To jest widok strony w wersji do druku
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9952de9a4b87.jpg
Pierwsze tankowania LPG.
Typowa taksówka. Ostatnie tankowanie czekałem, aż przełączy się na PB = prawie pusty zbiornik. Będę zapisywać średnią prędkość teraz co by było bardziej przejrzyście. Jeżdżę raczej płynnie, umiarkowanie. Gaz wciskam max do połowy, zmieniam biegi przy 3-3,5 tyś. obr. dążąc do 2 tyś. obr na tzw. coasting.
I generalnie w papę powinni dostać za tę butlę. 36l netto pojemności. W SW jest podwójna podłoga. Mogli skonsultować i zaproponować wyższą butlę - lekko 2cm miejsca do pierwszej przegródki bagażnika. Palić będzie średnio 12l lpg więc będę codziennie tankować :/
-
Właśnie zrobiłem trasę Warszawa - Krynica Zdrój. W Nowy Sącz zaświeciła się rezerwa lpg. Dojechałem bez problemu i jeszcze na drugi dzień jeździłem trochę na rezerwie aż wyjeździłem wszystko. Wyszło 8l/100 lpg realnego spalania. Jak dla mnie super.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
350 km na 31.1 l LPG. 8.88 l/100 km Tjet. Ale ostatnio chlodniej wiec pewnie wiecej benzyny na rozgrzewke idzie.
-
Tankuje zawsze do pełna(wyłączenie pistoletu) sprawdzam ile km przejechałem potem reset trip, to dopiero czwarte tankowanie tipo od nowości.
40 litrów przejechane 580 km = 6,8l/100km)
Moja trasa do pracy 50km: miasto 2km (60km/h), autostrada 20km (100km/h), autostrada 20km (130 km/h) miasto 8km (70km/h) i powrót w odwrotnej kolejności.
Fiat Tipo Htb POP 1.4 T-Jet
-
Cytat:
Napisał
slawcio74
Rozumiem że masz do pracy wyłącznie z górki a z powrotem wołasz przez Ciao Fiat lawetę . Ostatni raz zaglądałem w ten wątek .
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c87815c103.jpg raz z górki raz pod :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Ciąg dalszy. 1,4 95 konia taxi. W sumie pali sporo. Oleju też bierze sporo. Przy przeglądzie na 15 tyś km zrobię podsumowanie kosztów. Mam już swoje przemyślenia na temat ale za szybko na ocenę.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...528310a383.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...e2f6b22d9c.jpg
Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
-
Zaskoczyło mnie niskie spalanie benzyny jak na miasto (biorąc pod uwagę, ze w SW powinno być większe spalanie niz w sedanie a dodatkowo ze taxi, czyli mało jezdzisz sam). Mi często w Krakowie wychodzi wyzsze i to w sedanie a najczęściej wiozę powietrze:) zona/dziecko to moze 10% przebiegu. Chyba ze jezdzisz tylko na nocki albo w Trójmieście jest duzo buspasów dla taksówek i nie stoisz w korkach? Spalania LPG nie mogę porównać bo jeszcze nie załozyłem.
-
Mam eko styl jazdy. Znam dobrze miasto. Ale fakt omijam typowy popołudniowy szczyt. Nie pracuje od 14-17. Dzieciaki, obiad itd. Ale w nocy nie jeżdżę.
Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
-
Drugie i ostatnie sprawdzenie spalania, hb 1,4 t-jet. 70% miasto 30% trasa. 8,8 l pb / 100 km. Styl jazdy raczej ekonomiczny. Pierwszy tysiąc km za mną, teraz czas na lpg.
-
Cytat:
Napisał
Szymon1988
Drugie i ostatnie sprawdzenie spalania, hb 1,4 t-jet. 70% miasto 30% trasa. 8,8 l pb / 100 km. Styl jazdy raczej ekonomiczny. Pierwszy tysiąc km za mną, teraz czas na lpg.
Moje obliczenie z dzisiaj i w tych samych proporcjach ( 30 / 70, trasa / miasto ) : 9,00 l / 100 km. I od roku niech chce być mniej i mniej nie będzie , koniec i kropka . ( silnik 95 k )
-
Realna prawda o Waszych realnych pomiarach spalania podana we wstępie nagrania a potem o jeżdżeniu z pustym bakiem (dla tych co mają lpg i 2 litry w baku pb) lub zalanym pod korek...
https://www.youtube.com/watch?v=MQwnQp7HpFk
-
Tekst o tym że zbiornik na benzynę rdzewieje trochę mnie osłabił (biorąc pod uwagę dośc przyzwoity poziom Zachara). Nie wiem czy ktoś robi jeszcze metalowe zbiorniki.
Skraplanie wody to jedna sprawa a targanie dodatkowych 40-50 kg nad tylną osią to druga sprawa-mam na myśli tankowanie do pełna benzyny gdy mamy LPG.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Realna prawda o Waszych realnych pomiarach spalania podana we wstępie nagrania a potem o jeżdżeniu z pustym bakiem (dla tych co mają lpg i 2 litry w baku pb) lub zalanym pod korek...
Jaka prawda? Bo z (całym szacunkiem) Zachar powiedział? Lubię "testy" Zachara ale tutaj się akurat nie popisał. Metalowych zbiorników i kanałów paliwowych nie robią od 98r?
Widziałem ten film i po minucie przestałem oglądać. Aż dziw, że tego nie usunęli. Wystarczy spojrzeć na komentarze :D
Skraplanie wody zimą może mieć miejsce w autach mało używanych trzymanych pod chmurką.
I te ich pomiary spalania są faktycznie śmieszne i bez tankowania "pod korek" nie zasadne. Idąc tym tokiem rozumowania mój Tip powinien palić 8L/100km bo tak pokazuje komputer. Szkoda tylko, że wychodzi bliżej 10L. I nie tylko mi, nie tylko w tym aucie.
Autocentrum schodzi na psy od pewnego czasu. Tak samo jak te ich "długodystansowe" testy. Auris HSD - 9 tyś km. Potem Superb - 8tyś km. Woh... Ale długi dystans. Prawdziwy sprawdzian trwałości :P Łapiemy czasopisma z przed 10 lat i tam długodystansowe testy 200 tyś.
Wchłaniajmy wiedzę. Ale kurczę w myślący sposób. Nie wszystko co wam powiedzą powtarzacie bez namyślunku :P
-
Po dzisiejszym tankowaniu poczyniłem pewną obserwację co do przekłamań wskazań spalania z komputera. Otóż zauważyłem, że w moim aucie poziom tego przekłamania jest wprost proporcjonalny do wysokości wskazań komputerka. Innymi słowy - im wyższe deklarowane spalanie, tym komputer mocniej oszukuje ;) Jak jeżdżę 100% po mieście, komputer wskazuje na ogół 8.6 - 8.8 l/100km, a realne spalanie często podchodzi pod dyszkę, czyli różnica wynosi co najmniej litr. A teraz jak zrobiłem 500 km pół na pół miasto/trasa, to wg wskazań kompa było 7.5, a z dystrybutora wyszło tylko 0.6 więcej ! Też tak macie?
-
Testy zachara to idiotyzm. Spalanie oceniają na podstawie wskazań komputera. Silnik zawsze jest rozgrzany. Spalanie Lpg sprawdzają na gazie i podają cenę przejazdu na gazie gdzie na zimnym silniku spalana jest benzyna a nie Lpg. W kosztach tego nie uwzględniają wprowadzając Januszu matematyki w blad