To jest widok strony w wersji do druku
-
No tak choc nie wiedzialem dokladnie co z tego wyjdzie. Teraz czekam na kamery - cofania-wiadomo pakiet obowiazkowy, druga moze gdzies z przodu u dolu zderzaka umozlwiajaca dokladne podjezdzanie przodem. Obraz z niej mozna uruchomic na wejsciu video lewym przyciskiem na kierownicy lub z menu radia. Pozostaje jeszcze kamera na usb obslugujaca dvr. Dvr realizowany przez apke uruchamia sie samo z zaplonem. Koszt wszystkich trzech smieszne kilkadziesiat zl a ori cofania chyba 1400. To wiecej niz kosztuje to cale radio z powyzszymi gadzetami. Troche roboty z ciagnieciem kabli i voila. Oryginalne radio jakie bylo w podstawie trafia na sluzbe do garazu. Ale offtop szczegoly sa w watku o wymianie radia na 7 calowe
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
a po 3 latach bulic ciezko hajs za licencje.
To ile będzie się buliło, po tych 3 latach?
-
Cytat:
Napisał
tomekbud
To ile będzie się buliło, po tych 3 latach?
Właśnie czy ktos wie ile trzeba będzie płacić po tych 3 latach? Ewentualnie czy będzie można wgrać np mapy Google lub coś innego? Jaki to posiada system jak nie android to może Windows?
Ogólnie dziś zaktualizowalem mapy zajęło jakieś 2 godzinki.
Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś wie czy idzie zmienić głos w nawigacji bo ten co jest to jakaś porażka.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
-
Mopar niestety nie podaje ceny aktualizacji mapy Europy po 3 latach, lecz na stronie tomtom dla innych urządzeń, aktualna cena mapy Europa (ostatnia mapa plus 4 aktualizacje ) -274,95 zł
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
rafal.benitez
Mopar niestety nie podaje ceny aktualizacji mapy Europy po 3 latach, lecz na stronie tomtom dla innych urządzeń, aktualna cena mapy Europa (ostatnia mapa plus 4 aktualizacje ) -274,95 zł
Sent from my iPhone using Tapatalk
No to na pewno kupię:-) chyba trzeba będzie zainwestować w fajny uchwyt na telefon i przywitać się z powrotem z Google maps:-)
-
Za 3 lata będę się martwić ,teraz od września auto, 3 razy aktualizowałem mapę ,sprawa opanowana jedynie ok 80 minut czasu i kręcenia się przy samochodzie aby w 20 min włączyć zapłon na sekundę ,cena za mapę + aktualizację jaką kolega podał to podobna do innych np,AM ,jednak po 3 latach ewentualnie zapłacimy za aktualizacje roczną ,w AM było niecałe 80 zł rocznie ,czyli nie całe pół zbiornika paliwka ,wrócić do zawieszki na szybie bym nie chciał już
-
Cytat:
Napisał
tipomirek
Za 3 lata będę się martwić ,teraz od września auto, 3 razy aktualizowałem mapę ,sprawa opanowana jedynie ok 80 minut czasu i kręcenia się przy samochodzie aby w 20 min włączyć zapłon na sekundę ,cena za mapę + aktualizację jaką kolega podał to podobna do innych np,AM ,jednak po 3 latach ewentualnie zapłacimy za aktualizacje roczną ,w AM było niecałe 80 zł rocznie ,czyli nie całe pół zbiornika paliwka ,wrócić do zawieszki na szybie bym nie chciał już
Drodzy koledzy coś namieszalem w moim Tipo otóż gdy zbliżam się do fotoradaru z głośników wydobywa się jakoś dziwny szyfr ktoś coś wie gdzie to wyłączyć .?
No i czy głos w naszej nawigacji da trasę zmienić na jakiś normalny:-)
-
Wyłącz powiadamianie o fotoradarach lub ustaw żeby powiadamiało jak przekroczysz dozwoloną prędkość.
-
Co do aktualizacji po 3 latach... to może jakaś forumowa zrzutka raz do roku załatwi sprawę ;-)
-
Z tego co się orientuję to nie są to pliki dopasowane pod VIN, więc powinno dać radę. Niech ktoś załączy plik ten mały od najnowszej mapy to zobaczę czy podejdzie u mnie, bo będę aktualizację robił do końca tygodnia.
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
Co do aktualizacji po 3 latach... to może jakaś forumowa zrzutka raz do roku załatwi sprawę ;-)
W sensie zrzuta na jedna aktualizację i potem wgranie tej jednej do wielu aut? A to legalne będzie?
Na forum forda ludzie zbierają się po kilka kilkanaście osób i negocjują u dilera zniżkę na hurtowy zakup map i udaje się kupić aktualizacje z końcowym rabatem do 45% na łebka, może to lepsza droga, bo legalna...
-
U mnie się udała aktualizacja z map fabrycznych 05/16 do najnowszej wersji 1005 za drugim razem, gdyż były problemy z pendrivem Sandisk. Na szczęście ze starego Patriota Xportera poszło w 1h20min i teraz mapki są aktualne. Wszystko poszło bez odpalania silnika, tylko z radiem ustawionym na opóźnione wyłączenie i tak co 15min przekręcałem kluczyk, aby kontrolki się zapaliły.
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Na forum forda ludzie zbierają się po kilka kilkanaście osób i negocjują u dilera zniżkę na hurtowy zakup map i udaje się kupić aktualizacje z końcowym rabatem do 45% na łebka, może to lepsza droga, bo legalna...
Dobry pomysł, tylko czy FIAT będzie skory do negocjacji i nie trzeba będzie kombinować na własną rękę.
BTW, zastanawia mnie dlaczego ciągle wypuszczają Tipo z mapami z 05/2016, pomimo, że mamy już aktualizacje z 2018. Mój Tipo był wyprodukowany 6-tym tygodniu 2018 i mapy miał właśnie z 05/2016. Może FCA powinno pogonić dostawcę radyjek, aby w przyszłości były montowane już z aktualnymi mapami.
-
Szczerze mówiąc jak ktoś napisał ze w cenie 270zl jest aktualizacja po zakupie plus dodatkowe 4 aktualizacje to uważam ze jest to inwestycja na pare lat. Jak mapy są darmowe to OK można je aktualizować jak tylko wyjdzie coś nowego. Ale na moim przykładzie (zaznaczam na moim, bo pewnie znajda się Ci co 90% przebiegu robią na obcym terenie) na wakacje za granice jeżdżę raz w roku. 80% przebiegu robię po miejscach mi znanych. Dlatego uważam ze robiąc płatna aktualizacje nawet raz w roku przed urlopem zagranicznym dla świetego spokoju to mam 4 kolejne lata na aktualizacje map.
A nawet przy nie do końca aktualnych mapach dojedziemy do celu jak nie będzie jakiegoś konkretnego adresu nowopowstałego budynku zawsze można wyszukać coś obok.
-
Jeżeli ktoś chce dalej jeździć na TomTomie, nie w radiu a na telefonie i nie przeszkadza mu to, polecam Sygic. nie, żebym reklamował, ale jednorazowa licencja, mapy całego świata z traffic, przy bardzo częstych promocjach za 29 Euro lub nawet mniej można trafić i są dożywotnie aktualizacje całości. Zanim kupiłem Tipka z navi, jeździłem na tym 3 lata w Bravo i naprawdę rewelka. Dalej korzystam. A mapy są z TomToma brane. W porównaniu z AM - cenowo bije ją na głowę a jakościowo moim zdaniem S jest lepszy.
-
Czy komuś udało się zaktualizować mapy na:
Sandisk 16GB Stick Cruzer Fit ?
Mi się nie udało, ale może coś źle robię, a specjalnie kupiłem tego pena do samochodu. Mając potwierdzenie, że się na nim da, będę próbował do oporu:)