Szybkie pytanie czy śruby od alu pasuja do stali? Fele alu 17a stal 15
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
To jest widok strony w wersji do druku
Szybkie pytanie czy śruby od alu pasuja do stali? Fele alu 17a stal 15
Jak masz alu oryginały to pasują.
Potwierdzam, że od oryginalnych alu do stalowych felg sruby pasują - wprawdzie mam staliwr 16.
u mnie pasują :)
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Załącznik 29857
U siebie w felgach 17" mam stożkowe śruby.
W oryginalnych fiatowskich (mopar) stalówkach 15" mam płaskie osadzenie.
Nie zaleca się stosowania śrub o innych osadzeniach ze względów na wycieranie się felgi. A przede wszystkim ze względów bezpieczeństwa, niedopasowane śruby zwyczajnie się odkręcają.
Koszt kompletu śrub zaczyna się od 40 zł do 120 zł, osobiście wolę nie ryzykować własnego bezpieczeństwa za parę groszy.
W poprzednim Fiacie na stalowych felgach maiłem stożkowe śruby i nic się nie luzowało ani nie wycierało.
Felgi stalowe są dostosowane do śrub stożkowych, nie płaskich :!: Jeśli ktoś przykręci płaskimi śrubami, to niech się nie zdziwi, że mu się odkręcą, a w krytycznej sytuacji utną :!: Felga na piaście będzie się obracać w zakresie luzu na śrubie, której średnica jest mniejsza niż otworu w feldze :!: Jeśli nie masz pojęcia, to lepiej nic nie pisz, bo jeszcze ktoś przez Ciebie krzywdę sobie/innym zrobi :!: Przyjrzyj się profilowi otworów na śruby w felgach stalowych :!:
Za takie rady :red_kartka:
Rzeczywiście, pomyliłem się, mam w stalowych sferyczne osadzenie, nie płaskie. I sferyczne mam też śruby dobrane przez serwis ogumienia. Co nie zmienia faktu, że i tak są inne od tych zastosowanych w moich felgach aluminiowych.
Cytując moją poprzednią wypowiedź- sam kolego to potwierdziłeś.Cytat:
Nie zaleca się stosowania śrub o innych osadzeniach
I nigdzie, nikomu niczego nie doradzałem, napisałem jak to wygląda U MNIE.
@Zbych04 alusy masz "fiatowskie" czy dokupywane?
Serwis ogumienia źle dobrał śruby - papudruny. Muszą być stożkowe, takie jak w alu - masz oryginalne felgi stalowe FIAT-a (one nie mają sferycznego osadzenia), więc nie ma bata, tylko stożkowe :!: Sferyczne za mało łapią felgę, bo felga nie jest do nich dostosowana. Alu masz oryginalne FIAT-a, więc przykręcasz oryginalne stalówki tymi samymi śrubami :!: Pozostaje jeszcze sprawa jaką długość śrub dobrali..., ale to znaczenia nie ma, bo rodzaj nie ten.
PS. Na zapasie masz alu, czy stalówkę (o ile masz)? Bo widzisz, w obu moich mam stalówki na zapasie, a dodatkowych śrub z autami nie dali :wink: Co więcej w jednym na zimę mam stalówki i przykręcam tymi samymi co alu - felgi dokładnie takie same jak na zapasie.
Nasz klient , nasz Pan. Klient sobie życzy dodatkowe śruby do stalówek i chce płacić 100 zł to zakładamy. Pasuje średnica i skok , a po przykręceniu nie będzie widać.
Sferyczne łby , to domena grupy VAG i MB. (nie jestem pewien czy jeszcze nie BMW). Fiat od zawsz znormalizowany stożek 60 stopni. Pomijam starą 500 i fiat 126 z pierwszych lat produkcji , gdzie twz. felgi "cytrynki" przykręcane były zwykłą śrubą z podkładką sprężystą. Po 75 roku już i w cytrynkach był stożek.
@krowka1978 @giannini
W wolnym czasie planuje odwiedzić ASO z lusterkiem fotochromatycznym, to dopytam również o te śruby. Bo, aż nie chce się wierzyć żeby panowie z SKP tak spaprali sprawę.
serwis fiat potwierdził mi że te same śruby są w alu i stalówkach (jeżeli felgi są oryginalne). Samo to że nie dają do stalowego zapasu innych śrub, utwierdza w tym fakcie.
:)sruby do felg z alu 16 do stalowek pasuja i sa takie :)
Załącznik 29939
Załącznik 29940
Pytanie co rozumiemy przez oryginał jaka firma?????
Serwis AutomobileTorino Lublin ul. Mełgiewska 10 (gdzie kupiłem kompletne "koła zimowe") potwierdził - śruby i śruby tzw, "złodziejki" pasują do felg alu i stalowych.
A jezeli auto wyjechalo na stalowych kolach a ja teraz dokupilem alu oem takie jak wychodzily na naszych autkach to beda pasowaly te sruby? Zabezpieczajace tez mam. Kazdy opisuje sytuacje w ktorych wyjechal na alu a dokupil stal i wtefy moze beda pasowaly bo sa uniwersalne a moze do stalowych sa juz zamiennie nie da rady?
Jak oryginalne alu fele to będą śruby pasować.