Ja tam latam na Valvoline 5W-40 C3 , mam 120K i nigdy nic nie dolewam
To jest widok strony w wersji do druku
Ja tam latam na Valvoline 5W-40 C3 , mam 120K i nigdy nic nie dolewam
Czy ktoś jeździ na 5w50 w celu zmniejszenia apetytu na olej?
Chciałem też kupić,ale akurat nie mieli.kupiłem valvoline vr1 5w50 zobaczymy za coś się poprawi.
Wiem,czytałem.ale myślę,że juz mu nic nie zaszkodzi.ten valvo chyba też niezły olej.tylko niestety bez tej normy
Dla silnika norma ACEA nie ma absolutnie żadnego znaczenia. C1, C2, C3 czyli stopień "niskopopiołowości" ma głównie istotny wpływ na filtr cząstek stałych, lub katalizator. Jak będziesz lał C1, czy C2, to przy silniku pochłaniającym duże ilości oleju, po prostu szybciej padnie katalizator. Ale pewnie szybciej sprzedaż samochód, niż padnie Ci kat, więc brakiem C3 w ogóle się nie przejmuj. Niech się martwi kolejny właściciel jak samochód będzie miał 300 000 km.
No to polski mechanik, wykruszy wkład z katalizatora, wstawi w środek rurę żeby nie było pustej puszki, pod II sondę wkręci tulejkę kątowa żeby żeby ją odsunąć od strumienia spalin i żeby nie było "checka" i już fura uzdrowiona. :cool: Koszt naprawy nie licząc robocizny 30,- PLN.
moje tipo bierze około 1l oleju na 6tys km. Nie wiem czy to dobrze czy źle...?
brakuje jakiejś dokładnej skali na bagnecie
Ciekawe bo dzisiaj wyciągnąłem bagnet który był całkowicie suchy (!) ale auto nie sygnalizuje kontrolką że coś jest nie tak z poziomem oleju. Dolałem ~1l i cały kratkowany element był mokry.
Czy jak cały bagnet jest suchy to jeszcze nie oznacza że poziom oleju jest krytycznie niski? Bo ja nie wiem czy mam uszkodzony czujnik oleju czy co?
COOOOOO :8O: ???
nie przyszło mi nawet do głowy szukać w instrukcji informacji że nie ma kontrolki poziomu oleju :sciana: powaliło ich? Dobrze że poziomu paliwa nie trzeba sprawdzać kijkiem...
I to jeszcze w silniku który żłopie olej. No lol po prostu.
Prawdziwy Polak instrukcji nie czyta, bo wie lepiej haha Do tego tylko mięczaki oglądają bagnet haha, twardziele jeżdżą aż korba bokiem wylezie , żeby potem pisać o złomach itp haha
Ogólnie nigdy tego nie zrozumiem.
Czujnika poziomu nie ma, ale nie jest tak, że jest tylko bagnet.
Jest za to czujnik ciśnienia przepływu oleju, jak w większości aut, także jeśli poziom zejdzie poniżej krytycznego poziomu, że pompa oleju nie jest już w stanie zaciągnąć olej to pojawi się komunikat. Wtedy należy natychmiast zatrzymać auto :)
Także kolego hubek, jak nie miałeś żadnego komunikatu pomimo niskiego poziomu, to smarowanie silnika nadal było :)