To jest widok strony w wersji do druku
-
Opony letnie do Bravolota
Witam,
Przymierzam się do zakupu opon letnich do swojego Bravo o rozmiarze 205/55 R16. Mam na oku następujące opony:
1. Dunlop Sp Sport Bluresponse - Oponeo Âť Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55 R16 91 H Âť Opony Dunlop
2. Continental ContiPremiumContact 5 - Oponeo Âť Continental ContiPremiumContact 5 205/55 R16 91 H Âť Opony Continental
3. Michelin Energy Saver+ - Oponeo Âť Michelin ENERGY SAVER+ 205/55 R16 91 H Âť Opony Michelin
Które z tych opon byście polecili? A może jakieś inne propozycje w podobnej cenie?
Dzięki za pomoc :)
Pozdrawiam,
Maste.
-
Marki znane pewnie opony dobre ale jesli szukasz czego tanszego, Debica presto ma dosc dobre opinie. Sam kupilem, zobaczymy.
Sent from my SM-G7105 using Tapatalk
-
W tym rozmiarze Hankook Ventus Prime, ostatnio wygrały w teście Autobild
http://m.auto-swiat.pl/porady/eksplo...f712y?slide=35
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
-
Duzo dobrego slyszalem o Hankook, osobiście jeżdżę juz na drugim komplecie Michelin energy saver i nie mogę złego słowa powiedziec o tych oponach
-
A jak poziom hałasu w Michelinach?
-
Na temat Dunlopow będę mógł coś powiedzieć za około miesiąc, w moim przypadku 195/65/15.
-
Dunlop Sp Sport Bluresponse u mnie zaczynają oficjalnie drugi sezon, polecam. Bardzo dobrze trzymają się drogi i są ciche
-
Cytat:
Napisał
Maste
A jak poziom hałasu w Michelinach?
Osobiście jestem zadowolony i hałas nie jest wielki, nawet cicho - oczywiście zależy od nawierzchni. Na autostradach bardziej słychać szum wiatru niż opon.
-
Ja mam pirelli p7 cinturato i jestem zadowolony. fajnie przenoszą sygnaly z kol, prze co precyzyjnie sie prowadzi z lekkim oporem. Z opon co piszesz mialem Michelin i Continenta - zdecydowanie polecam continentale. rozwaz jeszcze michelon cross climate - mam je w drugim aucie i sa absolutnie genialne w kazdych warunkach.
-
Zimę przejeździłem na oponach zeetex a obecnie letnie kupuje tez tej firmy. Dobre opony za niewielką kasę. Letnie do Peugeota o rozmiarze 205/60/16 kosztują 145zl/szt. Jakościowo nie odbiegają od michelin czy dunlopa
-
Kolego Seth, Co masz na myśli mówiąc że
Cytat:
Napisał
seth
Jakościowo nie odbiegają od michelin czy dunlopa
??
-
Ja nie wiem, czy bym się zdecydował na chińczyki. Koledzy wulkanizatorzy mówią, że do małych aut jeszcze jakoś to będzie, ale do szybszych, to już nie za bardzo. Pod tytułem cudze chwalicie swego nie znacie (choć swego jak swego, Dębica to obecnie GoodYear), ja Wam polecę oponę Dębica Presto UHP, gdyż za 280 zł w rozmiarze 225/45/17 lepszej opony nie znajdziecie. I wiem o czym mówię, bo poprzednio miałem Continentale ContiSportContact5, Dunlop SP Sport MAXX oraz Bridgestone Potenza S001. Wszystkie wymienione zagraniczne fajne, lecz cena niestety z przysłowiowej d..y. Circa 400-450 zł/szt. Continentale zjechały się najszybciej. Ich zużycie to normalnie katastrofa. Dębice kupiłem 94Y, mam nadzieję, że wytrzymają dłużej niż poprzednie niemieckie.
Te Dębice jeżdżą tak samo, albo i nawet lepiej.
-
Budżetowe michelin nie odbiegają jakościowo od zeetex. Tez miałem takie podejście do chińczyków po tym jak kiedyś kupiłem opony nexen.
-
Cytat:
Napisał
seth
Budżetowe michelin nie odbiegają jakościowo od zeetex. Tez miałem takie podejście do chińczyków po tym jak kiedyś kupiłem opony nexen.
Nexeny akurat są koreańskie. Ponadto wcale nie są takie złe. Zupełnie inna liga niż Zetexy, Hifly'e, Linglongi, Kingstary, Goodride'y i inne ścierwa. Nexen Nfera SU1 to bardzo dobra letnia opona.
-
Kingstary tez sa poniekad koreanskie, tansza marka korenskiego Hankooka, fakt ze robione w chinach. Inna marka Hankooka jest Laufenn produkowany na wegrzech.
-
Nie przekonasz mnie ze zeetex jest do niczego. Dla mnie lepszy od barum czy innych budżetowych opon.
-
Cytat:
Napisał
seth
Nie przekonasz mnie ze zeetex jest do niczego. Dla mnie lepszy od barum czy innych budżetowych opon.
Z budżetowymi oponami jest tak, że raz czy dwa razy trafisz dobrze a raz nie. Mam Barumy na Seacie i jest spoko. Na Fiacie mam ten sam model ale cal większy i wzmacniane - z tymi już jest coś nie tak, bo lekko znoszą.
Zeetexy miałem w Foce i to byl zły wybór. Za to jeżdżąc po Anglii chyba w i10 były takie opony i było w porządku...
Zależy, jak trafisz. Przy budżetowych oponach zdarza się, że na n-sztuk trafisz źle.
Lähetetty minun Xperia XZ laitteesta Tapatalkilla.
-
Myślę,że Hankook Ventus V12 evo2 K120 225/45 R17 94 Y XL, to dobry wybór, niedługo sam je będę testował. Pozdrawiam;-)
-
Zawsze będzie tak, że tylu użytkowników tyle opinii. Jednak co do zasady chińskie opony można stosować w małych lekkich autach, które nie potrafią jeździć za szybko. I to będą opony 13-tki 14-tki o szerokościach od 155 do dajmy na to 175. Jeśli pojazd jednak waży od 1300 kg wzwyż i potrafi jechać 200km/h lub szybciej wtedy dynamiczne jeżdżenie na chińskiej oponie jest dość ryzykowne dla bezpieczeństwa. Tak przynajmniej powiedział mi kolega wulkanizator i brzmi to moim zdaniem rozsądnie.
Ale, biorąc pod uwagę fakt jak prędko Chińczycy rozwijają i poprawiają swoje produkty, to nie jest wykluczone, że ich część będzie już dobra i nadająca się do eksploatacji. I poziom bezpieczeństwa i jakości ich produktów będzie na wystarczającym poziomie.
Ja tylko stwierdziłem po zakupie Dębic, że po co mam wydawać 450 zł za oponę, jeśli za 280 zł też są zarąbiste.
-
Cytat:
Napisał
robo007
Myślę,że Hankook Ventus V12 evo2 K120 225/45 R17 94 Y XL, to dobry wybór, niedługo sam je będę testował. Pozdrawiam;-)
U mnie po jednym sezonie (12 tys. km) z przedniej osi znikło 4 mm bieżnika. A tak to opona bardzo dobrze trzyma drogi.
Co do opona to nie jest jak trafisz, tylko co kupisz i nie dotyczy to tylko chińskich marek.
Opony z jednym bieznikiem może być w w różnych szerokościach, średnicach, indeksie prędkości czy ladnownosci.
Nie w tym nowego, że dany bieżnik, który sprawdzał się przy oponie 155R13 dla 160 km/h, wogole nie sprawdzi się dla 205R16 dla 210 km/h z uwagi że będzie wykonana z innej mieszanki gumy.
Widać to choćby po mało znaczących etykietach na oponach.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka