Bravo spadek mocy ze 150 na 132 KM proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny
Witam
Jestem od ponad roku posiadaczem Fiata Bravo 1.9 M-Jet 150 KM, ostatnio po zaślepieniu EGR i usunięciu go z systemu plus usunięciu DPF udałem sie na hamownie podwoziową (tryb inercyjny pomiaru). Na miejscu okazało się ze moje Bravo ma moment obrotowy nieco wyższy (317) przyspieszenie wzorowe (kreska przyspieszenie wędruje równo w górę bez załamań) ale brak mu mocy, brakuje 18 KM , z pomiaru wyszło że ma 132 KM.
Pytanie co się z nimi mogło stać, myślałem że po tych zabiegach ilość koni wzrośnie , zdziwiony był również diagnosta z hamowni, czy ktoś z obecnych na forum może pomóc mi wyjaśnieniu co mogło stać się z brakującą mocą ?
Może napiszę co przez rok w moim aucie pozmieniałem.
-rozrząd kompletny
-pasek osprzętu wraz z rolkami
-sprzęgło i dwumas oraz olej w skrzyni biegów
-olej wszystkie filtry na bieżąco wymieniam co 12-15 tyś
-usuniety został zawór EGR, zaślepiony i wywalony z systemu
-usuniety filtr DPF i wywalony z systemu
- wtryski oddane do sprawdzenia (w jednym wymiana końcówki, wyczyszczone i skalibrowane)
Co do turbiny miałem z nią incydent tego typu ze po wyczyszczeniu EGR (zanim go zaslepiłem) przy puszczaniu gazu jak spuszczała powietrze pojawił się efekt tz. fokania ale mechanik jakiś kont tam przestawił i przestało, (dodam że podejrzewam to gdyz po tym troche wydaje mi się ze auto osłabło)
turbo podobno troche przeładowuje , zima nie gwizda latem troche przy upałach,
Gość na hamowni obstawia katalizator albo świece , Bravo ma przelatane 280 tyś u mnie jakieś 35 tys, wcześniej jeździł jako nauka jazdy w Szwajcarii
Proszę was o pomoc może ktoś bedzie miał pomysl dlaczego koni ubyło i czy da się to naprawić ewentualnie czy może to juz wina przebiegu i tyle zostało, podzielcie się swoją wiedzą pozdrawiam