynało sie slizgac.
niestety czeka wyjmowanie skrzyni, usczelniacz 20zł, a roboty na pół dnia i samemu raczej nie dasz rady.
Z alternatorem to kilka lub kilkanascie postów wczesniej pisałem, ze pewnie masz peknięta obudowe.
wiec niewiem poco jeszcze sie pytasz czy peknieta obudowa robi problem.
Pęknięta obudowa może powodować również problem z niższym napięciem ładowania?
A co w przypadku dymienia jak wyżej?