To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Wrzask
A no nie - to te 127 Nm pojawia się od 4500 obr./min. do jakiś 6000 obrotów. Konie mechaniczne mają z tym mało wspólnego.
Chodziło mi o to, jak podane są parametry: 95KM@6000rpm i 127Nm@4500rpm. Miało to być luźne nawiązanie, że przy większych prędkościach obrotowych silnik jest żwawszy:) Poniżej 3000 raczej szału nie ma, co by nie robić.
Cytat:
Napisał
marx30
Różnica w przyspieszeniu 0-100 między MPI a T-jetem nie jest duża (katalogowo 11,5 s i 9,6 s) ale elastyczność 60-100 na 4 biegu to już 10,4 s (MPI) kontra 6,4 s (T-Jet), na 6 biegu to już 22,6 s (MPI) kontra 11 s (T-Jet)(dane z autoswiata mierzą chyba recelogicem). Róznice zwiekszają się właśnie przy "normalnej" nie rajdowej jeździe
60-100 na 6 biegu? No to na pewno nie ma szans powodzenia ze zwykłym 1.4 95KM:D jak chcę przyspieszyć od 60-100 to 4 to max... potem 5 a jak ma te 100 to dopiero wtedy 6:)
Wcześniej jeździłem starą skodą felicją i może przez to jakoś nie mam problemu z tym że czasem muszę zredukować żeby żwawiej przyspieszyć...?
-
Wiadomo tjet lepszy od zwykłego 1.4. Tu nie ma co polemizować. Gdybym miał więcej siana to pewnie bym się skusił. Przy wyprzedzaniu 1.4 poniżej 100- redukcja na 3, 4 lub 5 zależnie od prędkości - co dla mnie jest oczywista sprawą gdy chce się to zrobić w miarę sprawnie. Najgorzej pod górkę. Tam np przy prędkości 80-100 nie ma praktycznie przyspieszenia. W automatach przy depnięciu też chyba zrzuca ze 2 biegi w dół - w jakimś programie na TVN turbo to widziałem.
-
Ja jestem naprawdę zadowolony z kultury pracy i z przyspieszenia tego silnika . Trzeba go wkręcać na wyższe obroty ale powyżej 3500 obrotów całkiem dobrze sobie radzi. oczywiście teracz pojawią się komentarze że jeździłem CC 700 , natomiast informuję że miałem kilkanaście różnych aut , w tym większość turbodiesle . Oczywiście że to jest inna jazda , ale trzeba się przed zakupem przejechać , np pożyczyć od teścia lub sąsiada skodę rapid .... Żenują mnie wypowiedzi co niektórych co do przyspieszenia. Kupili samochód duży , z małym słabym silnikiem a teraz psioczą. Dziecinada.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Różnica w przyspieszeniu 0-100 między MPI a T-jetem nie jest duża (katalogowo 11,5 s i 9,6 s) ale elastyczność 60-100 na 4 biegu to już 10,4 s (MPI) kontra 6,4 s (T-Jet), na 6 biegu to już 22,6 s (MPI) kontra 11 s (T-Jet)(dane z autoswiata mierzą chyba recelogicem). Róznice zwiekszają się właśnie przy "normalnej" nie rajdowej jeździe
11,5 a 9,6 to duża różnica w przyśpieszeniu, w elastyczności jest faktycznie przepaść. Pomimo zmulonej przepustnicy Tipo 16v ma lepsze osiągi od Mito z tym silnikiem, także nie ma co rozpaczać. Trzeba tylko wiedzieć, że lepiej czuje się przy wyższych obrotach o gnieść go ile się da jeśli zależy nam na osiągach. :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
ŻuczekM
Pomimo zmulonej przepustnicy Tipo 16v ma lepsze osiągi od Mito z tym silnikiem
W porównaniu z Mito na rynek polski i włoski gdzie moc silnika została ograniczona do 78 KM na 5000 obr/min (okrutny żart ;-).
W normalnych wersjach np. na rynek niemiecki to 11,2, zresztą tak samo jak grande kropka. No ale to nic odkrywczego miciak z tym motorem waży 1080 kg kontra 1270 w tipo HB i 1225 w sedanie.
Ważniejsze od sprintu 0-10 jest zachowanie w zakresie 2500-3500 obr/min. Być może lepiej byłoby zestroić go na 90 KM jak w bravo i zrobić lepszy dół.
Na ale 90 KM gorzej wygląda w folderach od 95.
Przydałoby się zobaczyć krzywą z jakiejś hamowni
-
Wg mnie Tipo nie jest źle zestrojone. Na pewno lepiej od Grandę Punto. Czasami ma opóźnienie w reakcji na gaz jak wszystkie Fiaty z wolnossakami obecnie produkowane ale w trasie, gdzie moc najbardziej jest potrzebna , nie jest to odczuwalne.
-
Dla mnie właśnie na trasie brakuje mocy a w szczególności gdy jadę ponad 120km/h i chcę wyprzedzić jakieś auto
-
Hmm, wybacz pytanie, ale dlaczego nie wybrałeś 1.6 diesla? Dużo lepiej się zbiera przeciez.
Jako wjeżdżamy nieco w te silniki powiem tak, da się dynamicznie i szybko ale za cenę wiru w baku i zmęczenia, albo spokojnie po przepisach i taniej niż PKP
-
Wtedy redukujesz na 4ke i gnieciesz powyżej 5tys. obrotów. Musi iść jak na niecałe 100 koni przystało, czyli całkiem przyzwoicie ale przy tej prędkości szału już nie będzie.
-
Cytat:
Napisał
Semper
Hmm, wybacz pytanie, ale dlaczego nie wybrałeś 1.6 diesla? Dużo lepiej się zbiera przeciez.
Jako wjeżdżamy nieco w te silniki powiem tak, da się dynamicznie i szybko ale za cenę wiru w baku i zmęczenia, albo spokojnie po przepisach i taniej niż PKP ��
Całe życie jeździłem dieslami ale te nowoczesne diesle są tak pozatykane tymi eko gównami że aż strach nimi jeździć więc wybrałem benzynę
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
ŻuczekM
Wtedy redukujesz na 4ke i gnieciesz powyżej 5tys. obrotów. Musi iść jak na niecałe 100 koni przystało, czyli całkiem przyzwoicie ale przy tej prędkości szału już nie będzie.
Redukcja poprawi dynamikę ale w naprawdę małym stopniu i do tego hałas w kabinie jest nieznośny. Ja wiem że wolnossąca benzyna o małej pojemności nigdy nie dorówna osiągami turbo dieslowi ale spodziewałem się więcej po silniku o mocy 95KM.
-
Cytat:
Napisał
marnyd4d
Redukcja poprawi dynamikę ale w naprawdę małym stopniu i do tego hałas w kabinie jest nieznośny. Ja wiem że wolnossąca benzyna o małej pojemności nigdy nie dorówna osiągami turbo dieslowi ale spodziewałem się więcej po silniku o mocy 95KM.
Myślę, że czasy żwawych silników o mocy poniżej 100KM odeszły bezpowrotnie, wraz z przepustnicami sterowanymi mechanicznie linką gazu. Nie sądzę, żeby jakikolwiek samochód konkurencji o zbliżonej masie i mocy zbierał się zauważalnie lepiej.
-
Chętnie bym sprawdził jak jeżdżą konkurencyjne auta o podobnej mocy i masie bo tipo jest strasznie ospałe
-
Cytat:
Napisał
kjk
Myślę, że czasy żwawych silników o mocy poniżej 100KM odeszły bezpowrotnie, wraz z przepustnicami sterowanymi mechanicznie linką gazu. Nie sądzę, żeby jakikolwiek samochód konkurencji o zbliżonej masie i mocy zbierał się zauważalnie lepiej.
No niestety masz rację ale każdy wie że silnik pracuje najefektywniej pomiędzy obrotami maksymalnego momentu a maksymalnej mocy, więc w przypadku tipo 1.4 nie ma tego zbyt dużo. To poprostu autko do wygodnego i bezstresowego crusingu a nie do dynamicznej jazdy.
-
Cytat:
Napisał
marnyd4d
Chętnie bym sprawdził jak jeżdżą konkurencyjne auta o podobnej mocy i masie bo tipo jest strasznie ospałe
Ty sobie lepiej pojeździj jakimś maluchem albo Cinquecento 700ccm, to Ci się poprawią osiągi tipka :mrgreen:
-
Lepiej nie bo jeszcze się okaże że i te auta są mocniejsze od tipka:smile: