https://youtu.be/MZ1SPrcpjRo
Co wy na to?
Moim zdaniem za nisko, chyba pora zas odwiedzić serwis
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
To jest widok strony w wersji do druku
https://youtu.be/MZ1SPrcpjRo
Co wy na to?
Moim zdaniem za nisko, chyba pora zas odwiedzić serwis
Masz S&S?
U mnie z tym systemem ładowane w czasie jazdy waha się pomiędzy 12,3 do 14,7 V. Najczęściej jest poniżej 13 V.
Auta z fabrycznym lpg nie maja tego nieodzownego cudu w postaci ss.
Może to jakiś w tipo ynteligentny alternator i sam decyduje kiedy ubiór ładuje...
Na szczęście nie mam ss, poniżej 13V to chvj, a nie ładowanie
T-Jet... I z fabrycznym LPG! Nie umiesz jeździć to słabo ładuje. Na pewno nie wina tego zajebistego auta z jedynym słusznym silnikiem!
A tak na serio to bardzo poważnej kwestii zapomniałeś - aku na postoju przed odpalaniem i w trakcie odpalania. Trzeba wykluczyć akumulator na 100%. Jak "padła cela" to alternator może nie wyrabiać - miałem tak w cytrynie. Wszyscy altek altek, a to aku.
Skąd Ci się zebrało na pomiary? Jakieś objawy dziwne były braku ładowania? W T-Jecie jest normalny alternator czy "yntelygentny"? 95km miał zwykły.
Zgadza się to pewnie moja wina.
A tak serio to żadnych objawów, ot taka diagnostyka auta.
Odpala od strzału, użytkowany w trasie.
Na aku 12, 4-6V normalnie
Tak to jest jak się zaczyna szukać dziury w całym.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Niby działa niby wszystko ok a tu pomiar mówi że jest zepsuty.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Zepsuty a wciąż działa, to tylko jedyny słuszny silnik tak potrafi.
No jak akumulator jest ok. Objawów żadnych nie było. To pewnie yntelygentny alternator jest. One tak mają. Ale tutaj Krowa jest potrzebny. On będzie wiedział na 100%. Jeszcze szansa że miernik do dupy. Ile czyta po obd?
Miernik jest ok, sprawdzalem dwoma, poza tym to nie miernik za 20 zł z Chin
Żonie bym nie dał. Zejdź do auta, zapłon na 1 pozycję, światła drogowe, przeciwmgielne, radio na full, pobawić się oknami przez 5 minut i do pomiarów ;)
W celu weryfikacji, czy jest "ynteligentny" alternator sprawdź, czy na klemie "-" masz czujnik IBS (dochodzą do niego 2 przewody z body). Jeżeli nie ma, to wtedy jest zwykły alternator.
W przypadku zwykłego alternatora przy takich objawach zainteresowałbym się w drugiej kolejności głównym przewodem masowym, pomiędzy silnikiem, a podłużnicą i akumulatorem - jest to jeden z objawów zerwanego przewodu masowego.
Oczywiście pierwsze co, to jednak trzeba zweryfikować sprawność akumulatora. Można poprosić sprzedawcę akumulatorów, żeby tester podłączył. Wszystko na nim nie wyjdzie, ale jakiś pogląd jest.
W przypadku inteligentnego ładowania też jest inne zachowanie. Nie ma płynnego zwiększania i zmniejszania napięcia wraz ze wzrostem i spadkiem obrotów. W moim przypadku na jałowym daje 14V przy 100% obciążenia (czyli włączona pełna elektryka, PTC, światła, ogrzewanie elektryczne luster, przedniej i tylnej szyby, radio, wentylacja, siedzenia itd), cykliczny brak ładowania gdy jadę na 5/6 biegu, a na obrotomierzu pomiędzy 1500 a 2500obr. Wyżej najczęściej też ładuje na maksa. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia prądów ładowania - nie mam amperomierza cęgowego.
Ogólnie w przypadku inteligentnych trzeba co pół roku akumulator potraktować odpowiednikiem funkcji Recond, która jest w C-Teku. Inteligentne ładowanie w aucie degraduje akumulatory.
Miesiąc temu mialem OT2 i aku był testowany i pomiar wyszedł "sprawny"
Pomęczę aku na postoju i potem sprawdzę. Wydaje mi się, że na minusie nic nie mam, ale to jest do weryfikacji, akurat leje to mi się dupy ruszyć nie chce [emoji16]
Gdy zejdziesz, to sprawdź ładowanie, ale minus zamiast na klemie, to do silnika przytknij.
Sprawdziłem dzisiaj u siebie, 12.4V bez ładowania, 14.4V przy ładowaniu (sprawdzone multimetrem, bo radio też pokazuje takie wartości), tylko że ja nie mam "ynteligentnego" alternatora.
Z tym napięciem spoczynkowym przy "inteligentnym" alternatorze, to też jest dziwna sprawa. Akumulator napięcie spoczynkowe pokazuje na poziomie 12,2 - 12,4, ale najczęściej jest to 12,2. Samochód sprawnie odpala i jak aktywuję ss to też działa bez protestów. Przy "tradycyjnym ładowaniu taki akumulator uznawany by był za mocno niedoładowany.
Może głupie pytanie, ale czy taki akumulator (z inteligentnym alternatorem i start-stop) mogę podładować prostownikiem bez odczepiania klem itp?.
Pamiętam, że jest to omówione w instrukcji obsługi. Możesz sobie pdf.
Taki akumulator jest nadal uznawany za niedoładowany. Dlatego wcześniej pisałem o degradacji i Recond. U mnie trzyma 12,4V w spoczynku, co odpowiada poziomowi naładowania w okolicy 75-80%, dlatego S&S działa bez protestów, granica działania to 75%, niektóre auta mają 70%. Przy tak traktowanym akumulatorze zasiarczenie przychodzi szybciej. W pewnym momencie przestaje działać S&S, testery mówią, że akumulator sprawny - naładuj, a akumulatora nie idzie naładować ponad 75% pojemności. Dlatego raz na pół roku warto podłączyć akumulator pod porządny prostownik z odpowiednikiem funkcji Recond.