Tipo SW S-Design vs Seat Leon FullLed/FR - pomocy :(
Cześć Wam :)
To mój pierwszy post na forum.
Mam duży dylemat.
Szukam samochodu nowego za 70 - 80 tysięcy w związku z czym byłem wczoraj na jazdach próbnych - Tipo S Design Kombi / Duster / Kia Ceed Kombi / Seat Leon FullLed.
Samochód musi mieć duży bagażnik i być pojemny (2 dzieci i te sprawy :) )
Wrażenia po jeździe:
- Duster Prestige - z zewnątrz super, ładnie wygląda - wewnątrz "plastik fantastik" i bardzo mało miejsca nawet dla kierowcy - Odpadł...
- Kia Ceed kombi (nowa) - fajny samochód porównywalny do Tipo oraz Seata - lepiej wykonany niż Tipo, więcej technologi jednakże cena pełnej opcji (z Ledami mijania) to najtaniej niecałe 90k po rabatach czy na otomoto) odpada przez cenę - seat lepszy i taniej...
A więc zostały dwa samochody - Tipo i Seat:
- Tipo - jechałem nim przed Ceedem i Leonem - zrobił na mnie wrażenie w wersji S Design - fajnie wygląda, w wewnątrz wykonanie wg mnie na dobrym poziomie (oczywiście Seat lepsze), trochę technologii w miarę dynamiczny silnik 120km (jak dla mnie oczywiście - nie szukam sportowego auta) który jest stary więc powinien się nie psuć i działać z LPG :) Bagażnik duży ustawny, miejsca w kabinie wystarczy - sam za sobą usiądę bez problemu.
Cena wg konfiguratora ponad 90k ale w necie za ~75k mozna u dealerów znaleźć.
Leon - był ostatni - wersja FullLed doposażona jeszcze - silnik 1.4 125km manual. Silnik oczywiście żwawszy niż Tipo ale nie jest to dla mnie różnica (co ciekawe widziałem średnie spalanie z ostatnich prawie 1,5k km w testówce i wartość to 6,2 - bardzo mało jak na testowe auto). Wygląd fajny - full ledy super wyglądają i działają jednak nie wygląda znacznie lepiej niż tipo s design (wg mnie oczywiście) że od razu zrezygnowałbym z Tipo. Wykonanie oczywiście na wyższym poziomie, dużo więcej ayststentów bezpieczeństwa, funkcjonalności) gwarancja 5 lat. Cena - w necie mozna znaleźć fullLeda za podobne pieniądze co tipo a FR za 6-8k więcej co mógłbym oczywiście dorzucić).
No właśnie i co teraz????
Z jednej strony Tipo - niby prosta jednostka tania w eksploatacji, lpg, dobre blachy (zakładam jak inne fiaty - Punto 2010r / Jetta 2008 / Auris 2014 - sprawdzane w 2018 - Auris najwięcej rdzy, potem jetta a punto prawie nic - takie auta w rodzinie i podsumowanie mam) fajny wygląd, wystarczająco miejsca itp
Z drugiej strony Leon - klasa wyżej - lepsze wykonanie pełno fajnej technologii z super Ledami, silnikiem oszczędnym i już poprawionym względem pierwszych 1.4 (mimo, że wuja w rodzinie ma Jette 2008 1.4 160 km i nie miał problemów z tym silnikiem - rozrząd wymienił tylko) no i podobna cena..
Tipo - wg tego co czytałem tutaj czy gdzie indziej - niby jednak tak różowo nie jest i niby ludzie po serwisach latają, lpg dealerowe nie polecane, sama benzyna pali dużo w porównaniu do Leona wg tego co widzlałem/czytałem
Leon - wg tego co czytałem - nie ma dużo problemów jednak też potrafi spalić 7-8 w mieście no i oczywiście dużo technologii która będzie kosztowała w naprawie więcej (tak zakładam) - pytanie za ile czasu się zepsuje :P Lpg można ale nadal benzynę będzie palił i wyższy koszt...
Szukam auta na 8-10 lat ponieważ nie mam potrzeby wymieniać szybciej, nie biorę pod uwagę używek, rocznie 20 max 25 tys km.
Tak wiem pisze na forum Tipo, ale prośba o rzetelne odpowiedzi, najlepiej od osób które posiadają S Design jak wrażenia u Was...
:( :)
Tipo SW S-Design vs Seat Leon FullLed/FR - pomocy 😞
Podstawowa sprawa w przypadku tych dwóch wozów to czy chcesz lpg czy nie. Spalanie Leona w mieście to nie będzie 7-8 ,bo tyle pali 1.0 TSI ale pewnie 9-10 litrów, Tipo jeszcze więcej. Gaz w Tipo mocno Ci obniży koszty, w Leonie gazu bym nie zakładał.
Jeśli na gazie Ci nie zależy to Leon jednak ciekawszy samochód ale parę tysięcy droższy. Wykończenie raczej niewiele lepsze ale prowadzenie jest zdecydowanie po stronie Seata. Technicznie większe zaufanie miałbym jednak do T-jeta.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk