To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Zakup Cromki -
to jeszcze chciałem spytać o różnice aut przed i po lifcie czy poza zmianą blachy i wzorów tapicerki coś zmienili? stara wersja dla mnie wygląda jak z poprzedniej epoki:/
Gdzieś pisali, że poprawili klapy wirowe w 1.9 16v ale mechanik mówił, że niczym się nie różnią.
Czy ogólnie jakość plastików i tapicerki polepszyli czy niczym się nie różnią? Warto dopłacać sporo to wersji po lifcie jeśli mam do wyboru egzemplarze w podobnym stanie?
stara wersja dla mnie wygląda jak z poprzedniej epoki:/ ale różnica w cenie spora
pozdr
-
Jest po prostu ładniejsza ale czy warto dopłacić? Ja od początku polowałem na po lifcie i jakoś się udało kupić w miarę bezwypadkowe (klapa z tyłu była malowana ale sprzedający mnie o tym uprzedził ) i serwisowane do końca bo do października a w listopadzie ją kupiłem. Chyba warto dopłacić i kupić coś z młodszego rocznika, takie jest moje zdanie.
-
Czy jest ładniejsza to jest kwestia gustu:) Mi się akurat podoba przed liftowa bardziej:>
Silniki są praktycznie takie same, kolega ma Alfą 159 z 2007 z identycznym motorem i mamy podobne problemy:)
Kolektor został poprawiony to fakt. Ale i tak bez zaślepienia EGR i porządnym wyczyszczeniu kolekotra (trzeba go wymontować) się nie obejdzie. Czyściliśmy i mój przedzmianowy i kolegi pozmianowy i oba były zawalone okrutnie.
Jedynie co, to jego klapki wydawały się być mądrzej osadzone. Co i tak nie uchroni ich przed urwaniem i wpadnięciem w zawory jeśli się nie zajmie EGRem i czyszczeniem kolektora.
-
Kolektor zostal poprawiony? W moim odczuciu jest zdecydowanie gorszy od aluminiowego. W plastikowych urywaja sie klapki
-
Lepiej kupić przed lifta ale doposażonego...
U mnie jest nawet webasto a od polifta (ubogiego z początku produkcji) zaoszczędziłem kilka tysi....
-
@scrabit
Masz racje - poprawiony to za dużo powiedziane - zmodyfikowany może lepiej:) Klapki się urywają bo syfiący EGR zawala kolektory nagarem, o który potem się te klapki zacinają.
W starych kolektorach powodowało to luzy na osiach i ciśnienie doładowania uciekało w atmosfere.
Plastikowe kolektory są inaczej zbudowane i uciekanie doładowania to nie problem (dlatego może poźniej wykrywa się awarię). Natomiast nager z EGR powoduje, że poprostu wypadają i potrafią wpaść zawory.
Najlepszym rozwiązaniem w przypadku plastikowego, jest wyjęcię go, przeczysczenie (to akurat dobrze zrobić w obu przypadkach) i ocenienie stanu klapek. U kolegi w Alfie, po oględzinach wróciły z powrotem do auta.
-
no i krowa zakupiona
zdecydowałem się na starszy egzemplarz (2005), ale w bogatej wersji i z kosmicznie niskim przebiegiem (103 tyś) kupiony bezpośrednio od prywatnej osoby z Niemiec. Mailowo wszystko miałem dokładnie opisane (niesprawne turbo i lekka korozja za klapie bagażnika), gość okazał się bardzo miły i pomocny dodatkowo utargowałem 1/3 ceny :) Z poważniejszych wad auto ma jeszcze walnięty jeden amortyzator ale z wymianą nie powinno być problemu bo to tylny.
Dziwi mnie tylko ta korozja w okolicach klamki klapy bagażnika, bo auto nie było walnięte ani malowane, a rdza we fiacie to raczej coś dziwnego. chyba że się mylę? sporo rdzy jest też jeszcze na tylnym zawieszeniu ale to akurat częsty widok w tych autach z tego co zauważyłem.
Po wstępnej zabawie już na miejscu turbo jest ok (wystarczyło poprawić wężyk od n75), auto odzyskało moc i nie wywala już błędu. Z rzeczy niepokojących mam korekty wtrysków bo jeden ma prawie +4 ale nie wiem czy coś mój kabelek nie przekłamuję bo jeden ma na stałe 0.0 czy tak w ogóle może być?
Na razie auto zaczęło w miarę ok jeździć ale ciągle jest lekko zamulone na niskich obrotach (kopa dostaje dopiero od 2300-2400 obrotów) wstępnie podejrzewam, że to przez zasyfiony kolektor?
pozdr
-
Jaki masz kolektor? Powinieneś miec alu..
-
Mam tak samo z tą korektą wtrysku pokazującą stale 0. Przeszukałem chyba cały dostępny internet i znalazłem tylko kilka osób zgłaszających ten sam problem ale zero rozwiązania. Chyba tak musi być.
Dolej jakiegoś czyściwa do wtrysków i sprawdż korekty. Zakładam, że sprawdzasz na rozgrzanym silniku i jałowym biegu z wyłączonymi wszystkim ekstra źródłami poboru (dmuchawy, światła itd.).
Korozję delikatną przy klamce też mam:/
-
kolektor oczywiście alu, wyśle go na regenerację przy okazji rozrządu (obecnie listwa na klapach jest cała ale już lekko się poci na jednym łożysku), ogólnie kolektor jest mocno zasyfiony i podejrzewam, że to może mieć wpływ na moc przy niższych obrotach, czy nie spodziewać się cudów po czyszczeniu i szukać innej przyczyny?
co do korozji to czym może to być spowodowane akurat w tym miejscu?
a jeśli chodzi o korekty to podejrzewam, że może to być wina kabla albo programu, spróbuję go podpiąć u speca od wtrysków może odczyta coś innego
pozdr