To jest widok strony w wersji do druku
-
Olej, przegląd, filtry.
Trzy tematy w jednym poście:
1- czy na przegląd można przyjechać ze swoim olejem, filtrami?
2- czy olej to koniecznie musi być Selenia czy może być inny? Chodzi mi o gwarancję i podejście ASO...
3- jakiego oleju dolewacie w trakcie użytkowania (przed przeglądem gwarancyjnym)?
-
1. zależy od aso ale można, ale czy warto w razie jakiejś awari
2. najlepiej selenia, mi zalali na przeglądzie mobila ponad 2 tys. i nie zjadło mi ani mililitra, a seleni zjadł 0,8 l na 15 tys .
3. mam jeszcze selenie do dolewki, ale ważne żeby norma była spełniona
-
@jabolek:
Ad.1- Co ma do rzeczy awaria? Chodzi ci o wadę np filtra?
Ad.2- To lepiej jak zjada olej?
-
Ad 1) Że jakby doszło do awarii silnika to mogą podciągnąć argument, że użyte filtry/olej były niezgodne z normą Fiata.
Ad 2) Każdy olej spełniający normę Fiata.
Ad 3) Tak samo jak wyżej oraz nie gorszy niż aktualnie zalany.
-
Cytat:
Napisał
jabolek
zalali na przeglądzie mobila ponad 2 tys. i nie zjadło mi ani mililitra, a seleni zjadł 0,8 l na 15 tys
Masz LPG ?
-
Cytat:
Napisał
Fafikdog
@jabolek:
Ad.1- Co ma do rzeczy awaria? Chodzi ci o wadę np filtra?
Ad.2- To lepiej jak zjada olej?
1.W razie awarii silnik pierwsze to się doczepią że części były twoje a nie ich. Mogą marudzić i ci nie uznać gwarancji, taka polityka. Filtr tylko oryginał polecam, zamienniki to po gwarancji można sobie założyć
2. Chodzi o to że jak pytałem jaki olej mogę przywieść to tylko oryginał selenie, inne aso mówiły żeby tylko norme spełniał. w końcu zalali mi w krakowie mobil i jego silnik nie zjada w ogóle !!!
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
ZAFFERANO
Masz LPG ?
Nie mam
-
Cytat:
Napisał
jabolek
zalali mi w krakowie mobil i jego silnik nie zjada w ogóle !!!
można wiedzieć jaki konkretnie typ oleju?
-
Chcę sobie kupić swoje materiały przed przeglądem, proszę koledzy o podanie oznaczeń dla:
- filtra kabinowego,
- filtra powietrza,
- filtra olejowego,
- oleju.
Najlepiej aby części były oryginalne lub zamienniki (ale nie badziew tylko zamienniki producentów, którzy produkują części na pierwszy montaż ale bez logo Fiata).
Miło widziany sklep internetowy w którym się zaopatrujecie i możecie go polecić.
-
Cytat:
Napisał
garfield1988gse
Miło widziany sklep internetowy w którym się zaopatrujecie i możecie go polecić.
No dobra, nie będę bardzo wredny. Jakbyś dokładniej przestudiował forum, to dowiedziałbyś się, że większość z nas zaopatruje się u kol. Pympka z konkurencyjnego forum Tipo. Gość pracuje w ASO i sprzedaje oryginały lub oficjalne zamienniki, w dobrych cenach. Faktura, full legal.
-
Panowie tylko na którym forum tego Pympka znaleźć?
-
Witam,
Chcę wymienić olej i filtr jaki olej najlepiej zalać do Tipo 1,4 95KM oraz jaki filtr kupić oryginalny żeby był taki jak zamontowany , mam przejechane 12 tyś km
Pozdrawiam
-
Dziś byłem w jednym z serwisów Fiata i za serwis po 15k km cena: około 350 zł ( olej i filtr oleju). Powiedziałem ze mam fabryczny gaz i tam jest coś o wymianie płynu hamulcowego. Odp: możemy na życzenie wymienić. Oczywiście wg mnie wymiana hamulcowego po 15k km jest nielogiczna. Pytanie: czy nie utracimy gwarancji jeśli nie dostosujemy się do instrukcji ( a wg niej, fabryczny gaz ma inny olej oraz wymiana płynu hamulcowego)
Ps. Na dolewki mam kupionego Motul ze specyfikacja z instrukcji do Tipo 1.4 120 KM za cenę: 37 zł ( jeszcze nie dolewałem nic bo olej jest na „środku” miarki po 7k km)
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
rafal.benitez
Dziś byłem w jednym z serwisów Fiata i za serwis po 15k km cena: około 350 zł ( olej i filtr oleju). Powiedziałem ze mam fabryczny gaz i tam jest coś o wymianie płynu hamulcowego. Odp: możemy na życzenie wymienić. Oczywiście wg mnie wymiana hamulcowego po 15k km jest nielogiczna. Pytanie: czy nie utracimy gwarancji jeśli nie dostosujemy się do instrukcji ( a wg niej, fabryczny gaz ma inny olej oraz wymiana płynu hamulcowego)
Ps. Na dolewki mam kupionego Motul ze specyfikacja z instrukcji do Tipo 1.4 120 KM za cenę: 37 zł ( jeszcze nie dolewałem nic bo olej jest na „środku” miarki po 7k km)
Skąd to wziąłeś że przy fabrycznym gazie jest wymiana płynu? Przeciez to bezsens. U mnie nic takiego nie ma wymiana płynu przewidziana po 2 latach.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Skąd to wziąłeś że przy fabrycznym gazie jest wymiana płynu? Przeciez to bezsens. U mnie nic takiego nie ma wymiana płynu przewidziana po 2 latach.
Może płyn hamulcowy jest w gazie :tongue
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Może płyn hamulcowy jest w gazie :tongue
Były takie teorie, że w zagazowanym samochodzie płyn chłodniczy ma prawo znikać, więc może hamulcowy również? :mrgreen:
-
Może to taka tajemnica Fiata, że płyn hamulcowy wyciąga wodę z LPG i przez lepiej jeździ się na gazie ;)
-
Wiem że w instrukcji jest napisane ze co dwa lata. Coś jednak było -chyba na myfiat jakiś czas temu. Teraz nie mogę tego znaleźć, być może to był jakiś błąd i go poprawili ;) nie wiem czy kolega Qwadrat tez o tym nie pisał swego czasu. No cóż, dobrze ze tej wymiany płynu hamulcowego co 15k już tam nie ma.
-
A tak na poważnie to pewnie był błąd w tłumaczeniu - zamiast chłodzącego (chłodniczego) wpisało się komuś hamulcowego.
-
Coolant a brake fluid ciężko pomylić. Może tłumacz był nietrzeźwy. No chyba że z włoskiego. Ale najgorsze że te zapisy w zasadzie są wiążące jeśli chodzi o gwarancję
-
Cytat:
Napisał
marx30
Ale najgorsze że te zapisy w zasadzie są wiążące jeśli chodzi o gwarancję
Z wersji, którą dostałem z samochodem? Bo w kolejnych wydaniach tej instrukcji zdarzają się całkiem istotne zmiany, stare błędy zastępują nowymi itp. ;-)